ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΗΣΗ Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.​Α

ΚΙΝΗΣΗ Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α.
(ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ)

ΤΟ «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ-
ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. από την αρχή δήλωσε την πλήρη αντίθεσή της με το σχέδιο μετατροπής της νότιας Σαλαμίνας σε ζώνη εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας.

-Με  προτάσεις και επιχειρήματα στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σαλαμίνας
- Με καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων από τα Κανάκια και το Σατερλί μέχρι τη Γιάλα και τη Κακή Βίγλα,
Στις παραπάνω πρωτοβουλίες ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ την πλήρη απόρριψη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης διότι οποιαδήποτε εφαρμογή της (είτε ζώνη Α, είτε Β,….είτε Ε), σημαίνει:
-         Μόλυνση της θάλασσας από τα φάρμακα, τις τροφές και τα χημικά καθαριστικά των κλωβών.
-         Ακτές ακατάλληλες για κολύμβηση
-         Πλήγμα στην ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία
-         Κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών
-         Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων και παραθεριστών.
Μπορεί η μελέτη στην οποία στηρίχτηκαν τα υπουργεία να είναι εντελώς διάτρητη και εξωπραγματική (π.χ. εμφανίζει τη νότια Σαλαμίνα ακατοίκητη!), όμως η προσδοκία ότι θα εμποδίσουμε την εφαρμογή της ΚΥΑ  μόνο δια της νομικής οδού είναι εντελώς απατηλή. Διότι ποιός μπορεί να εμπιστευθεί ένα κρατικό μηχανισμό που υπηρετεί μια κυβέρνηση που άλλα λέει τον ένα μήνα κι άλλα κάνει τον επόμενο; Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τους υπουργούς μιας κυβέρνησης  που καταπατά χωρίς συνέπειες τους  όποιους νόμους της χώρας; Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί μια κυβέρνηση που καταπατά το Σύνταγμα και με την πρόσφατη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ακόμα και τα  δάση και τις παραλίες μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο;
Εξάλλου οι συναντήσεις με τους υπουργούς δεν απέδωσαν τίποτα ουσιαστικό.
Επειδή η Σαλαμίνα είναι ήδη περικυκλωμένη από βορρά, ανατολή και δύση από εστίες ρύπανσης (Ψυτάλλεια, Ρεβυθούσα, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς κλπ)
Επειδή η  Νότια πλευρά είναι ένα στολίδι για το νησί, με πολλούς οικισμούς, με τις τελευταίες καθαρές ακτές και με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, χρειάζεται επιτέλους να την θωρακίσουμε .
Προτείνουμε λοιπόν να διεκδικήσουμε - κι όχι να παρακαλέσουμε- να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε όλοι μαζί τα παρακάτω:
1.    Όχι μόνο να μην εγκατασταθούν άλλες ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και να απομακρυνθούν από την νότια Σαλαμίνα οι ήδη υπάρχουσες.
2.    Να χαρακτηριστεί η νότια Σαλαμίνα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ. Ελεύθερη από κάθε είδους ρυπογόνα δραστηριότητα όπως υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανικές μονάδες, τουριστικά συγκροτήματα, οργανωμένη οικιστική εκμετάλλευση (όπως το σχέδιο για ΠΕΡΠΟ στο Λαμπρανό).
3.    Παράλληλα  να κηρυχθεί ζώνη περιβαλλοντικά προστατευόμενη. Να σταματήσει η υλοτόμηση, η οικιστική επέκταση, να επιτρέπονται μόνο ήπιες δραστηριότητες, όπως ο θαλάσσιος αθλητισμός και να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι με τα ευρήματά τους (π.χ. με τη μορφή ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου).
 Σε περίπτωση που τα αρμόδια υπουργεία αρνηθούν τις διεκδικήσεις μας, προτείνουμε οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς του νησιού μας με επικεφαλής τον Δήμο Σαλαμίνας, να δηλώσουν ΑΝΥΠΑΚΟΗ στο καταστροφικό σχέδιο της κυβέρνησης. Και ο Δήμος, που «εκπροσωπεί» τους πολίτες του νησιού, να κηρύξει με την σύμφωνη γνώμη τους την περιοχή ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ. Επιπλέον, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εγκαταστήσουν ή μετακινήσουν ιχθυοτροφεία να τους σταματήσουμε στην πράξη. Οι αλιείς για παράδειγμα είχαν προτείνει να βάλουν τα καΐκια τους μπροστά! Χρειάζεται οι σύλλογοι της περιοχής να γίνουν «τα μάτια και τα αυτιά» όλων μας κι όλοι μαζί συντονισμένα να δράσουμε.
ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ  ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ


Σχόλια

  1. έτσι μπράβο. προτάσεις με ουσία και αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥ ΛΑΛΑΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ, ΜΙΛΑΜΕ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου