Στα τέσσερα κομμάτια η Δεξιά


«Στα χαρακώματα της Δεξιάς σφάζονται παλληκάρια» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος όσων συμβαίνουν στη Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες, μετά την προ ημερών επίθεση της Μπακογιάννη στον Σαμαρά. Η Ντόρα σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Σαμαράς και του επιτέθηκε με μια σκληρή δήλωση, παραπέμποντας στις ημέρες της Πολιτικής Άνοιξης και προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κόμματος.
Η Ντόρα απάντησε στον χαρακτηρισμό «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ», που χρησιμοποίησε γι’ αυτήν και τον ΛΑΟΣ ο Σαμαράς για την υπερψήφιση του μνημονίου κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ο Καρατζαφέρης, από την πλευρά του, υπενθύμισε την πτώση της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 1993 και επιμένει να ρωτάει για τον χρηματισμό μικρού κόμματος της Κεντροδεξιάς από τη Siemens.
Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε μιλήσει πρώτοι για τριχοτόμηση της Δεξιάς, που, όπως φαίνεται, εξελίσσεται σε σπάσιμο σε... τέσσερα κομμάτια, καθώς ο Σαμαράς διαχώρισε τη θέση του από την καραμανλική πενταετία και το ιδεολόγημα του μεσαίου χώρου που είχε στόχο την πολυσυλλεκτικότητα της Ν.Δ.
Η Μπακογιάννη υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία συρρίκνωσης του κόμματος από μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Βαριές κουβέντες, που δείχνουν το επίπεδο της σύγκρουσης που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, ενώ οργανώνεται το κόμμα της Ντόρας, το οποίο προσπαθεί να εμφανιστεί ότι εκφράζει τις «φιλελεύθερες δυνάμεις».
Η Ρηγίλλης αποφεύγει να ανοίξει διάλογο μαζί της και, μετά τις διαρροές ότι όσα λέει είναι άνευ σημασίας, υποστηρίζει ότι η Μπακογιάννη δεν έχει πλέον στρατιώτες να την ακολουθήσουν. Παρά την απαξίωση από τη Ρηγίλλης, η ίδια θα προχωρήσει, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα κάνει την κίνηση, ποιοι θα την ακολουθήσουν και κυρίως πόσοι και ποιοι βουλευτές θα φύγουν από τη Ν.Δ.
Σύγκρουση
Πέραν αυτών, το ρήγμα μεταξύ Ρηγίλλης και νεοκαραμανλικών παραμένει, αφού η κίνηση του Σαμαρά να επαναπροσδιορίσει ιδεολογικά τη Ν.Δ. και να απορρίψει τον μεσαίο χώρο – ευαγγέλιο για τον Καραμανλή – είναι ένα ακόμη βήμα ρήξης με το καραμανλικό παρελθόν της παράταξης.
Ο Σαμαράς ουσιαστικά κατηγόρησε τον Καραμανλή ότι εγκατέλειψε την ιδεολογία της παράταξης με το πρόσχημα της πολυσυλλεκτικότητας ξεπέφτοντας στον κυβερνητισμό και επέκρινε τον προκάτοχό του επειδή «ο λαός μάς εξέλεξε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε».
«Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα» ήταν η άποψη του Σαμαρά, που πρόσθεσε ότι «για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλλαμε τις πολιτικές μας θέσεις, που έτσι καταντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολλή πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας».
Αυτή η κίνηση προκαλεί αντιδράσεις από τους καραμανλικούς βουλευτές, ενώ από το περιβάλλον τού τέως πρωθυπουργού διαρρέει πως θα μιλήσει στο συνέδριο της Ν.Δ., στις 25-27 του μηνός. Η διαρροή θεωρείται απειλή για τον Σαμαρά, η οποία θα του χαλάσει τη φιέστα, αφού θα μετατρέψει τη διαδικασία σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρώην και νυν προέδρου, με τους καραμανλικούς να επιζητούν επιτακτικά ποσοστό εκπροσώπησης στα κομματικά όργανα.
Το νέο βήμα του Σαμαρά προς την «αποκαραμανλοποίηση» της Ν.Δ. προκαλεί σφοδρές εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ιδεολογικό υπόβαθρο στην αντίθεσή του με το καραμανλικό παρελθόν και δεν περιορίστηκε να αποδοκιμάσει τις συμπεριφορές του παρελθόντος και εκ των πραγμάτων ακυρωμένα πρόσωπα.
Η στάση του ήταν σαφής: επιστροφή στη λαϊκή, πατριωτική Δεξιά. Ήταν μια κίνηση που θα προκαλέσει ρήγμα στο καραμανλικό σύστημα της Ν.Δ., αφού το κόμμα δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί από τον καραμανλισμό. Οι καραμανλικοί ήδη μιλάνε για περιχαράκωση του κόμματος και υποστηρίζουν πως ο μεσαίος χώρος ήταν αυτός που έδωσε δύο εκλογικές νίκες στη Ν.Δ. Παράλληλα θα δώσουν μάχες για να διατηρήσουν την επιρροή τους στο κομματικό σύστημα και μερίδιο στην Κ.Ε., όπως ο Καραμανλής στο παρελθόν έδινε το 25% στην Ντόρα.
Μεγάλα γλέντια...

Σχόλια

  1. Δεν θα διαφωνήσω με την ανάλυση σου, επί της ουσίας όμως ξεχνάς ότι το κλείσιμο αυτό του ιστορικού κύκλου δεν είναι μόνο της ΝΔ αλλά και των δυο μεγαλοαστικών κομμάτων που ταλαιπώρησαν αυτών τον τόπο χρόνια τώρα. Έτσι μετά την επερχόμενη διάσπαση της ΝΔ να αναμένεις κι αυτή του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που δεν μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι αν τελικά θα είναι για το καλό του τόπου ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου