Τα κόμματα.......και  το αύριο. 
Ανώνυμος είπε...
Είναι γεγονός ότι τα κόμματα δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα και είχαν σαν κύριο στόχο να αντιμετωπίσουν την αυθαιρεσία του Κράτους έθνους που έκανε την εμφάνιση του με την Γαλλική επανάσταση .Οι δομές και η λειτουργιά τους δημιούργησαν ιστορικά γεγονότα με αποκορύφωμα την ρωσική επανάσταση . Ο τόπος μας ακολούθησε αυτή την πορεία .Δημιουργήθηκαν κόμματα αστικά, σοσιαλιστικά, εργατικά, αγροτικά, κομμουνιστικά, κ.λ .π. Τα κόμματα είναι θεσμοί πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας, που εξ ορισμού αποζητούν την διεύρυνση των (δημοκρατικών) ορίων του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα όμως τα κόμματα με την ικανότητά τους να μετατρέπουν κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα σε κυβερνητικό πρόγραμμα είναι και διαχειριστές της κρατικής εξουσίας. Με αυτή την έννοια η φύση των κομμάτων είναι διττή. Από την μια τα κόμματα είναι φορείς ρήξης και ανατροπής και από την άλλη φορείς ενσωμάτωσης. Επί πλέον, η πολυσχιδής «διαπλοκή» οικονομικών συμφερόντων με εκείνα πολιτισμικών και επικοινωνιακών δικτύων, δεν επηρεάζει μόνον το σύστημα εκπροσώπησης (κυρίως κόμματα και κομματικό σύστημα) αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει πόλους ουσιαστικής εξουσίας έξω από το τυπικό πλαίσιο άσκησής της. Το ενδιαφέρον για κόμματα εδώ είναι ότι η παρέμβαση αυτών των κύκλων παράγει ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, όπου το ατομικό σύστημα επιλέγεται έναντι οιασδήποτε συλλογικότητας, ο λαϊκισμός του εφήμερου επικρατεί και υποκαθιστά τις κοινωνικές διαφορές και την ιδεολογία. Η λειτουργιά των κομμάτων στο νησί μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική .Δυστυχώς η κοινωνία δεν έχει βρει τρόπους και οργανωτικά σχήματα να τα αντικαταστήσει , γιατί τα θεωρεί φθαρμένα και ανυπόληπτα .Το φαινόμενο των πολυσυλλεκτικών δημοτικών παρατάξεων, που έχουν σαν στόχο την απεξάρτηση τους από τα κόμματα είναι ένα φαινόμενο που η κοινωνία το αποδέχεται το στηρίζει και το τροφοδοτεί με ιδέες ,ελπίδες και αξιώσεις ,ελπίζοντας ότι η «φυγή προς τα μπρός» είναι μια λύση που θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα ζωής και θα δώσει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. 


ΙΚΤΙΝΟΣ

Σχόλια

  1. εξω απο τα κόμματα και τους νταβατζίδες που μας γαμ....άνε, μας δέρνουνε και μας τα παίρνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξω απο τα κομματα. τοσα δις ηρθαν στη χωρα και μας έφεραν στο δ.ν.τ. γιατι δεν ξερουν που πηγαν τα λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε μάγκα μου Ικτίνε πως μας το παίζεις τώρα δηλαδή.
    Αντιγράφεις κομμάτια και τα προσαρμόζεις έτσι που να φαίνονται δικά σου, και να τα λες όπως σε συμφέρει;
    Ρε συ, μασάει η κατσίκα ταραμά;
    'Ενας ιδεολογικά κόπανος έγραψε ό,τι τα κόμματα δημιουργήθηκαν τον 19 αιώνα και συ το κατάπιες αμάσητα; Τι θέλεις τώρα δηλαδή να σου κάνουμε και μάθημα ιστορίας;
    Πήγαινε πίσω ρε 2500 χρόνια και θα δεις πότε δημιουργήθηκαν τα κόμματα.
    Το υπονοούμενο το πιάσαμε ρε μάγκα, αλλά αν έχει τέτοιους προπαγανδιστές ο Τσαβαρής χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι. Κρίμα τα λεφτά των φορολογουμένων που σκορπάει.
    Ικτίνε σαν επικοινωνιολόγος-ιδεολόγος, δεν είσαι πουθενά που λέει και ο τρελάρας ο ανατροπέας.
    Ρε μαγκίτη στην Τ.Ο.ΠΑΣΟΚ πας καθόλου τώρα; ή σε πετάξανε και σένα με τις κλωτσιές;
    Ρωτάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίοι είσαστε κ.κ. διαχειριστές.
    Που είναι τα σχόλια που έχουν γραφτεί;
    Ου να μου χαθήτε συμφεροντολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΕΝ ΟΨΗ ΞΑΝΑ......ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΗΤΕ ΧΑΜΟΥΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου