ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ

 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ Α΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ "ΜΠΟΓΡΕΙΑ 2012".
Εικοσιπέντε διακεκριμένοι ηθοποιοί επί σκηνής, με δεκαπέντε διαγωνιζόμενους και εννέα σκηνοθέτες, έδωσαν τον
καλύτερο εαυτό τους σε έναν ατέρμονο μαραθώνιο θεατρικού δρόμου, ερμηνεύοντες μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς, όπως Αισχύλο, Αριστοφάνη, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Σίλλερ, Σικελιανό, Κουμπάτη και άλλους, προκειμένου να διεκδικήσουν τρία πρώτα βραβεία.
Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από επτά διακεκριμένους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, απένειμε τα εξής πρώτα βραβεία:
Πρώτο Βραβείο ερμηνείας αντρικού ρόλου και σκηνοθεσίας στον ANASTAS NIKA, για το απόσπασμα από την τραγωδία του Σοφοκλέους "Αντιγόνη", από όπου ζωντάνεψε τον Κρέοντα.
Δεύτερο Βραβείο αντρικού ρόλου και τρίτο σκηνοθεσίας, δόθηκαν στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΝΕΛΛΗ για την εργασία του επάνω στον ρόλο του "Προμηθέως Δεσμώτου" του Αισχύλου.

Τρίτο Βραβείο απενεμήθη στον ΣΠΥΡΟ ΓΚΛΕΓΚΛΕ για την ερμηνεία του σαν Άμλετ, στην ομώνυμη τραγωδία του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ.
Πρώτο Βραβείο γυναικείου ρόλου απενεμήθη στην ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΓΑΝΟΥ, η οποία ερμήνευσε την "Εβραία" του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Δεύτερο Βραβείο γυναικείου ρόλου έλαβε η πρωταγωνίστρια του Οργανισμού Επτανησιακού Θεάτρου ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ, η οποία επέδωσε την Σίβυλλα, από την ομώνυμη θεατρική τραγωδία του Άγγελου Σικελιανού.
Τρίτο Βραβείο γυναικείου ρόλου, κατέκτησε με την ερμηνεία της η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΔΕΚΗ, σαν Άτοσσα της τραγωδίας του Αισχύλου "Πέρσαι".
Δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο σκηνοθέτης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για την διδασκαλία του στην "Εβραία" του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Στα γενικότερα σχόλιά-της, η Κριτική Επιτροπή τόνισε ότι επρόκειτο "για μία καθ΄ όλα άψογη θεατρική διοργάνωση, όπου ιδιαίτερα ταλαντούχοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο έδωσαν συναισθηματική και πνευματική λύτρωση σε όσους είχαν την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσουν τα επί σκηνής δρώμενα".
Την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του για την διοργάνωση και το αποτέλεσμα, εξέφρασε και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις προωθούν τον πολιτισμό και αναβιβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο του κοινού και του τόπου.
Το Διεθνές αυτό Φεστιβάλ, από τον επόμενο χρόνο θα διευρυνθεί και όπως δήλωσε ο ιδρυτής του, γνωστός σκηνοθέτης Ντίνος Κουμπάτης "θα περιλαμβάνει και άλλες θεατρικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα καλύπτουν μίαν ολόκληρη εβδομάδα, με συμμετοχή ελλήνων και ξένων συντελεστών, παρά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται οικονομικά από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και τα έξοδά του καλύπτει ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός Σαλαμίνας "Το καφενείο των Ιδεών" εκ των ενόντων".
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, βραβεύτηκαν εκτός συναγωνισμού και άνθρωποι του Θεάτρου, για την επιτυχή ενασχόλησή τους με αυτό, όπως ο κύτπριος μουσικοσυνθέτης Αντρέα Αρτέμης, ο επίσης κύπριος θεατρικός συγγραφέα Γιώργος Σοφοκλέους, η αγγλίδα πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Τζένιφερ Μπράϊτον-Τζόουνς και οι έλληνες ηθοποιοί Βασίλης Σαμοΐλης και Πρόδρομος Τουτσουνίδης.
Το Φεστιβάλ, θεώρησε υποχρέωσή του να ευχαριστήσει για την αμέριστη συμπαράστασή του τον Αντιδήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γρηγόρη Καπετανάκη καθώς και την κυρία Σούζη Φωτίου για την κάλυψη διαμονής των καλεσμένων του, ως και την επιχείρηση "Λουλουδότοπος" της κυρίας Αικατερίνης Φωτίου.
 
Στις φωτογραφίες: Μαρία Δημητρούκα, Χριστίνα Μανδέκη και Αnastas Nika.

Σχόλια