Πληθαίνουν οι φωνές κατά της λιτότητας

Όλο και περισσότεροι, πολιτικοί, οικονομολόγοι, πέραν εκείνων της αριστεράς, τάσσονται τον τελευταίο καιρό υπέρ της Ελλάδας και κατά των πολιτικών λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. Έτσι ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους 5 "σοφούς" οικονομικούς εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" επεσήμανε τον κίνδυνο απροσδόκητου και μεγάλης έκτασης οικονομικού και πολιτικού γεγονότος στη χώρα μας, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης. Αν επιδιώκεται η αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία της τρόικας απέτυχε ή εάν ευθύνεται ο ασθενής για την απροθυμία του να τη δεχθεί.

Ο Μπόφινγκερ δεν πιστεύει ότι η αποτυχία βαρύνει την Ελλάδα, καθώς μια ψύχραιμη ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων του ΔΝΤ οδηγεί στη διαπίστωση ότι η χώρα έχει υλοποιήσει με συνέπεια μεγάλο τμήμα των επιβαλλόμενων μέτρων. Για ποιο λόγο όμως δεν επετεύχθη δραστικότερη μείωση του ελλείμματος; Επειδή τα έσοδα και οι δαπάνες ενός κράτους δεν εξαρτώνται μόνο από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.


Λαφοντέν: Η Μέρκελ σπρώχνει στην απελπισία τους Έλληνες

Στην "Passauer Neue Presse", ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν, κατακεραύνωσε για μια ακόμη φορά τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Η Μέρκελ σπρώχνει τους Έλληνες στην απελπισία», είπε, προσθέτοντας: «Παραλείψαμε να θεσπίσουμε εγκαίρως τα ευρωομόλογα, ώστε να κρατήσουμε τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Μεσογείου χαμηλά". Ο ίδιος τόνισε ότι «οι μηχανισμοί στήριξης και οι εγγυήσεις δεν μπορούν να σώσουν τις χώρες». Ο Λαφοντέν κατηγορεί τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί ότι προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες κι όχι τους φορολογούμενους και δηλώνει ότι η μόνη διέξοδος από αυτή την κρίση είναι να παρακαμφθούν οι αγορές και να δανείζει απʼ ευθείας η ΕΚΤ τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Για τον συνιδρυτή του κόμματος της Αριστεράς, «ο μόνος τρόπος να σωθούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων είναι να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, με αναπτυξιακή πολιτική, ώστε να μπορεί να πληρώσει τα χρέη της".


Ολάντ κατά Μέρκελ

Ο υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, την εβδομάδα που πέρασε σημείωσε: "Αναλογιστείτε, πάνε δύο χρόνια που οι Ευρωπαίοι προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα και της επιβάλλουν ολοένα και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας", χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα "εξαιρετικά σοβαρή, ίσως και τραγική". Κατηγορηματικά "όχι" απάντησε στο ερώτημα για το κατά πόσο η χώρα μας θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη η έκδοση ευρωομολόγων, όπως επίσης και τα μέτρα ανάπτυξης, για τα οποία δήλωσε πως θα αγωνιστεί προσωπικά. Απαντώντας στην άρνηση των Γερμανών, ο Ολάντ είπε: "Και επειδή δεν το θέλουν οι Γερμανοί; Η Μέρκελ τι ακριβώς αποφάσισε λοιπόν να υποστούν οι Έλληνες;". Ακόμη αναφέρθηκε στην προοπτική δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Σχόλια