Αποκατάστασης περιβάλλοντος του λατομικού χώρου στη θέση Άκρα Τούρλα Σεληνίων του Δήμου Σαλαμίνας

 


Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη και Ναυτιλίας κ.Κ.Μουσουρούλη κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τζένη Βαμβακά, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θοδωρής Δρίτσας και Δημήτρης Γάκης, στην οποία ζητούν ποιές ενέργειες προτίθενται να κάνουν προκειμένου να γίνει αποκτάσταση της άκρας Τούρλα και σε καμμία περίπτωση νέα λατόμευση.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Είναι γνωστό ότι η ΟΛΠ ΑΕ με την υπ’ αριθμόν ΠΕΧΩ Φ589/1295/14-03-2012 αίτηση της, κατέθεσε φάκελο στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την Ειδική Μελέτη Αποκατάστασης περιβάλλοντος του λατομικού χώρου στη θέση Άκρα Τούρλα Σεληνίων του Δήμου Σαλαμίνας.


Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μελέτης, η τοπική κοινωνία αντέδρασε καθώς η μελέτη αποκατάστασης παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, ήτοι τις αποφάσεις ΚΥΑ Δ10/Φ68/οικ. 4437/2001 «Προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα ειδικής μελέτης αποκατάστασης», και Υ.Α. 15420/3278/2000 ΦΕΚ 783 «διαδικασία αποκατάστασης περιβάλλοντος ανενεργών λατομείων νομού Αττικής». Το ερώτημα που γεννάται είναι αν όντως η συγκεκριμένη μελέτη αποβλέπει στην αποκατάσταση του λατομείου ή στην περαιτέρω λατόμευση. Η παραβίαση της νομιμότητας δεν είναι νέο φαινόμενο για την ΟΛΠ Α.Ε. Η εμπλοκή του ΟΛΠ στο λατομικό χώρο της Τούρλας στο παρελθόν, έχει αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις. Πλήθος παραβάσεων και καταστρατηγήσεων νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και αντί-περιβαλλοντική συμπεριφορά συνέθεταν τη δράση του από το 1986 έως το 2009.
Το λατομείο στη θέση Άκρα Τούρλα είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί. Η αναγκαιότητα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η αποκρουστική του όψη είναι ορατή από όλο το παραλιακό μέτωπο, από Πειραιά έως Γλυφάδα και αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένα πλοίο που εισέρχεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κανένα άλλο νησί δεν έχει δεχθεί τόσο έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η ύπαρξη και λειτουργία ενός ακόμα λατομείου στη Σαλαμίνα θα επιφέρει περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της.
Οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι κκ Υπουργοί είναι:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, να συνταχθεί αξιόπιστη μελέτη αποκατάστασης από την ΟΛΠ Α.Ε, η οποία έχει την ευθύνη σύμφωνα με τη σύμβαση υπ’ αριθμόν 93/7-5-84, και σε καμία περίπτωση λατόμευσης, όπως άλλωστε προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ;
2. Ο Γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, ως αρμόδιος να εξετάσει τις νόμιμες σχετικές προϋποθέσεις, θα κινηθεί προς την αποκατάσταση της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, απορρίπτοντας την εκδοθείσα μελέτη ;
Θυμίζουμε ότι η πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας εμμένει στην υιοθέτηση της προβληματικής αυτής μελέτης, και μάλιστα ο δήμαρχος Σαλαμίνας σε τοπικό blog μίλησε για δημιουργία ακόμα και αθλητικών εγκαταστάσεων και μαρίνας (!).

Σχόλια