Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η αίτηση ακύρωσης του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών η οποία είχε υποβληθεί στο ΣτΕ από όλους τους φορείς της Ελλάδας που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος, κάτι που το είχα προβλέψει από το 2011, γιαυτό και είχα ζητήσει επιμόνως από την τότε Δημοτική Αρχή, παράλληλα με την από κοινού αίτηση των φορέων, να προβεί και ο Δήμος μας, ξέχωρα, σε αίτηση ακύρωσης της προβλεπόμενης από την ΚΥΑ χωροθέτησης Π.Ο.Α.Υ. στο νησί μας.



Τα επιχειρήματα για μια επιτυχή έκβαση αυτής της κίνησης ήταν πολλά κι αντλούνταν μέσα από τις προβλέψεις της ίδιας της ΚΥΑ, διότι δεν μπορεί π.χ. η μελέτη που συντάχθηκε από τους ίδιους τους υδατοκαλλιεργητές να αναφέρει ότι σε όλη τη νότια πλευρά του νησιού δεν υπάρχουν οικισμοί παρά μόνο μερικά σποραδικά αυθαίρετα κτίσματα. Αυτό είναι ψευδές και θα μπορούσε να αποδειχθεί άνετα.
Δυστυχώς δεν εισακούστηκα και τώρα αντιμετωπίζουμε το φάσμα της μετατροπής μιας σημαντικής σε έκταση ακτογραμμής της νότιας πλευράς του νησιού μας σε βιομηχανική ζώνη.  
Η απόρριψη από το ΣτΕ της προαναφερόμενης αίτησης, ανοίγει πλέον το δρόμο για τον καθορισμό των Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) που θα επιφέρουν ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον, τις ακτές μας, τους κατοίκους και την ιδιοκτησία γης η οποία θα “νεκρωθεί” σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την ακτή, όπως συμβαίνει και με τα λατομεία.
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, συνεχίζοντας με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθεια για την προστασία των ακτών μας από την επικείμενη έξαρση της υδατοκαλλιεργικής δραστηριότητας, απέστειλε προχθές την παρακάτω επιστολή [ πατήστε ΕΔΩ ] στον αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, προσβλέποντας σε μία νομοθετική ρύθμιση από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να «παγώσει» η εφαρμογή της απαράδεκτης ΚΥΑ η οποία πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση και να εδράζεται στις πραγματικές συνθήκες με γνώμονα πάντα τη προστασία των ακτών και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε.
Σαλαμίνα 11.3.2015
Ρούλα Νάννου
Δήμαρχος Σαλαμίνας

Σχόλια