Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens

 

Ποινική δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Τάσο Μαντέλη



Κατηγορείται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την απαγόρευση εξόδου του Τάσου Μαντέλη από τη χώρα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιώαννης Τέντες. Χθες, είχε ομολογήσει ότι το 1998 εισέπραξε 200 χιλ. ευρώ από τη Siemens. Σε έρευνα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας στο Μαρούσι προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έπειτα από εντολή της εξεταστικής επιτροπής. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Τάσος Μαντέλης βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα ή αν αποχώρησε μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην υπουργού, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Νωρίτερα, η Εξεταστική είχε δηλώσει αναρμόδια, όσον αφορά στο ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου του Τ. Μαντέλη από την Ελλάδα. Όπως είχε αποσαφηνίσει, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της βουλής, δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές για όσους αναφέρονται στις δυνατότητές της να κινήσει η ίδια τις σχετικές διαδικασίες.
Για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens, μίλησε εμμέσως ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη.
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να σταλεί κατεπειγόντως επιστολή με στόχο να δεσμευτούν οι λογαριασμοί που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Μιχαλη Χριστοφοράκου και τη Siemens για την εξόφληση κάθε αξίωσης της εταιρείας από το πρώην στέλεχός της, με το ποσό του 1.2 εκ ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ  και μέλος της Εξεταστικής, Θανάσης Παφίλης, υπογραμμίζει ότι επειδή τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητήσει το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο.

Σχόλια

  1. Είναι προφανές ότι μόνον εάν φύγει από τη μέση η ασπίδα της παραγραφής και της ατιμωρησίας και ζοριστούν οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί των σκανδάλων θα σπάσει η ομερτά της συνενοχής. Έχει διατυπωθεί από νομικούς κύκλους η άποψη ότι οι μίζες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διεθνή συνθήκη για το μαύρο χρήμα, που προβλέπει εικοσαετή παραγραφή και όχι πενταετή, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρεπει καποτε οι Ελληνες δικαστες να παρουν χαμπαρι τι γινεται και τι συμβαινει στην κοινωνια. Να αφησουν τα κολπα και να χωσουν μεσα 30 χρονια φυλακη ολα τα λαμογια.Αν θελουν μπορουν.Μη ξεχνατε οτι ο ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ συνεληφθη για φορολογικη παραβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TA 200.000 TOY MANTELH EINAI PASATEMPOS......PROSPAUOYN NA BROYN EJILASTHRIA UYMATA GIA NA MAS PIASOYS AKOMA PIO POLY TON KOLO.....TA XONTRA LEYTA TA EXOYN PAREI OI IDIOI POY BGAZOYN STHN SENTRA TOYS MANTELIDES.....JYPNHSTE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου