Η συνάντηση Παπούλια Παπανδρέου- Σαμαρά

... κατέληξε τελικά σε συμφωνία για νέα κυβέρνηση, χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου στην αρχηγία. Στη συνάντηση Παπούλια Παπανδρέου- Σαμαρά συμφωνήθηκε ότι θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Οκτωβρίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Νέα επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά τη Δευτέρα, για τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, ενώ αναμένεται και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
22:25 Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας: «Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

22:18 Συμφωνηθηκε η νέα κυβερνηση. Άμεσα οι εκλογές.Δεν θα ηγηθεί ο κ. Παπανδρέου της μεταβατικής κυβέρνησης. Αύριο οι ανακοινώσεις και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
21:43 Tελείωσε η συνάντηση, αναμένονται δηλώσεις και ανακοίνωση της Προεδρίας.
20:40 Η Δημοκρατική αριστερά δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.
20:30 Ξεκίνησε η συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Σαμαρά

20:25 Παπανδρέου και Σαμαράς έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο

20:00 Σημεία από την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο:
«Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα.
Έχουν γίνει, όπως σας είπα, κάποια πρώτα θετικά βήματα για την Κυβέρνηση συνεργασίας, όπως θέλουμε να την ονομάσουμε. Πρώτα απ’ όλα, είναι θετικό ότι ο κ. Σαμαράς έκανε τη δήλωση την Πέμπτη, ότι θα συμφωνήσει για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε τις αντιφάσεις, οι οποίες βεβαίως είναι υπαρκτές, ή τις σταδιακές υπαναχωρήσεις. Εμείς, πρέπει να χαιρετίζουμε αυτά τα βήματα. Είναι ένα πρώτο βήμα η αποδοχή της δανειακής σύμβασης.
Και ενώ χθες ο κ. Σαμαράς επέμενε στις άμεσες εκλογές, καθώς και σε άλλες προτάσεις, σήμερα, έχει κάνει ένα ακόμη βήμα, λέγοντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η παραίτησή μου και τίποτε άλλο. «Όλα τα άλλα θα βρεθούν», είπε.
Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους.
Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σ’ αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σ’ αυτό το σχήμα, ως Πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας.
Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα εκλογές, γιατί πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η συνεργασία αυτή, όμως, είναι απαραίτητη και θα είναι ευεργετική και για το κλίμα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Θα υπάρχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και τα πρόσωπα, θα τα βρούμε. Το περιεχόμενο είναι το πλαίσιο της 26ης Οκτωβρίου και, βεβαίως, ό,τι χρειάζεται να γίνει για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Να ολοκληρωθούν, λοιπόν, όλες αυτές οι διαδικασίες. Όπως ξέρουμε, αυτές οι διαδικασίες, για να ολοκληρωθούν, μας πάνε - χονδρικά - στο Φεβρουάριο-Μάρτιο. Μπορούμε να το πάμε πιο γρήγορα, βεβαίως, αλλά επειδή είναι πολλές οι διαδικασίες, πιστεύω ότι μόνον έτσι θα έχουμε διασφαλίσει τα συμφέροντά μας, πριν ακολουθήσουν οι εκλογές.
Πριν κλείσω, θα ήθελα δύο πράγματα από εσάς: πρώτα απ’ όλα, όσο δεν έχουμε ακόμα ένα διάδοχο σχήμα, πρέπει να αποπνέεται η βεβαιότητα στα Υπουργεία και παντού - και τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή - ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί.
Επειδή δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση, εμείς πρέπει να περάσουμε το μήνυμα της σταθερότητας, ότι υπάρχει λειτουργούσα Κυβέρνηση, με ψήφο εμπιστοσύνης.
Εάν, από την άλλη πλευρά, πάμε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, τότε βεβαίως πρέπει να υπάρξει από εσάς, όχι απλώς ένας απολογισμός, αλλά και όλος ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, που είναι καθοριστικά. Γιατί εδώ, δεν πάμε ουσιαστικά σε μια Κυβέρνηση από το πουθενά. Πάμε σε μια Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Γιατί γι αυτό συμμετέχουμε σ’ αυτήν. Και, πέραν της δικής μας συμμετοχής, με τον όποιο τρόπο, θα υπάρχουν και οι δεσμεύσεις, τις οποίες εμείς αναλάβαμε απέναντι στους εταίρους μας για τη νέα δανειακή σύμβαση».
19:30 Στις 8:30 θα συναντηθούν Παπούλιας - Παπανδρέου - Σαμαράς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.
19:10 Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, αναφορικά με το αίτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Δεν έχει υπάρξει ενημέρωση της ΝΔ από τον κ. Παπούλια, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αντ. Σαμαρά ασφαλώς και θα ανταποκριθεί, πρόσθεσε.
19:05 Σε σχετικό έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία.
19:00 Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
18:55 Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από την Ηρώδου Αττικού «να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
18:50 Την ομόφωνη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου έλαβε ο πρωθυπουργός καταθέτοντας πλαίσιο επτά σημείων στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι ενέργειες αυτές έχουν ως εξής:
1. Εκταμίευση της 6ης δόσης
2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
18:30 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
18:20 «Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
18:00 Σε εξέλιξη σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, για την πρόταση συνάντησης με τον Παπανδρέου.
17:25 Ίσως υπάρξει συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και εντός της ημέρας. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Δεν επιβεβαιώνει το γραφείο του Προέδρου.
Πρόσωπο «κλειδί» έχει πέσει στο τραπέζι και το γνωρίζουν Παπανδρέου – Σαμαράς αλλά και ο Παπούλιας.
17:20 Φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να προτείνει στον Α. Σαμαρά να επισκεφτούν από κοινού τον Κάρολο Παπούλια και να συζητήσουν μαζί για το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο αυριανό Eurogroup.
17:00 Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά το Υπουργικό Συμβούλια που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 16:00.
16:45 Καρατζαφέρης: Ο πρωθυπουργός έχει ήδη παραιτηθεί και απομένει η τυπική διαδικασία. Πιστεύω ότι έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και μένουν οι λεπτομέρειες.

16:40 «Δεν θα τοποθετηθώ στο τι ζητάει ο κ. Σαμαράς. Θα πρεπει να γίνει αντιληπτό τι δεν πρέπει να γίνει αλλά και τι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει η χώρα μας να μείνει ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και χωρίς κυβέρνηση. Τι πρέπει να γίνει: να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Αυτό να γίνει σήμερα κιόλας» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

16:30 Ο Χάρης Καστανίδης σχολιάζοντας την απαίτηση Σαμαρά για παραίτηση του πρωθυπουργού σημείωσε: "Να προσέξει ο αρχηγός της ΝΔ τι λέει. Γιατί είναι σα να λέμε και εμείς ότι για να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ πρέπει να παραιτηθεί ο Σαμαράς".

16:25 Ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις εξέδωσε ο ΣΕΒ
«Χρέος των υπόλογων κομματικών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, συγκλίνοντας σε ένα γενναίο συμβιβασμό πολιτικής ωριμότητας και εθνικής ευθύνης», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι «η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική περιπέτεια είναι εθνικά επικίνδυνη. Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να διαφυλάξει την οικονομία μας. Ας διασώσει, τουλάχιστον, τη δημοκρατία μας από την πλήρη απαξίωση της στη συνείδηση των πολιτών. Τούτες τις ώρες κρίνεται το μέλλον όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, ο τόπος κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή».
16:20 Ψυχραιμία και υπευθυνότητα συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατά την είσοδό του στη Βουλή.

16:15 Χρ. Παπουτσής: «Πρόταση καθαρή και έντιμη από το ΠΑΣΟΚ».
«Πρόταση καθαρή και έντιμη από το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Χρ. Παπουτσής με το που έφτασε στη Βουλή. «Θα περίμενε κανείς τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ισχυρότερα ‘αντανακλαστικά υπευθυνότητας’ από τον Α. Σαμαρά» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός.

16:10 Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε: «Είμαι βέβαιη ότι ο πολιτκός κόσμος της χώρας θα δείξει την ύστατη αυτή ώρα την εθνική ευθύνη που πρέπει να δείξει».

15:35 «Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον της χώρας κι όλα θα γίνουν με τη σειρά που πρέπει» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος προσερχόμενος στη Βουλή.

15:20 Μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Παρακτορείο.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, οι ίδιες πηγές σημείωνουν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, όπως προσθέτουν, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
14:50 Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN και το Sky News ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί αφού συμφωνηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας
14:30 Η 6η δόση αποτελεί «πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η διαμόρφωση κυβέρνησης ανοιχτής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «στόχος τους δεν είναι να σώσουν το λαό αλλά να τον υποτάξουν για να τον οδηγήσουν στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων της χρεοκοπίας».
13:30 Σε εκλογική ετοιμότητα κάλεσε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος.
13:20 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Το ότι ο κ Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους».

13:10 Την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση».

13:05 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο της ΝΔ.
12:55 Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς.
12:35 Παρέμβαση Κ. Καραμανλή ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης
«Μία παρέμβαση στο διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει. Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ
12:30 Σε μισή ώρα συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο.
11:35 Στις 4 το απόγευμα αντί για τις 6 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

11:00 Σήμερα κιόλας ζητά να υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση ο Η.Μόσιαλος.

Σχόλια

  1. ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕΣ ΠΩΣ ΚΡΑΤΑ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΣΥΜIΑΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου