Τι προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup


Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα η Ελλάδα, μέσα από τη διαπραγματευτική της στρατηγική, κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα και να μιλάμε ξανά για μια Ευρώπη των λαών και για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία. Σήμερα, σημείωσε, «δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε».



Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποφευχθήκαν νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μειώσεις συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. «Ανατρέψαμε το αποπνιχτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος» πρόσθεσε. Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε κάποιες δεσμεύσεις» και διευκρίνισε: «Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτές είναι δεσμεύσεις που εμείς θέλουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε (είτε εργασιακά, είτε κόκκινα δάνεια, είτε ληξηπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος) δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις αρνητικό αντίκτυπο».

Έγινε το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλούμ  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.Ο Ολλανδός πρόεδρος δήλωσε ότι εγκρίθηκε επί της αρχής το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης που θα είναι τετράμηνη. Δήλωσε επίσης, ότι τόσο στην διάρκεια της παράτασης, όσο και στη συνέχεια θα ισχύσει η αρχή της ευελιξίας, όπως για παράδειγμα θα ισχύσει στο ζήτημα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα οποία θα εξαρτώνται από τους ρυθμούς ανάπτυξης.Σημείωσε επίσης ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα η Ελλάδα θα προτείνει ένα πρώτο κατάλογο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει και ότι ως τον Απρίλιο η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Ανέφερε ότι ως το τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της παράτασης.

Μοσκοβισί:επικράτησε η λογική

epa04629371 Spanish Minister of Economy Luis de Guindos (2-L) and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) at start of special Eurogroup meeting of Finance ministers at EU council headquarters, in Brussels, Belgium, 20 February 2015 The European Financial Stability Facility financial assistance to Greece expires at the end of February 2015. Greek's Finance minister had said ahead of the talks in Brussels that he hopes for an agreement over the country's bailout extension. EPA/OLIVIER HOSLET: Eurogroup Finance ministers meeting © ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/OLIVIER HOSLET Eurogroup Finance ministers meeting
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «επικράτησε η λογική, ότι είναι ισορροπημένη συμφωνία και ότι στόχος είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Δηλώσεις αντιπροέδρου της Κομισιόν για τη συμφωνία

Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν to βράδυ της Παρασκευής σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. «Υπήρξε συμφωνία επί ενός κειμένου», ανέφεραν δύο πηγές.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαίωσε τη συμφωνία μέσω Twitter και πρόσθεσε ότι αναμένεται η Αθήνα να παρουσιάσει έναν «ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων». «Η δουλειά για την παράταση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο B. Ντομπρόβσκις.

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει την Δευτέρα τον κατάλογο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει, περιλαμβανομένων μέτρων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς, αλλά και μέτρων διοικητικής μεταρρύθμισης. Θα εξεταστούν από ειδικούς πριν τεθούν σε ένα προσεχές Eurogroup, ανέφερε μια ακόμη πηγή.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις οι υπουργοί εξέτασαν «ένα σχέδιο ανακοίνωσης της Ευρωομάδας το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρός της Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο οποίο η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της», ανέφερε άλλη μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες. «Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Διαμεσολάβηση Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ ανάμεσα σε Σόιμπλε-Βαρουφάκη

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις είχαν νωρίτερα επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Βέβαιος ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας

Τη βεβαιότητά του ότι «η ελληνική επιστολή για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, στα κράτη μέλη.

«Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.

Ν.Κοτζιάς: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στη ΝΑ Μεσόγειο

Στους γεωστρατηγικούς κινδύνους στη νότιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, που μπορεί να φέρει μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την Υπουργική Διάσκεψη των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

«Εξήγησα ότι εάν δεν προσέξουμε το ελληνικό πρόβλημα, μπορούμε να υποστούμε μια νέα διαφορετική κρίση: Έχουμε μια αποσταθεροποίηση στα βόρειά μας με την ανατολική Ουκρανία, αλλά και μια αποσταθεροποίηση σε δύο άλλες γωνιές, που είναι η Μέση Ανατολή και η Λιβύη. Στη μέση ευρίσκεται μια κυβέρνηση και ένα κράτος που έχει σχετικές σταθεροποιητικές δυνατότητες. Εάν κάποιοι, για λόγους που θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα μας, ή να εκδικηθούν για την αντίσταση της χώρα μας με το εκλογικό αποτέλεσμα και προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα, θα πρέπει να σκεφθούν ότι θα έχουν μια αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη. Ας μη νομίζουν ότι μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να μην αυτοτιμωρηθούν» τόνισε.

Σχόλια