Επικίνδυνες για κολύμβηση οι ακτές της Δυτικής Αττικής


Την ίδια στιγμή που ο δήμος της Ελευσίνας φέρεται από αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως πρωτοπόρος για τις επιδόσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης, έρχονται οι νέες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) να αλλάξουν τα δεδομένα και να δείξουν ότι το θέμα προστασία του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική, όχι μόνο δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, αλλά αντίθετα παράδειγμα ντροπής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που δημοσιοποιήθηκαν, το 80% των ακτών της Δυτικής Αττικής που βρέχονται από το Σαρωνικό κόλπο, είναι ακατάλληλες για κολύμβηση και άκρως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, καθώς είναι γεμάτες με Κολοβακτηρίδια και Εντερόκοκκους.
Ο κόλπος της Ελευσίνας και η Σαλαμίνα δείχνουν να έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς στις 10/06/2010 συνεργείο του ΠΑΚΟΕ  πραγματοποίησε δειγματοληψίες,σε έξι (6) περιοχές της Σαλαμίνας που είναι ταυτόχρονα και πλαζ κολύμβησης, διαπίστωσε ότι και οι έξι (6) περιοχές είναι (Α)κατάλληλες για κολύμβηση.Το ίδιο και για τις ακτές  του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, αφού από το Πέραμα μέχρι και την Κακιά Σκάλα, δεν υπάρχουν επιτρεπόμενες παραλίες για κολύμβηση.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και για αυτό ευθύνεται κυρίως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής, σε συνδυασμό με την απουσία  δυναμικής παρέμβασης των τοπικών αρχόντων, οι οποίοι αδυνατούν να ζητήσουν από το κράτος να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ, υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.
Στον κατάλογο που ακολουθεί, από τις 28 παραλίες της Δυτικής Αττικής που πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, μόνο οι 5 είναι κατάλληλες για κολύμβηση.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους.
Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τα μολυσμένα νερά είναι άμεσος.Οι Εντερόκοκκοι που είναι και οι πλέον επικίνδυνοι,παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
α.Πρόκειται για gram (+) κόκκους, αεροαναερόβιους, πολύ ανθεκτικούς (αναπτύσσονται παρουσία αλατιού, σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών από 10-45C° κλ).
β.Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο E. faecalis (90-95%) και ο E. Faecium (5-10%)
γ. Αποτελούν σημαντικό μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του γαστρεντερικού
και ευκαιριακά του γυναικείου κόλπου και του δέρματος.
δ. Έχουν δύο σημαντικές ιδιότητες: α)
παράγουν ουσίες προσκόλλησης, που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται στις καρδιακές βαλβίδες και στα κύτταρα του ουροποιητικού και β) παρουσιάζουν φυσική αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά, όπως για παράδειγμα οι κεφαλοσπορίνες.
ε. Προκαλούν:
1) ουρολοιμώξεις, συνήθως μετά από καθετηριασμούς.
2) μικροβιαιμία – ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές, όσο και σε ακέραιες βαλβίδες).
Πύλες εισόδου: ουροποιητικό, ενδοκοιλιακές ή πυελικές σηπτικές περιοχές, τραύμα-
τα, εγκαύματα, κατακλίσεις, διαβητικά έλκη, καθετήρες, χολαγγειίτης κλπ.
3) ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις.
Σπανιότερα, λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη.
4) Αντιμετωπίζονται με συνδυασμό πενικιλίνης με αμινογλυκοσίδη. Χορήγηση βαν-
κομυκίνης (ή τεϊκοπλανίνης) μονάχα σε αλλεργία ή σε υψηλού βαθμού αντοχή.

Σχόλια

  1. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ......ΕΓΩ ΚΑΝΩ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΗΣΑ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ.....ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ....ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ....ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΩ...ΟΥΣΤ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ.....ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ μπορεί να έχεις ανοσία ή/και να μην έχεις παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα από τύχη. Όμως για τις συνθήκες υγιεινής όλων μας, επιβάλλεται η δέουσα σοβαρότητα. Η γνώση και η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερες από την άγνοια και τη θεραπεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. RE MASTROKOLIA EISAI KAI POLY MEGALOS KOLOTRIPIDAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. RE MASTROKOLIA EISAI KAI POLY MEGALOS KOLOTRIPIDAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. RE MASTROKOLIA EISAI KAI POLY MEGALOS KOLOTRIPIDAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. RE MASTROKOLIA EISAI KAI POLY MEGALOS KOLOTRIPIDAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. RE MASTROKOLIA EISAI KAI POLY MEGALOS KOLOTRIPIDAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη δεκαετια του 60 καναμε μπανιο μεσα στο βουρκαρι και δε παθαμε τιποτα.Απλως τωρα, βγηκαμε λιγο ποιο εξω.Μια χαρα ειμαστε στη Σαλαμινα.Τοσα χρονια εχουμε συνηθισει στη εισαγωμενη μπιχλα.Οι ευαισθητοι να πανε στις κυκλαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου