Στηρίζει κυβέρνηση... Αριστεράς η ΔΗΜΑΡ

thumb
Ο Φώτης Κουβέλης είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς που έλαβαν άμεσα το μήνυμα της κάλπης. Η αδιαμφισβήτη απόρριψη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από το κοινωνικό σώμα και η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες στις πρώτες μετεκλογικές κινήσεις του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αφενός απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα συγκυβέρνησης με τους δύο πόλους του δικομματισμού, αφετέρου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της προοπτικής μιας κυβέρνησης συνεργασίας της Αριστεράς υπό τον Τσίπρα.
Άλλωστε το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ (6,11% ή 386.116 ψήφοι), αρκετά χαμηλότερο της ανόδου που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, έδωσε τη χαριστική βολή στο «σχέδιο» Κουβέλη – από συγκρότησης ΔΗΜΑΡ, δύο χρόνια πριν, με την αποχώρηση ανανεωτικών στελεχών απότον ΣΥΝ – αρχικά για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια για ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Πολλώ δε μάλλον που αυτή η τελευταία σηματοδοτήθηκε κυρίως με «μεταγραφές» και προσχωρήσεις στελεχών από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.


Έτσι, στις επίσημες δηλώσεις του, ο Κουβέλης το βράδυ των αποτελεσμάτων τόνισε ότι ο λαός «καταδίκασε τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα» καθώς και «τις πολιτικές του μνημονίου». Στην ίδια δήλωση διαβεβαίωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για «απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό», εγκαταλείποντας τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αιχμηρός μετά τη συνάντηση με Σαμαρά σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του κόμματός του είναι για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης, ενώ απέρριψε ανοιχτά το αντίθετο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την εντολή των πολιτών».
Στην ίδια δήλωση έκανε άνοιγμα στον Τσίπρα λέγοντας ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να συνεργαστεί, και την επομένη, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα, τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., η οποία συνήλθε για να συζητήσει τη στάση του κόμματος στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ομόφωνη η στήριξη των χειρισμών του Κουβέλη. Ως εκ τούτου η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να κλίνει στη θέση περί κυβέρνησης της Αριστεράς με «ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη», κάτι που παραπέμπει προς το παρόν σε ένα είδος «οικουμενικής» χωρίς τη Χρυσή Αυγή. Οι εξελίξεις πάντως και οι διεργασίες και σ’ αυτόν τον χώρο είναι ανοιχτές.
Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΔΗΜΑΡ στην παρθενική της συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση εκλέγει 19 βουλευτές και από τα στελέχη πρώτης γραμμής ή τους συνεργαζόμενους, εκτός του Φώτη Κουβέλη και του γραμματέα του κόμματος Σπύρου Λυκούδη (Επικρατείας), εκλέγονται ο Ι. Πανούσης στην Α’ Αθήνας, οι Γρ. Ψαριανός και Οδ. Βουδούρης στη Β’ Αθήνας, η Μαρία Ρεπούση στη Α’ Πειραιά, η Μαρία Γιαννακάκη στη Β’ Πειραιά, ο Β. Οικονόμου (Ελεύθεροι Πολίτες) στην Αττική κ.ά.

Σχόλια