Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Στην παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του τι επιδιώκει η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσουν στο Eurogroup σήμερα οι εκπρόσωποι των τριών δανειστών της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Τις τελευταίες ημέρες – ακόμα και χθες – τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών διαπίστωσαν ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγάλη και αυτό διαμορφώνει ένα κλίμα μη επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.



Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει στον ορίζοντα και κάποιο σενάριο ρήξης. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην «Κ» ανέφερε πώς «η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες», σηματοδοτώντας ότι δεν υπάρχει διάθεση ρήξης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και της τρόικας που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμα και στο πώς προσεγγίζει η κάθε πλευρά τα θέματα. Το ένα μέτωπο που υπάρχει απόκλιση είναι η δημοσιονομική πολιτική. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην αναγκαιότητα μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η τρόικα δείχνει να μην το δέχεται σε αυτή τη φάση.

Ενας δεύτερος τομέας στον οποίο καταγράφηκε απόσταση μεταξύ των δύο τεχνικών κλιμακίων, έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις. Προς το παρόν, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας επέμειναν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα θέλει να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με τις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει και αυτό να «κουμπώσει» με κάποιες από τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται αποδεκτές.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες συζητήσεις γίνουν σήμερα στο Eurogroup θα πραγματοποιηθούν με φόντο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει το συμβούλιο διοικητών της ΕΚΤ για να αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA ή αν θα διακοπεί (έστω και σταδιακά). Οσο υπάρχει πρόγραμμα ή προοπτικές συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα σταματήσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Και όλα αυτά, την ώρα που τα σενάρια για προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου προγράμματος εντείνονται.

Σχόλια