Τα πολιτικά κόμματα, ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην Ελλάδα

Στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς παραμένουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς.


Το Βαρόμετρο αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης που εστιάζει στις απόψεις και τις εμπειρίες σχετικά με τη διαφθορά. Το Βαρόμετρο του 2010 αποτελεί την 7η έκδοση της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ΕΛΛΑΣ.


Σύμφωνα με την έρευνα, στο κομμάτι που αφορά στη χώρα μας, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να είναι πρώτα στη λίστα με τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς. Μάλιστα, οι Έλληνες δίνουν την πιο αυστηρή βαθμολογία στα πολιτικά κόμματα από τους πολίτες όλων των υπόλοιπων χωρών. Χαρακτηριστικά, με κλίμακα από το 1 (όπου ο αδιάφθορος) ώς το 5 (όπου ο διεφθαρμένος) τα πολιτικά κόμματα βαθμολογούνται με 4,6 (έναντι 3,8 το 2004), η Βουλή με 4,3 (από 3 το 2004), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με 4,3 (από 3,5 το 2004), με 4 οι δημόσιοι λειτουργοί, με 3,9 οι δικαστικοί, με 3,7 η Αστυνομία, η Εκκλησία με 3,5, ενώ οι λιγότεροι διεφθαρμένοι θεσμοί εμφανίζονται η Παιδεία με 3,2 και ο Στρατός με 2,9.


Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 73%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην παραπάνω λίστα. Τέλος, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διαφθοράς σε ποσοστό που φθάνει το 66% έναντι 59% που ήταν το 2007.


Να επισημάνουμε ότι τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς για το 80% των ερωτηθέντων παγκοσμίως, ενώ, σχετικά με τη δωροδοκία, ένας στους τέσσερις, διεθνώς, απάντησε ότι δωροδόκησε το τελευταίο έτος, με την Αστυνομία να είναι ο πιο συνήθης αποδέκτης.


Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 91.781 πολιτών σε 86 χώρες.

Σχόλια

  1. Μα όλα, είναι αντανάκλαση της Κοινω-
    νίας μας.
    Αρχηγικά και διεφθαρμένα κόμματα.
    Δύο ονόματα,για δεκαετίες τώρα,εξου-
    σιάζουν την πολιτική της χώρας,
    Καραμανλής και Παπανδρέου.
    Στο δε ΠΑ.ΣΟ.Κ που σήμερα κυβερνά,
    ακόμη να βρουν που πήγαν τα 1 εκκατο-
    μύρια Ευρώ που πήρε ο κ. Τσουκάτος
    από τη Seϊmens.
    Δυστυχώς, οι έννοιες του Πλουραλι-
    σμού,της Δημοκρατίας,της Διαφάνειας
    της Εναλλακτικότητας,απ' ότι φαίνε-
    ται,θ' αργήσουν ακόμη πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου