Ποιος φοβάται την πράσινη ανάπτυξη;

thumbΣε θέση «μάχης» βρίσκεται το λόμπι του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µιας άκρως αποκαλυπτικής έκθεσης, στην οποία αναλύονται τα οικονοµικά οφέλη για την Ε. Ε. εάν η µείωση των εκποµπών των αερίων του θερµοκηπίου, από 20% - που είναι σήµερα - πάει στο 30%.
Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της έκθεσης, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόµηση ενέργειας θα δηµιουργήσουν 1,5 εκατοµµύριο θέσεις εργασίας ενώ αναµένεται να µειώσουν τις δαπάνες για αγορά ορυκτών καυσίµων κατά 20 δισ. ευρώ ετησίως ώς το 2020. Επιπλέον, τα οικονοµικά οφέλη από τη µείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της δηµόσιας υγείας ανέρχονται σε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ ετησίως! Τα συµπεράσµατα της έκθεσης δεν βλέπουν µε καλό µάτι οι πιο αδύναµες οικονοµικά χώρες και κυρίως τα νεότερα κράτη - µέλη της Ε.Ε., όπως είναι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για παράδειγµα η Πολωνία, ενώ ακόµα και οικονοµικά εύρωστα κράτη αναµένεται να θέσουν ανάχωµα µε το πρόσχηµα της ύφεσης. Στην έκθεση υπάρχουν, πάντως, προτάσεις για την υιοθέτηση τριών εναλλακτικών µηχανισµών προκειµένου τα οφέλη από την εµπορία ρύπων να µεγιστοποιηθούν στις πιο αδύναµες οικονοµικά χώρες. Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), το οικονοµικό κόστος της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη σήµερα εκτιµάται στα 169 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για την Ελλάδα συγκεκριµένα ο ΕΟΠ εκτιµά ότι η ρύπανση από τη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στοιχίζει στην οικονοµία µας κάθε χρόνο από 2,3 έως 3,9 δισ. ευρώ!


Το παράδειγμα της Καλιφόρνιας
Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη η έκθεση της Κομισιόν ταράζει τα νερά, στις ΗΠΑ μια άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία είναι πιο ανθεκτικές στα χτυπήματα της ύφεσης αφού κατέγραψαν τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας σε σχέση με την παραδοσιακή οικονομία.
Η μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι διά χειρός του think tank «Next 10», με έδρα την Καλιφόρνια, που ασχολείται με την πράσινη καινοτομία. Οι επιστήμονες του «Next 10» επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της περιόδου 1995-2010 όσον αφορά τις επιδόσεις του «πυρήνα» της πράσινης οικονομίας, δηλαδή τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινων μεταφορών, οικολογικών προϊόντων και ανακύκλωσης, και διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο της ύφεσης οι απώλειες που κατέγραψαν ήταν ελάχιστες. Ειδικότερα, στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2010, στον τομέα της πράσινης οικονομίας είχε χαθεί εξαιτίας της ύφεσης το 3% των θέσεων εργασίας ενώ στον τομέα της λεγόμενης συμβατικής οικονομίας είχε χαθεί το 7% των θέσεων εργασίας.
Με εξαίρεση τη χρονιά της βαθιάς ύφεσης, η επεξεργασία των στοιχείων της 15ετίας αναδεικνύει την πράσινη οικονομία σε πρωταθλήτρια αφού η ανάπτυξη εκτοξεύθηκε κατά 53% σε σχέση με τη συμβατική οικονομία, που κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 12%! Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα της πράσινης οικονομίας αφού συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ποσοστό 27% κατά την τελευταία 15ετία.

Σχόλια

  1. Ο ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑΣ, Ο ΑΡΠΑΚΟΛΛΑ, Ο ΣΤΟΛΑΡΧΟΣ, Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ, Ο ΞΕΝΟΜΑΝΗΣ, Ο ΑΛΑΖΟΝΑΣ, Ο ΠΑΡΕΛΑΣΑΚΙΑΣ, ΑΥΤΟΣ ΜΑΛΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ, ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΙΟΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ; Η ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΧΕΙ ΒΟΥΗΞΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΛΑΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρώνε για το καλό του τόπου και μόνον αυτό. χρησιμοποιούν και τη δημαρχία για τις ανάγκες τους, όπως για να κάνουν έργο για τους πολίτες, ποτέ για την τσέπη τους, διαφορετικά όποιος το πει αυτό είναι κοινός συκοφάντης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡΩΤΗΣΗ.
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΣ ΜΑ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ) ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ -ΠΛΗΝ ΣΟΦΡΑ;
    ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ;
    ΡΕ ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΩ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου