Ιδιώτες στη νησιωτική αγορά ηλεκτρισμού

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελετούν την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα θέτει τους όρους για τη δραστηριοποίηση τρίτων παικτών 
Της Μανταλένας Πίου

To «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μίας αγοράς που η αξία της εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εξετάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο μελετούν την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα θέτει τους όρους για τη δραστηριοποίηση τρίτων παικτών στη νησιωτική αγορά ηλεκτρισμού, που παραμένει κλειστή παρά το σχετικό νόμο του 2005.
Ρυθμίσεις
Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο, να περάσει την τυπική απελευθέρωση της νησιωτικής αγοράς στο γενικότερο πακέτο των μέτρων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ληφθούν ως τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο των επιταγών του Μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του Κώδικα Λειτουργίας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι πελάτες στους οποίους αναμένεται να στοχεύσουν οι τρίτες εταιρείες είναι κυρίως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οι καλοί εμπορικοί καταναλωτές και τα νοικοκυριά με μεσαία και υψηλή κατανάλωση ρεύματος κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κως κ.λπ.
Υψηλό κόστος
Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πάντως αρκετά υψηλό, καθώς το ρεύμα παράγεται από πετρέλαιο. Ετσι, ενώ σήμερα η Οριακή Τιμή του Συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα κυμαίνεται περίπου στα 60 ευρώ/MWh, στην Κρήτη φθάνει ακόμα και στα 200 ευρώ/ Mwh και σε άλλα νησιά, ακόμα πιο πάνω.
Τέλος, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι άρχισε από χθες η υποβολή αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ως 150 kWp στα διασυνδεδμένα νησιά (Ευβοια, Ανδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος). Η παραλαβή των αιτήσεων θα συνεχιστεί καταρχήν μέχρι την κάλυψη του περιθωρίου ισχύος που έχει τεθεί για κάθε νησί (δημοσιεύεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ).

v2.imerisia.gr

Σχόλια

  1. Κάποιους μέσα και έξω από τον χώρο του δεν τους αφήνει, να κοιμηθούν τα βράδια, η δόξα του ΤΣΑΒΑΡΉ. Όμως ¨Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς.¨
    (Ο εχθρός των ανθρώπων είναι ο εαυτός τους). Σκέψου μετά από λίγο καιρό να μην έχεις κανέναν μα κανέναν φίλο, δεν υπάρχει αθλιότερη κατάντια αυτής Τζόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ....Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ Ο ΕΑΥΤΟΣ........ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΑΤΑ....ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ....ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..........
    ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝΙΣΜΟΣ + ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΑ.......
    ΚΟΤΕΣ+ΠΙΤΟΥΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ....ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ... ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.....ΤΡΑΓΙΚΟ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ....Η ΕΑΝ ΤΟΝ ΞΕΓΕΛΑΣΕΣ...Η ΑΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ....ΠΡΟΔΩΣΕΣ ΑΞΙΕΣ ...ΤΟΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου