Αντιδράσεις για την ένταξη της Σαλαμίνας στο σχέδιο της ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ για τις Υδατοκαλλιέργειες

Γράφει η  Ρούλα Σαράντου

Έντονες αντιδράσεις στη Σαλαμίνα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το νησί περιλαμβάνεται στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) με βάση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Αντιδράσεις για την ένταξη της Σαλαμίνας στο σχέδιο της ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ για τις ΥδατοκαλλιέργειεςΤο Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση από τις 11 Απριλίου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου.
Η ΚΥΑ ουσιαστικά προβλέπει την δημιουργία Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) στην νότια Σαλαμίνα από τα Κανάκια έως την Γυάλα, με την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εκτός των υπαρχουσών.
Τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις τους στο Σχέδιο της ΚΥΑ έχουν ήδη εκφράσει περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και φορείς, οι οποίοι φοβούνται για περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των θαλασσών, με χαρακτηριστική την παρέμβαση του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ) στην δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, ζητώντας την εξαίρεση της Σαλαμίνας από ΠΑΥ κατηγορίας Α και την ένταξή της σε ΠΑΥ κατηγορίας Ε.
Η περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων υδατοκαλλιέργειας θα έχει επιπτώσεις στις ακτές του νησιού, οι οποίες χρησιμοποιούνται από χιλιάδες επισκέπτες, παραθεριστές και κατοίκους, υποβαθμίζοντας τον παραθεριστικό τουρισμό της Σαλαμίνας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Εξαιτίας της καίριας σημασίας του ζητήματος η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 6:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας ως μοναδικό θέμα: «Επιπτώσεις για την Σαλαμίνα από το σχέδιο νόμου για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», σε μια προσπάθεια να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις και να αποφασιστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί για το ζήτημα αυτό. Η συνεδρίαση είναι ανοικτή στο κοινό.

Σχόλια