Προτάσεις της Νομαρχίας Πειραιά προς την Πολιτεία για τη στήριξη και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης





Δέσμη επεξεργασμένων προτάσεων για την ανατροπή της ύφεσης στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά, προκειμένου να  διασφαλιστεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή της ευρύτερης περιοχής, κατέθεσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, στην ευρεία σύσκεψη για τη ΝΕΖ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας υπό την Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη και τη συμμετοχή  όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΛΠ, Νομαρχία Πειραιά, ΕΒΕΠ, ΕΚΠ, σωματεία εργαζομένων και εργοδοτών).
Ειδικότερα, ο Νομάρχης Πειραιά κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να διαμορφωθεί από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την στήριξη της ναυπηγοεπισκευής, που αποτελεί  βασικό πυλώνα της εθνικής και πειραϊκής οικονομίας και κρίσιμο παράγοντα διαβίωσης ενός μεγάλου αριθμού πολιτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μίχας έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου  τις ακόλουθες προτάσεις:
Χωροθέτηση  της Ν/Ζώνης που αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου και διαχρονική δέσμευση των Κυβερνήσεων που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πράξη.
Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με κύρια αποστολή την διαχείριση και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Σαλαμίνας, στον οποίο θα μετέχουν μεταξύ άλλων η ΟΛΠ ΑΕ,  επιχειρήσεις της Ζώνης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πειραιά. Όπως τόνισε εδώ ο κ. Μίχας, η έλλειψη ενός οργανωμένου φορέα που θα εργάζεται και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας έχει στοιχίσει όλα αυτά τα χρόνια στην υστέρηση σε θέματα παρακολούθησης των διεθνών εξελίξεων, τεχνογνωσίας, προβολής κλπ.
Αγορά από την ΟΛΠ ΑΕ νέας πλωτής δεξαμενής, η χωρητικότητα της οποίας θα εξεταστεί κατόπιν επισταμένης μελέτης των τάσεων της παγκόσμιας ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας, από τη στιγμή μάλιστα που οι 2 δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη θα αξιοποιηθούν για να υπηρετήσουν πολιτισμικούς στόχους.
Ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. «Είναι κομβικής σημασίας για την χώρα μας να ζητήσει την εξαίρεση από την εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού που απαγορεύει την ενίσχυση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ναυπηγείων και επισκευαστικών επιχειρήσεων», επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά.
Άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην ΝΕΖ με την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος κατά τα πρότυπα λειτουργίας των ΚΕΠ ή των One Stop Shop.
Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ζώνης από την ΟΛΠ Α.Ε. η οποία είναι κάτοχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και των υφιστάμενων υποδομών στη Ζώνη και η οποία θα συμμετέχει καθοριστικά στον αντιπροσωπευτικό Φορέα Διαχείρισης που θα συγκροτηθεί (ή θυγατρική εταιρεία). Το εν λόγω σχέδιο θα εξετάζει τις πλέον τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή και ναυπηγική κοινότητα υποδεικνύοντας ουσιαστικά τις οδούς διεξόδου από την κρίση και αξιοποίησης των ευκαιριών που πάντα υπάρχουν
Είσοδο της Ζώνης στην νέα εποχή, με εκπαίδευση των  εργαζομένων στις σύγχρονες εξελίξεις, με ανάπτυξη συνεργασίας με τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας για την δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πρακτικών, περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών και υλικών στις  ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με καινοτόμες πράσινες δράσεις όπως η χρησιμοποίηση ΑΠΕ και ιδιαίτερα Φωτοβολταϊκών στα πλοία,  με πραγματοποίηση εργασιών εκσυγχρονισμού των υποδομών σε συνεργασία με τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές.
Όπως υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας «Λύση στο διέξοδο υπάρχει. Προτάσεις υπάρχουν και έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από διάφορους φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Νομαρχίας Πειραιά. Αυτό που σήμερα προστίθενται είναι η αποφασιστική πολιτική βούληση της Πολιτείας για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και ενός οδικού χάρτη δράσεων για την έξοδο από την κρίση. Πιστεύουμε ότι οι προθέσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Κατσέλη είναι σε θετική κατεύθυνση και δρομολογούν επιτέλους λύσεις για το μέλλον της Ν/Ζωνης που αποτελεί πηγή πλούτου και απασχόλησης για τον ευρύτερο Πειραιά. Επισημαίνουμε ωστόσο πως ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα πάνε στον πίθο των Δαναΐδων, αν δεν υπάρξει ρήξη με ο,τιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη της Ν/Ζώνης. Και αυτό πρέπει εκτός της Πολιτείας, να το κατανοήσουμε όλοι, εργοδοτικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι».

