Μένοντας τις ανακοινώσεις


http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/132084112882.jpgΤο απόγευμα μετατέθηκαν, προς το παρόν, οι επίσημες ανακοινώσεις για το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί στις 5 με τον πρωθυπουργό. Προηγήθηκαν δηλώσεις δυσφορίας για την καθυστέρηση από στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων (αλλά και του Γ. Προβόπουλου) που ζητούσαν άμεση επίλυση του ζητήματος, με τη ΝΔ να επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου.
14:25 Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν Παπούλιας - Παπανδρέου.
14:10 Έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν στην καταστροφή. Κομματικά ή προσωπικά παιχνίδια εντός των κομμάτων είναι απαράδεκτα».
14:00 Ευθύνες αποκλειστικά στον Γ. Παπανδρέου επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία με νέα ανακοινωσή της: «Η λύση είναι στα χέρια του Παπανδρέου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Επιτέλους να τελειώνουμε».
13:55 «Η Ελλάς δεν χρειάζεται πρωθυπουργό μαριονέτα», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. Οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση, με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα».
13:50 Ανοιχτή επιστολή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.
«Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. Οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση, με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα».
http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/132084116490.jpg
13:40 O Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: " Ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς εξακολουθούν να κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας, όπως είχα αναφέρει και λίγες ημέρες νωρίτερα. Σήμερα κινούνται δυστυχώς στο ίδιο δρομολόγιο. Λυπάμαι δυστυχώς για την Ελλάδα».
13:05 «Προβλήματα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη δέσμευση της ίδιας και των κομμάτων που θα τη στηρίξουν στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και στα μέτρα που απορρέουν από τη συμφωνία», σημείωσε. «Η καθυστέρηση στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης απειλεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας. Για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, είναι απαραίτητη μία ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, οι οποίες θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ», καταλήγει στις δηλώσεις του ο Γ. Προβόπουλος.
http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/13208411473.jpg

12:20 Νέες, μη διασταυρωμένες πληροφορίες, κάνουν λόγο για υποψηφιότητα και του επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ιωάννη Κουκιάδη, για την θέση του πρωθυπουργού.


11:50 Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαψεύδει τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι εκείνος άσκησε βέτο στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία. «Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική φούσκα των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής: Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος», δήλωσε.
http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/132084110458.jpg

11:25 Κορυφώνεται η αγωνία και οι πολιτικές διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αποκαλυπτικές δηλώσεις στη ΝΕΤ του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Άγγελου Τόλκα, στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο πρωθυπουργός της νέας εθνικής κυβέρνησης συνεργασίας.
11:00 «Είμαστε χώρα του ευρώ. Αυτό δε μπορεί να έχει μόνο υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα. Είτε το θέλει ο Σαρκοζί, είτε δεν το θέλει, μπήκαμε και είμαστε ισότιμοι» αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη ΝΕΤ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να έχουμε την πολιτική που δικαιούμαστε» απευθυνόμενος στους εταίρους μας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Αν δεν θέλουν, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Να περάσει το καυτό δίλημμα από τη δική τους πλευρά: Ή θα αποφασίσουν να μας αφήσουν να ακολουθήσουμε εμείς την πολιτική της ανάπτυξης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης και να σταματήσουν τα πακέτα λιτότητας, ή αλλιώς, θα καταρρεύσουμε μαζί τους» κατέληξε.

11:15 Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος, επισημαίνει σε δήλωση του: «Ο κ. Παπαδήμος οφείλει στον Ελληνικό λαό μια σαφή εξήγηση: Τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την προσφερθείσα πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν. Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια.»
10:40 Δεν θα υπάρχουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ στη νέα Kυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΝΕΤ. Αντιθέτως θα υπάρχει περιορισμένη εκπροσώπηση μη κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος.
10:15 Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο με τον Λουκά Παπαδήμο, ο Βασίλης Σκουρής φημολογείται πως ενδέχεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος ωστόσο, σε επικοινωνία του με δημοσιογράφο του Mega, διέψευσε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε επικοινωνία με την κυβέρνηση.
http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/132084106060.jpg

10:00 Γ. Ραγκούσης: «Η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών προδιαγραφών κι όχι τον κοινό χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων». O υπουργός Μεταφορών εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στις εσωκομματικές διεργασίες που υπονομεύουν την κυβέρνηση συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη, κάθε σκέψη και συζήτηση γύρω από εσωκομματικά ζητήματα σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις».
9:40 Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Le Parisien, ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου «τρελό» και «καταθλιπτικό», κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη σύνοδο της G20.

Σχόλια