Μια ακόμη «ορφανή» ρύπανση μεταξύ Ελευσίνας – Σαλαμίνας


• Επιβεβαίωση με τον πιο δυσάρεστο τρόπο παλιότερης ερώτησης της Μαρίας Γιαννακάκη

thalassia_ripansi_petrelaio2
Σε έκταση 330 τετραγωνικών μέτρων απλώθηκε η κηλίδα που δημιουργήθηκε από ρύπανση η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ, στην Ελευσίνα. Ουσιαστικά η ρύπανση κάλυψε σε μεγάλη έκταση τον θαλάσσιο χώρο, ενώ όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η ρύπανση μένει «ορφανή», δεν έχει διαπιστωθεί , δηλαδή, εκείνος που την προκάλεσε.
Εκείνο που έχει τη σημασία του παράλληλα (και σημειώνει το pireas2day.gr που έφερε πρώτο στην επιφάνεια το θέμα) είναι το γεγονός πως η ρύπανση προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής, ενώ η σχετική ανακοίνωση του Λμενικού Σώματος έγινε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα του Σαββάτου!
Οι άνδρες του Λιμενικού πάντως διαπίστωσαν ότι η ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή ήταν σε έκταση 330 τετραγωνικών μέτρων και ένα μέρος είχε ξεφύγει από το φράγμα που είχε τοποθετηθεί από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την επίσημε ανακοίνωση του Λ.Σ. διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα, που είχε ξεφύγει από το φράγμα παρασυρμένο από τους βόρειους ανέμους έφτασε μέχρι τις ακτές στο Μπατσί Σαλαμίνας. Αμέσως, ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης και όπως διαπιστώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου είχε καθαριστεί πλήρως στην περιοχή των ΕΛΠΑ. Αντίθετα, συνεχίζονταν οι εργασίες στη Σαλαμίνα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.
 
Μια «προφητική» ερώτηση
 
Το ζήτημα επαναφέρει και δυστυχώς δικαιώνει ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ στην Β’ Πειραιά Μ. Γιαννακάκη , η οποία με αφορμή δύο περιστατικά ρύπανσης από πετρελαιοειδή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας στις 10 Ιουλίου και 23 Αυγούστου έφερνε στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα των «μικρών» θαλασσίων ρυπάνσεων , οι υπαίτιοι των οποίων σπάνια εντοπίζονται. Με αποτέλεσμα να μένουν «ορφανά» τα περιστατικά και να διαιωνίζεται ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Κυρίως όμως να επιβαρύνεται συστηματικά το περιβάλλον. Κάτι που ειδικά για την εδώ και χρόνια υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας είναι απλώς εγκληματικό.
 

Σχόλια