Διαλυτήριο πλοίων στην αρχαία Σαλαμίνα!


«Οχι στο ξεπούλημα της αρχαίας Σαλαμίνας» έγραφε το πανό που κράτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες, μπροστά στον Τύμβο της Σαλαμίνας ο οποίος εμφανίζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύμβο της Σαλαμίνας
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύμβο της Σαλαμίνας
 
Η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, επιχειρεί τη βεβήλωση ενός χώρου ανυπολόγιστης
πολιτιστικής σημασίας. Μια βεβήλωση που συνίσταται στην επέκταση των δραστηριοτήτων ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης στην Κάτω Πούντα στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, δηλαδή σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Στον Τύμβο της Σαλαμίνας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ενέργεια που υποβαθμίζει το νησί, «καθώς προωθείται παράλληλα η εγκατάσταση διαλυτηρίου πλοίων».

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι «αυτή η ενέργεια αγνοεί ότι η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου των όρμων Αμπελακίων και Σεληνίων Σαλαμίνας, εντός της Β' ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Αμπελακίων και σε άμεση γειτνίαση με την αδόμητη και απολύτου προστασίας ζώνη Α'».
Η ίδια υποστήριξε ότι πρόκειται για προκλητική ενέργεια, που περιφρονεί και παραβλέπει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών και του περιφερειακού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Σγουρός δεν υπερασπίστηκε την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (11/5/2013) και δεν εναντιώθηκε στην απαράδεκτη εξέλιξη που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.
Στις διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για διαλυτήριο πλοίων μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σκωπτικά, σε «αρχαίο λιμάνι ιδιοκτησίας... ΟΛΠ», καθώς και για σκουπίδια και μπάζα που ρυπαίνουν προκλητικά τον αρχαιολογικό χώρο.
Πάντως ο Τύμβος, που ανήκει στους νεκρούς πολεμιστές της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ., αποτελεί το βασικό αξιοθέατο του νησιού. Τα ευρήματα της περιοχής θεωρούνται μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, ενώ υπάρχουν αρκετά ερείπια. Στα χωριά Αμπελάκια, Σελήνια και Καματερό έχουν καταγραφεί έντονα στοιχεία πολιτισμού.
Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος από το 1982, από τη Μελίνα Μαρκούρη. Το 1996 με απόφαση του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, η περιοχή της Κυνοσούρας παραχωρήθηκε στον ΟΛΠ. Η Δέσποινα Καρούση, υποψήφια δήμαρχος (Συνδιασμός Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α), τονίζει ότι στην Α' ζώνη προυπήρχε ένα παλιό ναυπηγείο, γνωστό ως Ναυπηγείο Σπηλιόπουλου.
Με την παραχώρηση της περιοχής, το 1996, αναφέρεται η ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και οριοθετείται η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Το 2011, το Ναυπηγείο Σπηλιόπουλου ζητάει άδεια επέκτασης από το υπ. Πολιτισμού αλλά η ΚΣΤ' Εφορία Αρχαιοτήτων στη γνωμοδότησή της ζητάει τη μετεγκατάσταση των ναυπηγείων. Το 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο εκδίδει αρνητική απόφαση.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2014, οι ιδιοκτήτες των ναπηγείων επανέρχονται και υποβάλλουν «αίτηση θεραπείας». Αυτή τη φορά παίρνουν την έγκριση του υπ. Πολιτισμού. Ζητούν μάλιστα επέκταση των εγκαταστάσεων, στα 11.500 τ.μ. μέσα στη θάλασσα και 680 τ.μ. στη στεριά. Η αίτηση αφορά και διαλυτήριο πλοίων για πλοία 2.000 τόνων. Η αίτηση εγκρίνεται, αγνοώντας την απόφαση του ΚΑΣ, εφόσον υποβληθεί πλήρης μελέτη επέκτασης και εάν μέσα στον θαλάσσιο χώρο δεν βρεθούν αρχαιότητες.

Σχόλια