Τι είναι το Eurogroup

Η Ευρωομάδα είναι ένα άτυπο όργανο στο οποίο οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ συζητούν ζητήματα σχετικά με τις κοινές τους ευθύνες και σχετικά με το ευρώ.  
Βασικό της καθήκον είναι να διασφαλίζει το στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Αποβλέπει επίσης στην προώθηση προϋποθέσεων που θα οδηγούν σε μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
Η Ευρωομάδα είναι εξάλλου αρμόδια για την προετοιμασία των συνόδων κορυφής για το ευρώ και τη μεταγενέστερη παρακολούθησή τους.



Η Ευρωομάδα συνεδριάζει συνήθως μια φορά το μήνα, πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.
Στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας συμμετέχει επίσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η πρώτη άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Château de Senningen του Λουξεμβούργου.
Η Ευρωομάδα εκλέγει τον Πρόεδρό της για θητεία 2,5 ετών.
Ο σημερινός Πρόεδρος είναι ο Jeroen Dijsselbloem, υπουργός Οικονομικών των Κάτω Χωρών.
Η Ευρωομάδα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών της κάθε 6 μήνες. Το πρόγραμμα εργασιών προσδιορίζει τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος και καταρτίζει τις προκαταρκτικές ημερήσιες διατάξεις για τις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωομάδας.  

Σχόλια