Αλέξης Τσίπρας: «Αυτές είναι οι άμεσες ενέργειές μας»

Ολοκληρώθηκε, πριν λίγη ώρα, η ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, που ξεκίνησε στις επτά και μισή το βράδυ της Κυριακής, με μοναδικό αντικείμενο, την ανάγνωση και ανάπτυξη των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας παροχής «ψήφου εμπιστοσύνης» στην Κυβέρνηση, ως ορίζεται στο Συνταγματικό Δίκαιο.
Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, έκανε λόγο για «δέσμευση», πλήρους εφαρμογής όλων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, μίλησε για μία νέα, βιώσιμη, κοινωνική συμφωνία, πρόγραμμα - "γέφυρα" μέχρι και τον Ιούνιο, με στόχο, τόσο την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, όσο και τη δημιουργία ενός προγράμματος ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.



Αρχικά, ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις του, ανά κατηγορία, αναφέρθηκε σε:

1. Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης: Δωρεάν σίτιση, ρεύμα, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε οικονομικά αδύναμους πολίτες.

2. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων: Επαναπροσλήψεις των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και του διοικητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι.

3. Περιορισμός Κρατικής δαπάνης: Μείωση των μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων και των συμβούλων των Υπουργών, κατάργηση των Βουλευτικών αυτοκινήτων, μείωση κατά το ήμισυ των επτακοσίων περίπου αυτοκινήτων των Υπουργείων, πώληση του ενός εκ των τριών Κυβερνητικών αεροσκαφών, μείωση κατά 30% του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου και τέλος, μείωση κατά 40%, του προσωπικού αστυνομικής φύλαξης του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

4. Εμπιστοσύνη στους Δημόσιους Υπάλληλους: Κατάργηση του Πειθαρχικού Δικαίου - απόρροια των μνημονιακών συμβάσεων, αλλαγή των συστημάτων αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων και επιλογής Προϊσταμένων και τέλος, περιορισμός της γραφειοκρατίας, με την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών.

5. Ενίσχυση και αναδιαμόρφωση της Αυτοδιοίκησης: Ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη», μέσω διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.

6. Αντιμετώπιση της «υψηλής διαφθοράς», φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής: Κινητοποίηση του Σ.Δ.Ο.Ε., με τον έλεγχο λιστών μεγαλοκαταθετών, των λιστών "Λαγκάρντ" και "Λιχτενστάιν", σύσταση Σώματος Εσωτερικού Ελέγχου στα Τελωνεία, εντοπισμός των «τριγωνικών - ενδοομιλικών» συναλλαγών, ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με τον έλεγχο των δημόσιων προμηθειών, κατάργηση της ασυλίας των μελών Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, έλεγχος όλων των δημοσίων συμβάσεων, έλεγχος των αδειοδοτήσεων και των δανειοδοτήσεων Ραδιοφωνικών, Τηλεοπτικών Σταθμών και λοιπών ΜΜΕ, επανασύσταση της ΕΡΤ.

7. Ασφάλεια του πολίτη: Επαναφορά του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» και μετονομασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (Υ.Π.Ε.Κ.).

8. Μεταναστευτική πολιτική: Χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε:

- Τη θέσπιση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 €.

- Την κατάργηση του ΕΝ.ΦΙ.Α., μέσα στο 2015, και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.).

- Τη θέσπιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ταυτόχρονα, την κατάργηση της ρύθμισης, άμεσα, που μετατρέπει το αδίκημα, της μη πληρωμής προς το Δημόσιο, σε διαρκές, προκειμένου να αποφευχθεί η προσωποκράτηση των οφειλετών.

- Την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση πλαισίου για προστασία από μαζικές απολύσεις και την επαναφορά του θεσμού της "διαιτησίας".

- Την απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, ιδιαίτερα για τους νέους, με ίσους μισθούς για όλους.

- Τη σταδιακή επαναφορά, μέχρι το 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 €.

- Την κατά περίπτωση αξιολόγηση προτάσεων αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

- Τη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος Ανάκτησης Εργασίας, με στόχο τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τη χρήση κονδυλίων, τόσο του Υπουργείου Εργασίας, όσο και του "πακέτου Γιούνκερ".

- Την ίδρυση ενδιάμεσου Φορέα, για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων ιδιωτών και επιχειρηματιών. Μέχρι τότε απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός α' κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων, χωρίς τη συγκατάθεση του οφειλέτη, σε μη αναγνωρισμένα Ιδρύματα.

- Τη διάσωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, στο τέλος του 2015, σε συνταξιούχους, με σύνταξη, μικρότερη των 700 €, μηνιαίως.

- Την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, με έσοδα, από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου, καθώς και της δημόσιας περιουσίας της Χώρας, με στόχο την ενίσχυση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

- Τη σταδιακή επαναφορά της δωρεάν Δημόσιας Υγείας.

- Την ενίσχυση της Παιδείας, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και των τριών Βαθμίδων, σε ορίζοντα τετραετίας. Άμεσα, καταργείται η επιλογή των θεμάτων των Εισαγωγικών Εξετάσεων κατά 50% από την «Τράπεζα Θεμάτων» και όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταργούνται οι διατάξεις, που αφορούν τα συμβούλια Ιδρυμάτων.

Σχόλια