Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη κατά της λιτότητας

Με πολυπληθείς διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη υποδέχονται την Πρωτομαγιά χιλιάδες άνθρωποι που διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας.

Εν μέσω κρίσης και σκληρών μέτρων λιτότητας, η συμμετοχή των πολιτών στις απεργιακές εκδηλώσεις αναμένεται να είναι αυξημένη.
Στη γερμανική πρωτεύουσα περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή παρεκτροπή των διαδηλώσεων, που θα διοργανωθούν τόσο από την άκρα αριστερά, όσο και από την ακροδεξιά.
Το εργατικό κίνημα έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να διοργανώσει μία πορεία στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ μοτοσικλετιστές, σκεϊτμπόρντερς και δικυκλιστές θα διασχίσουν μαζικά τους δρόμους της πόλης.
Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς συμπίπτουν με τη συντεταγμένη συνδικαλιστική δράση πολλών Γερμανικών Συνδικάτωνγια να αποσπάσουν μισθολογικές αυξήσεις.
Στην Ιταλία, αντιδράσεις υπάρχουν από το συνδικαλιστικό κίνημα στην απόφαση των εμπόρων να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματά τους την Πρωτομαγιά. Η αλλαγή αυτή οφείλεται, κατά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, στη μείωση των εσόδων τους και στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
«Η πρωτοβουλία αυτή βοηθά τους καταναλωτές, που έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν με μεγαλύτερη άνεση ό,τι χρειάζονται. Συμφέρει και τους εργαζόμενους, αφού πληρώνονται 30% περισσότερο απ' ότι τις κανονικές εργάσιμες ημέρες», δήλωσε ο Τζοβάνι Κομπόλι Τζίλι του συνδέσμου πολυκαταστημάτων Federdistribuzione.
Εντελώς διαφορετική είναι η θέση των ιταλικών συνδικάτων. Μάλιστα, στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας τα συνδικάτα ζήτησαν από ντόπιους και τουρίστες «να απεργήσουν κατά των εμπορικών καταστημάτων που αύριο θα αποφασίσουν να ανοίξουν αναβάλλοντας τις αγορές τους, για τις κανονικές, εργάσιμες ημέρες».
Στην Κωνσταντινούπολη, η διεύθυνση ασφαλείας έχει κινητοποιήσει είκοσι χιλιάδες αστυνομικούς. Όπως κάθε χρόνο, τα αυστηρότερα μέτρα έχουν προβλεφθεί για την περιοχή της πλατείας Ταξίμ, όπου παλαιότερα είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις την Πρωτομαγιά.
Έκτοτε η κεντρική αυτή πλατεία μεταβαλλόταν σε «κρανίου τόπο» κάθε Πρωτομαγιά. Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να καθιερώσει την Πρωτομαγιά ως ημέρα αργίας για τον εορτασμό της Εργασίας και της Αλληλεγγύης, απόφαση που θα εφαρμοστεί φέτος για δεύτερη φορά.

Σχόλια