Πώς θα βγούμε από την κρίση;


«Το πολιτικό σύστημα δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπερβεί την κρίση κι αν ναι, με ποιον τρόπο;» Αυτό το ερώτημα έθεσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στους αρχηγούς των κομμάτων, σε πολιτικούς που ήταν σε υψηλά αξιώματα και σε θεσμικούς παράγοντες.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το σύστημα που οικοδομήθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Η συμφωνία όμως σταματά εκεί. Για το τι φταίει και πώς θα υπερβούμε την κρίση θεσμών, αξιών και νοήματος οι απαντήσεις ποικίλλουν.
* Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα είναι ο επί δεκαετίες αδιαφανής τρόπος λειτουργίας του κράτους, οι πελατειακές σχέσεις, η καθημειρνή διαφθορά σε όλα τα επίπεδα». Προειδοποιεί όμως ότι «δεν πρέπει να διαμορφώσουμε στην κοινωνία ένα γενικευμένο κλίμα εναντίον των θεσμών, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στη χώρα».
* Ο αρχηγός της Ν.Δ. Α. Σαμαράς τονίζει ότι «το πολιτικό μοντέλο που λειτουργούσε αναδιανέμοντας επιρροή μεταξύ των κομμάτων στο κράτος και την κοινωνία έχει χρεοκοπήσει οριστικά, ενώ το οικονομικό υπόδειγμα που αναδιένειμε δανεικά έχει επίσης καταρρεύσει». Κάνει λόγο για τη «νέα μεταπολίτευση που συνεπάγεται συνολική αλλαγή του υποδείγματος».
* Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστηρίζει ότι «η κρίση δεν είναι αρρώστια, αλλά σύμπτωμα της αγιάτρευτης αρρώστιας του καπιταλισμού» και εκτιμά πως «η κρίση των κομμάτων που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα θα οξύνεται, όσο πιο αποφασιστικά παρεμβαίνει το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα».
* Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι «το δίλημμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι εξόχως πολιτικό θέμα: ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών ή συνθήκες ελεγχόμενης δημοκρατίας «"κατοχικού τύπου"».
* Για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα στις σημερινές συνθήκες η απάντηση «μπορεί να προέλθει μόνο από μια νέα κοινωνική συμμαχία. Με τη στήριξη ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες».
* Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος υποστηρίζει ότι «το πολιτικό σύστημα μπορεί να διασωθεί μόνο αν το ίδιο αναλάβει πρωτοβουλίες ν' αρνηθεί τον ευατό του».
* Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι «το πολιτικό σύστημα αν δεν αλλάξει θα βουλιάξει».
* Ρίζες πολιτιστικές έχει η κοινωνική και οικονομική κρίση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Κ. Σβολόπουλο. Υστατη ελπίδα; «Η εκδήλωση μιας αξιόπιστης αντίδρασης μέσω της σκέψης και της βούλησης μιας ηγετικής πολιτικής ομάδας ή ενός πολιτικού ηγέτη ικανού να εκφράσει τις ενδιάθετες τάσεις ενός ευρύτερου κοινωνικού σώματος που συνειδητοποιεί το αδιέξοδο».
* Στην πρόσκληση της «Κ.Ε.» δεν ανταποκρίθηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας οι: Κωστής Στεφανόπουλος (πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας), Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης (πρώην πρωθυπουργοί) και το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Λ. Κύρκος.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου