Ζήτησε ψήφο για καλώς κρατείν...

. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΣΩΤΗΡΙΑ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ» ΚΑΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΜΕΜΙΑΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ

Ολα για όλα τα παίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην τελική ευθεία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέτοντας χωρίς περιστροφές ως δίλημμα της αναμέτρησης τη σωτηρία της χώρας ή τη χρεοκοπία και υποστηρίζοντας ότι από το αποτέλεσμά τους θα φανεί αν οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 και τη θέλησή τους για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.
Η σκιά του τερματοφύλακαΗ σκιά του τερματοφύλακα Αυτή τη διάσταση έθεσε ο κ. Παπανδρέου με τις παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο (ομιλία στην Αλεξανδρούπολη και άρθρο στο «Βήμα»). Το ίδιο αναμένεται να πράξει κι απόψε στη διακαναλική συνέντευξή του, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμέσως πλην σαφώς θα επισείσει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, της ανακοπής της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση και θα ζητήσει καθαρές λύσεις. Ο κ. Παπανδρέου δεν θα υπαινιχθεί την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, αν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό παίζει στο παρασκήνιο από κομματικά στελέχη περισσότερο ως άσκηση πίεσης προς τους πολίτες παρά ως ορατό ενδεχόμενο. Η μόνη περίπτωση, λένε κυβερνητικά στελέχη (όπως ο Δημ. Ρέππας με δηλώσεις του στο «Μέγκα»), που θα μπορούσε αυτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί θα είναι αν αναδειχτεί από τις εκλογές μια εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης ως κυρίαρχη.


Αλλαξε γήπεδο
Ο κ. Παπανδρέου με τη νέα αυτή τακτική του αναγκάζεται να παίξει στο γήπεδο της οικονομίας και του Μνημονίου, που θέλουν εδώ και καιρό τα κόμματα της Αριστεράς και η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος επέμενε να αναδεικνύει τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά των εκλογών. Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσδώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το καλοκαίρι, χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του Μνημονίου. Το ίδιο επιδιώκει και ο Αντ. Σαμαράς. Με όλα αυτά ως δεδομένα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποβαθμίζουν πλέον δραματικά τη σημασία των εκλογών για την ίδια την αυτοδιοίκηση, ιδίως όταν για πρώτη φορά στην ιστορία εκλέγονται περιφερειάρχες, ενώ και οι δήμαρχοι θα έχουν να διοικήσουν ευρύτατες περιοχές.
Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, το Σαββατοκύριακο:
* Στην Αλεξανδρούπολη, σε εκδήλωση που οργάνωσε το τοπικό ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα ότι η πορεία της χώρας δεν ανακάμπτεται. «Σήμερα αποφασίζουμε ότι ή συνεχίζουμε μπροστά για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας ή γυρίζουμε πίσω αφήνοντας τη χώρα να γλιστρήσει ξανά στη χρεοκοπία», είπε ο πρωθυπουργός. Εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. τονίζοντας πως «όχι μόνο λιποτάκτησαν, για να σκάσει η βόμβα στα χέρια άλλων, δηλαδή στα δικά μας χέρια, αλλά σήμερα κρύβονται και υποκρίνονται» και αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά πρόσθεσε: «Ο αρχηγός της Ν.Δ. με παρομοίασε χθες με "τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι". Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα. Εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους, που ακόμη αγνοείται». Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό της κυβερνητικής προσπάθειας, κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν σε ποια κατάσταση ήταν η χώρα πριν από μερικούς μήνες και χαρακτήρισε τον μηχανισμό στήριξης και το Μνημόνιο ασπίδα κατά της χρεοκοπίας. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση στο σύνολό της ότι κάνει «ευκαιριακή ψηφοθηρία, θέτει ψευτοδιλήμματα για προφανή μικροκομματικά οφέλη και καπηλεύεται τα προβλήματα του λαού». Ειδικά για την Αριστερά, είπε ότι αρνείται κάθε βήμα προόδου και στο όνομα του λαού βάζει εμπόδια στις αλλαγές, στις επενδύσεις, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Υποδοχή κλωστοϋφαντουργών
Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ ήταν θερμή, ωστόσο δεν συγκρινόταν με τις προηγούμενες. Κατά την άφιξή του στο χώρο της εκδήλωσης επικράτησε ένταση, καθώς οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από τη Ροδόπη τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου. Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης με τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και από τα τρία εργοστάσια να φωνάζουν «Οχι στο κλείσιμο των εργοστασίων» στο κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη.
* Σε άρθρο του στο Βήμα χθες υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα του πολίτη, οι εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο και οι πολίτες θα πάρουν θέση για το πού θέλουν να πάει η χώρα. «Αποφασίζουμε ότι ή πάμε μπροστά στη σωτηρία της χώρας ή πίσω στη χρεοκοπία», τόνισε. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να ανακόψει αυτή την πορεία γιατί συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου. *

Αντιδράσεις για το διακαναλικό Μαξίμου

Στο μέγαρο Μαξίμου και όχι σε στούντιο της ΕΡΤ, με συντονιστή τον υφυπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, και όχι κάποιον δημοσιογράφο θα πραγματοποιηθεί τελικά απόψε στις 21.00 η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που θα τη μεταδώσουν επτά τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας: ΝΕΤ, ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, Alpha, Alter, Star και Σκάι.
Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί να πείσει ότι δεν πρόκειται για ένα προεκλογικό ντιμπέιτ αλλά για μια συνέντευξη του πρωθυπουργού, η οποία όμως γίνεται με περιορισμένη παρουσία Μέσων και δημοσιογράφων. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου με τέτοιου τύπου... κινήσεις ούτε τον εαυτό τους δεν μπορούν να πείσουν.
Ηδη υπάρχουν ενστάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα, που με τη σειρά τους ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Διακαναλική συνέντευξη για όλα τα κόμματα ζήτησε το ΚΚΕ, τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός επιχειρεί με διακαναλική συνέντευξη να παρέμβει ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ απαιτεί να έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί την ίδια δυνατότητα».
Ζήτησε «τηλεμαχία»
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως ζήτησε να υπάρξει και τηλεμαχία όλων των πολιτικών αρχηγών. Ανοικτοί και στις δύο προτάσεις δήλωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, επισημαίνοντας ότι «είναι αδιανότητο να υπάρχουν μορφές διαλόγου που να αποτελούν προνόμιο του πρωθυπουργού».
Η σημερινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού αναμένεται να ξεκινήσει με μια εισαγωγή από τον συντονιστή υφυπουργό Επικρατείας Γ. Πεταλωτή, ο οποίος θα αναφερθεί στους όρους της συνέντευξης, σύντομη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι ερωτήσεων. Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν θα έχουν δικαίωμα για μία ερώτηση σε κάθε κύκλο και άλλη μία διευκρινιστική. Κάτι που σημαίνει ότι καθένας/καθεμία θα κάνει ουσιαστικά τέσσερις ερωτήσεις χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός τόσο σε αυτές όσο και στις απαντήσεις. Ο συνολικός χρόνος που έχει υπολογιστεί είναι 90 λεπτά με ένα περιθώριο 10 ή 15 λεπτών το πολύ. Χθες, οι επτά δημοσιογράφοι, που θα εκπροσωπήσουν ισάριθμα κανάλια εθνικής εμβέλειας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν αποφάσισαν οι δύο κύκλοι ερωτήσεων να αφορούν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και την οικονομία. Οι ερωτήσεις τους θα επικεντρωθούν στην επικαιρότητα και σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Οι ερωτήσεις θα ξεκινήσουν με την Ολγα Τρέμη (MEGA) και θα ακολουθήσουν οι Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Προκόπης Δούκας (ΝΕΤ) και Σία Κοσιώνη (Σκάι).

Σχόλια