Εκτος απο τα πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την Ώθηση της βιομάζας η Σαλαμίνα




ImageΚίνητρο που ενδεχομένως να αλλάξει και το τοπίο στην αγορά καυσίμων θέρμανσης, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με εγχωρίως παραγόμενη βιομάζα, αποτελεί η ένταξη της δαπάνης για καυστήρα/λέβητα βιομάζας σε πόλεις στις επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που ξεκινά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Όπως παρουσιάζει το ειδικό περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου με αφιέρωμα στη βιομάζα και την Πράσινη Ενέργεια, σε αυτή τη φάση, η δαπάνη θα είναι επιλέξιμη μόνο για τις περιοχές όπου επιτρέπεται η χρήση τέτοιου είδους λεβήτων, δηλαδή εξαιρούνται τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η Σαλαμίνα, εκτός εάν βγει νεώτερη απόφαση από το ΥΠΕΚΑ.
Αυτό επισημαίνεται και σε απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του αρμόδιου υφυπουργού, Γιάννη Μανιάτη, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με την επιδότηση λεβήτων βιομάζας.
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», ανάμεσα στις επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνεται: «Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα /λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, ΑΠΕ (π.χ. καυστήρας βιομάζας, γεωθερμική αντλία θερμότητας, ηλιοθερμική αντλία κ.λπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)». Βεβαίως, στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω το πυρηνόξυλο ως καύσιμη βιομάζα σε λέβητα θέρμανσης.
«Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον εθνικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και αφετέρου την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, εξετάζει δράση για την παροχή ενισχύσεων σε επιχειρήσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα που θα περιλαμβάνει και την τεχνολογική κατηγορία επενδύσεων που αξιοποιεί τη βιομάζα-βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας», καταλήγει ο κ. Μανιάτης.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου