Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει λειτουργία στην Αγία Σοφία στις 17 Σεπτέμβρη εμφανίζεται ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός παράγοντας Κρις Σπύρου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΜΚΟ "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας", της οποίας ηγείται, ο Κ. Σπύρου επισήμανε ότι περίπου 250 άτομα από Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αποφασισμένα να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτέμβρη για να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία, που από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο, χωρίς να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές. Ο Κρ. Σπύρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου με πνεύμα ειρήνης και με απόλυτη επίγνωση των δικαιωμάτων μας ως πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου".
Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός παράγοντας πρόσθεσε ακόμα ότι όσοι ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν εισιτήριο για να εισέλθουν στον Ναό, ενώ θα παρευρίσκεται κι ιερέας για να τελέσει τη λειτουργία κατά το τυπικό. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε συνεννόηση, ούτε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα υποστήριζε παρόμοια προσπάθεια Τούρκων μουσουλμάνων να λειτουργήσουν στο τζαμί του Μοναστηρακίου.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στις 17 Σεπτέμβρη γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Σοφίας, αλλά ο ιστορικός ναός της Κωνσταντινούπολης είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού.

Σχόλια

  1. Λειτουργιά έχει πραγματοποιηθεί το 1919 από τον παπά του θωρηκτού Αβέρωφ , αυτά για την ιστορία .Τώρα για την σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτο ο καθένας όποτε του την καρφώσει να προκαλεί προβλήματα με την γείτονα χώρα .Αυτά είναι βλακώδεις και επικίνδυνα πράγματα και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα .Εξωτερική Πολιτική κάνει μόνο η εκλεγμένη από τον λαό εξουσία και κανένας άλλος .Όλα τα αλλά είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Θεία Λειτουργία αποτελεί στοιχείο της θρησκευτικής λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η Θρησκευτική Ελευθερία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει οιαδήποτε σχέση με την Εξωτερική Πολιτική των ευνομούμενων κρατών. Είναι σωστό να γίνεται Θεία Λειτουργία σε οποιονδήποτε Ιερό Ναό (πολύ δε περισσότερο στον Ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη) , όπως ομοίως είναι σωστό να επιτρέπεται η χρήση των χώρων λατρείας που δημιουργήθηκαν για τους πιστούς άλλων θρησκειών. Αυτό σημαίνει Θρησκευτική Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτική δεν μπορούν να κάνουν τα ράσα αυτό πρέπει να το καταλάβουμε , τελεία και παύλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από πότε μωρέ η σοφία έγινε άγια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου