Ψηφίζουν για τον Καλλικράτη και όχι για το Μνημόνιο

Προβάδισμα 7,8 μονάδων για το ΠΑΣΟΚ

Περισσότεροι είναι οι πολίτες που πιστεύουν ότι το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να αφορά στον «Καλλικράτη» και όχι στο Μνημόνιο, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής». Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα άνω των επτά ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, την ίδια όμως στιγμή οι Έλληνες εξακολουθούν να απαισιοδοξούν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Το 46% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα αποφύγουμε την πτώχευση, παρά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το 43,2% εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 10,8% είτε δεν έχει σχηματίσει γνώμη είτε δεν επιθυμεί να τη μοιραστεί με τους δημοσκόπους.
Παρά το κύμα απαισιοδοξίας, το 29,1% του δείγματος θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ αν γινόντουσαν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Το 21,3% τη Νέα Δημοκρατία, το 7,7% το ΚΚΕ, το 4,5% το ΛΑΟΣ, το 2,6% τους Οικολόγους Πράσινους, το 2,1% τη Δημοκρατική Αριστερά και το 2,1% άλλο κόμμα. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει στο 28,7%.
Η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να καρπωθεί οφέλη από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να αδιαφορεί για το λεγόμενο "αντιμνημονιακό μέτωπο" των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το 71,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι το κριτήριο που θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο τους θα είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά και η ικανότητα του υποψηφίου και μόλις το 19,5% η αντίθεσή του προς το Μνημόνιο (το 4,7% δηλώνει ότι κανένα από τα δύο κριτήρια δεν θα βαρύνει την απόφασή του, ενώ το 4,1% δεν ξέρει ή δεν απάντησε).
Το 46,7% δηλώνει ότι το δίλημμα των εκλογών θα έπρεπε να είναι υπέρ ή κατά του "Καλλικράτη", το 25,5% υπέρ ή κατά του Μνημονίου, το 13,3% και τα δύο, το 5% κάτι άλλο και το 9,5% δεν ξέρει ή δεν απάντησε.
Εξάλλου, περισσότεροι από τους μισούς, το 50,9%, πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να εγκαταλείψει τη "μάχη" κατά του Μνημονίου. Το 39,1% εκτιμά ότι θα πρέπει να τη συνεχίσει.
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, οι πολίτες εμφανίζονται "υποψιασμένοι", συμφωνόντας σε ποσοστό 65,6% ότι ήταν μία ρύθμιση εσωκομματικών ισορροπιών. Αντιθέτως, η πλειοψηφία (53%) δεν πιστεύει ότι αποτελεί ισχυροποίηση της κυβέρνησης. Για το Γιώργο Παπανδρέου, το 51,3% συμφωνεί ότι έδειξε τάση συμβιβασμού με τις επιλογές του, έναντι 35,6% που εκτιμά ότι έδειξε αποφασιστικότητα και πυγμή.

Σχόλια