ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΨΗΦΙΖΟΥΝ

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτες

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτεςΜε σαφή και κατηγορηματικό τρόπο οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα-εντολή για συνεργασία, θέτοντας κόκκινες γραμμές σε... πειραματισμούς. Το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις -οι οποίες θυμίζουν κινούμενη άμμο- είναι ο καταλύτης, καθώς αυξάνεται το ποσοστό όσων θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακόμη και μετά από πρόωρες εκλογές οι πολίτες λένε «ναι» σε μία κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.



Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 14,8% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά ότι προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, δείγμα σαφές των διαθέσεων της κοινής γνώμης ότι πλέον επιζητούν και θέλουν συνεννόηση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων με καθαρό και σαφή τρόπο -πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ολομέλεια της Βουλής- δεν ζητά παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ενώ στο δίλημμα «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» ή «προκήρυξη πρόωρων εκλογών», το 45% λέει τώρα συνεννόηση.

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτεςΑξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετικό ερώτημα «ποια κυβέρνηση θέλετε να προκύψει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;» μόλις το 14,8% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τουναντίον, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (ποσοστό 44,4%) υιοθετεί και θέλει μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.


Οπως όλα δείχνουν, η θητεία της παρούσας κυβέρνησης έχει «λήξει» καθώς μόλις το 10,3% θέλει να ολοκληρωθεί η θητεία της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 55,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θέλει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και το 56,5% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Πάντως και στο εσωτερικό των «μικρών» κομμάτων υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό (το 37,3%) που θέλει στην παρούσα πολιτική συγκυρία «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Αντίστοιχα και στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θέλετε να προκύψει μετά τις εκλογές;», οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το 53,4%, θέλουν κυβέρνηση η οποία θα προέρχεται από το κόμμα τους και τη Νέα Δημοκρατία. Οπως είναι φυσικό, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό αυτό μειώνεται καθώς φτάνει στο 30%.

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτες

Ωστόσο, το κλίμα της απαισιοδοξίας αποτυπώνεται στους πολίτες καθώς και με μία νέα κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) δεν τους δίνει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική (το ποσοστό αυτό αγγίζει το 55%).

Από τα στοιχεία της μέτρησης της Marc, προκύπτει ότι η νέα Βουλή θα είναι «οκτακομματική» και με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μεν ένα σαφές προβάδισμα αλλά μέχρι στιγμής να μην καταφέρνει να φτάσει στην πολυθρύλητη αυτοδυναμία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα σημερινά δεδομένα φτάνει μόλις στο 30,3% με μία διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Διψήφιο ποσοστό έχει το ΚΚΕ (11,2%), ο ΛΑΟΣ είναι στο 7,9%, ενώ ανατροπή διαπιστώνεται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς το κόμμα του κ. Κουβέλη αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά του. Κοντά στο 3% κινείται η Δημοκρατική Συμμαχία (0,3%) πάνω από το όριο, ενώ οριακά είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στα κατώτατα όρια (33,1%) ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, κοντά στο 56%.

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτες

Σημειώνεται ότι αυξάνονται αθροιστικά και τα ποσοστά των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, κοντά στο 9%, όπερ σημαίνει ότι μειώνεται και το ποσοστό που χρειάζεται για αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα (απαιτείται ένα 36,7%).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.P.: 1 (ΕΝΑ).

Γκάλοπ της Marc για το Εθνος: Εντολή για συνεργασία δίνουν οι πολίτες

    Σχόλια