Επιθυμία για συνεργασία
Χωρίς σημεία προσέγγισης σε θέματα αιχμής, όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο, υπογράφηκαν 21 συμφωνίες και μνημόνια για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους μετανάστες, στην ιστορική, όπως τη χαρακτήρισαν Παπανδρέου και Ερντογάν, επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο αριθμός και το εύρος των συμφωνιών που υπογράφηκαν δείχνει τη σημασία της συνάντησης, προσθέτοντας ότι βασικό όχημα προώθησης της διμερούς συνεννόησης είναι το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και βασικά σημεία προσέγγισης είναι ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθέριων.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν είπε ότι το ανώτατο συμβούλιο σηματοδοτεί νέα βάση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Τα πράγματα αλλάζουν και είμαστε αποφασισμένοι για νέα επιτυχή κεφαλαία στην ιστορία μας» τόνισε και κάλεσε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
Ακόμα, έθεσε ως στόχο ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στο Αιγαίο είπε: «Δεν θέλουμε να μας χωρίζει, εμείς θα διευθετήσουμε τα όποια θέματα».
Στα διπλωματικά θέματα, οι δύο πλευρές διατήρησαν μεν τις θέσεις τους, εξέφρασαν δε τη βούληση να σημειωθεί πρόοδος.
Ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην εκλογή και όχι στο διορισμό μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με την οικουμενικότητα του πατριάρχη.
Για το κυπριακό έθεσε ως χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή του το τέλος του 2010.
Για το Αιγαίο, εμμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι το casus belli θα διατηρηθεί όσο η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, ενώ για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο περιορίσθηκε να προτείνει να γίνονται με αφοπλισμένα αεροσκάφη.
Τέλος συμψήφισε την αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας με την διεξαγωγή ελευθέρου εμπορίου της κατεχόμενης Κύπρου με την ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε το οξύμωρο της βούλησης των δύο πλευρών να ενισχύσουν τον τουρισμό στα νησιά με τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών από πάνω τους.
Είπε ότι καλή γειτονία σημαίνει σχέδια πτήσης και αν η τούρκικη αεροπορία τα έδινε, δε θα υπήρχε ανάγκη αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά.
Για το κυπριακό επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλλει στις συνομιλίες για την επίλυση του, εκφράζοντας την ελπίδα κάποια στιγμή οι συνομιλίες να μη χρειάζονται την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.
«Σεβόμαστε τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπως και κάθε άλλο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Επισημαίνουμε όμως το αυτονόητο: τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος είναι αποκλειστική υπόθεση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας", σχολίασε η ΝΔ.
ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ, ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΞΙΟΠΑΣΟΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ.....ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή