«Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»: Το ιταλικό κόμμα που τον έχει… εικόνισμα «πετάει» στα σύννεφα

1
Μπορεί για μας η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία να μοιάζει περίπου φυσιολογική αφού είχαμε μια οχταετία «εξοικείωσης» μετά την υποψηφιότητα – «σοκ» για το δήμο Αθηναίων το 2006, για τους Ευρωπαίους όμως η περίπτωση του συνιστά ένα με μια φράση το απόλυτο φαινόμενο.Τα ξένα Μ.Μ.Ε. μιλούν για τον νεαρότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ελληνικού κράτους και τον ηγέτη της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη ύστερα από πολλά χρόνια, χωρίς να λησμονούν παράλληλα τη μεγάλη διεθνή επιρροή του, η οποία άρχισε να εξαπλώνεται από το 2010. Τότε ήταν που εξελέγη σε μία από τις θέσεις αντιπροέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL), με το οποίο ήταν υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου.

3Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα όμως είναι ότι στις ίδιες εκλογές έλαβε μέρος ένα ξένο κόμμα με το δικό του όνομα, καταφέρνοντας μάλιστα να συγκεντρώσει ποσοστό 4%, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές.
Πρόκειται για τον ιταλικό σχηματισμό «L' Altra Europa con Tsipras» («η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), το οποίο ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2014 στη Ρώμη από Ιταλούς διανοούμενους. Στην προεκλογική εκστρατεία του είχε προβάλει ως κύρια προγραμματικά σημεία το τέλος της πολιτικής της λιτότητας, την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της οικολογίας και τη μείωση των διαφορών Βορρά – Νότου, ενώ τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι και συγγραφείς.
Ενας εξ’ αυτών, ο ιστορικός και κοινωνιολόγος, Μάρκο Ρεβέλι, μίλησε μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική ιστοσελίδα «vita.it», χαρακτηρίζοντας τον Άλεξη Τσίπρα ως τη μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.
Ο Μάρκο Ρεβέλι
Ο Μάρκο Ρεβέλι
Είναι σαφές ότι μαζί με το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας - ο οποίος ελπίζει να μιμηθεί τον Τσίπρα στις ισπανικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου - «η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» ήταν το έτερο κόμμα του διεθνούς χώρου που… χάρηκε με την ψυχή του το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι, έστω και αν ήταν προβλέψιμο από κάποιον που ήξερε τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα. Πάνω απ’ τις πολιτικές είναι ο άνθρωπος. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήτα η αντίδραση ενός οργανισμού που όδευε προς το θάνατο. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να προσφέρει την ελπίδα. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέρος αυτής της ομάδας εδώ και ενάμιση χρόνο, διότι προβλέψαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που ενσαρκώνει την προοπτική αλλαγής δεδομένων στην Ευρώπη», λέει ο επιφανής στη χώρα του 67χρονος συγγραφέας.
Ο Μάρκο Φουρφάρο, ένας από τους τρεις Ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον περασμένο Μάρτιο με το "Altra Europa con Tsipras"
Ο Μάρκο Φουρφάρο, ένας από τους τρεις Ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον περασμένο Μάρτιο με το "Altra Europa con Tsipras"
Η «άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» σκοπεύει πια να κεφαλοποιήσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας την απήχηση της στη γείτονα χώρα, με τον Ρεβέλι να ισχυρίζεται ότι και στην Ισπανία η επίδραση στη σύγχρονη Αριστερά που εκφράζεται από το Podemos θα είναι ευεργετική.
5«Ήμουν στην πλατεία Ομονοίας την Πέμπτη, όταν ο Τσίπρας ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του. Λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του ανέβηκε μαζί του στο βήμα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και αφού μίλησε σε αγγλικά και ελληνικά, έδωσε το σύνθημα νίκης στα ισπανικά: «SYRIZA, podemos, Venceremos» (σ.σ: Venceremos σημαίνει «θα νικήσουμε»). Στην Ευρώπη χτίζεται μια συμμαχία, ένα μεσογειακό τόξο κατά των πολιτικών λιτότητας. Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η άνοδος στην ισπανική ηγεσία ενός 37χρονου με σκουλαρίκι και αλογοουρά, που μιλάει 4-5 γλώσσες και αντιτίθεται στην κυνική, επικρατούσα, λογική της ΕΕ», συμπληρώνει ο Ρεβέλι, προτού χαρακτηρίσει παράδειγμα προς μίμηση την Ελλάδα.
7«Οι Ελληνες μας έδειξαν το δρόμο. Θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο με όρους που θα τους επιβάλλονται. Εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε και η Ιταλία να πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα από το παράδειγμα τους. Είναι αδιανόητο να απειλείται με εξοστρακισμό μια χώρα που αντιδρά στο νεοφιλελεύθερο δόγμα λιτότητας, όταν αυτό αποδεικνύεται ότι είναι λάθος. Οι Ελληνες είπαν στην Τρόικα, “τώρα θα μιλήσουμε και εμείς”. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, τότε η απειλή νεοναζιστικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, θα αυξηθεί επικίνδυνα για την Ευρώπη. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας…».

Σχόλια