Σχόλια

  1. το χρήμα είναι γύρω από την δεξαμενή πάναμαξ
    εκεί θα γίνουν οι περισσότερες επενδύσεις
    την ζητάμε στην κυνοσούρα με ότι αυτό συνεπάγεται
    για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού
    η τους στρώνουμε στο κυνήγι για την καταστροφή στο περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται

    οποιος γουστάρει απαντάει καλα ειναι όχι τσιτάτα και θούριοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεύτερον, αναφερθήκαμε στις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν για τη στήριξη της ζώνης και κυρίως για την πλωτή δεξαμενή, τύπου PANAMAX, όπου πάλι ο ΟΛΠ παίρνει την πρωτοβουλία να την προωθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Blοοmberg: Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας για συμμετοχή ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας (upd)
    Εκτύπωση
    Αποθήκευση
    Αποστολή
    Μέγεθος
    Facebook
    Twitter
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:38

    Τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδας, συμφώνησαν να στηρίξουν Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

    Έπειτα από εβδομάδες διαφωνίας στο ζήτημα επίλυσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν κοινό μέτωπο ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου.

    "Η γερμανική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να πετύχει στενή συνεργασία με τη Γαλλία ούτως ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της", δήλωσε νωρίτερα ο Volker Wissing, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

    “Κοντά” σε συμφωνία στήριξης της Ελλάδας βρέθηκαν αργά την Τρίτη χώρες της Ευρωζώνης, μεταδίδει από την πλευρά του το γαλλικό πρακτορείο AFP, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

    Η συμφωνία, βάσει της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δανειοδοτήσει την Αθήνα με συμπληρωματική στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, θα διέπεται από αυστηρούς όρους.

    “Η βοήθεια από την Ευρωζώνη θα ακολουθεί ως συμπλήρωμα των δανείων του ΔΝΤ”, τόνισε η πηγή. “Θα είναι από κοινού στήριξη, ωστόσο το ΔΝΤ θα παίζει τον κύριο ρόλο”.

    Ο συμβιβασμός, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό στήριξης άλλων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

    Η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    Fitch: Αμφιβάλλει για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από Ε.Ε.

    Τις αμφιβολίες της για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα εξέφρασε η Fitch Ratings. Ο οίκος επεσήμανε ωστόσο πως η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    “Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Γερμανία δεν θα παίξει μπάλα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Chris Pryce, διευθυντής στην Fitch Ratings. “Θεωρώ ότι ένα σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. δεν είναι πιθανό, με τη μορφή χρηματοδότησης ή παροχής εγγυήσεων για την Ελλάδα”.

    Ερωτηθείς αν ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε περίπτωση απουσίας ευρωπαϊκής βοήθειας ο Pryce απάντησε: “Όχι, όσο υπάρχει η επιλογή του ΔΝΤ και αυτή είναι πιθανή ή επιδιώκεται ενεργά”. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε με την Ε.Ε., ούτε με το ΔΝΤ, η αξιολόγηση της χώρας θα εξαρτηθεί από την αγορά, σύμφωνα με τον Pryce.

    “Όσο οι αγορές είναι σε θέση να διαθέτουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση σε λογική τιμή -τα τρέχοντα επιτόκια θεωρούνται λογικά δεδομένων των συνθηκών, αν και όχι επιθυμητά- δεν θα είχαμε λόγο να αλλάξουμε την αξιολόγηση”.

    Έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup ζητούν Ισπανία, Γαλλία

    Τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Eurogroup, πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 και 26 Μαρτίου), ζήτησαν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Jose Luis Rodriguez Zapatero και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.


    Το Eurogroup και η Ευρώπη “πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει πρόοδο”, δήλωσε ο Zapatero.


    Το συμβούλιο θα επικεντρωθεί σε ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο Sarkozy. "Η Γαλλία και η Ισπανία μοιράζονται το ίδιο όραμα για την Ευρώπη".


    Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε και νωρίτερα το Capital.gr ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να δήλωσε στο AFP πως ο Van Rompuy σχεδιάζει μια συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. opoios exei katatheseis kai skeftete ti na kanei ta xrhmata toy

    Σε όποια χώρα και να πας τις καταθέσεις σου και σε όποιο νόμισμα και να τις μετατρέψεις, από την στιγμή που ζεις στην Ελλάδα, θα αναγκαστείς να τις γυρίσεις στο νόμισμα που θα υπάρχει εδώ την ημέρα που θα χρειαστεί να τις ξοδέψεις.

    Διάλεξε ένα καλό αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε χώρες της ευρωζώνης πλην Ελλάδας, σταθερής απόδοσης κατά βάση όχι χρηματιστηριακό (πχ διαχείριση διαθεσίμων), και βάλε τα λεφτά εκεί. Την ημέρα που θα χρειαστείς τα χρήματα και θα ρευστοποιήσεις τα μερίδια σου, το πολύ να πληρώσεις πάνω κάτω όσα χρήματα θα πλήρωνες σε τραπεζικές προμήθειες για να κάνεις αυτό που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O KOSMAKIS SAS AKOYEI ME TO STOMA ANOIXTO........TON ARTON HMON TON EPIOYSION POS TON BGAZOYME;HRTHE H ORA NA PLHROSETE OLOI.EMEIS MAUHMENOI EIMASTE ETSI KI ALLIOS KAI ME KATHE KYBERNHSH......KAIROS NA PROBLHMATISTHTE LAMOGIA LEYTADES.
    DEN EIMAI ARISTEROS....ELLHNAS GAM...NOS EIMAI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ "

    -ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ

    - ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΤΩΝ ΝΑ
    ΥΠΗΓΕΙΩΝ

    - ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΛΠ


    -ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΙΧΑ ΚΑΙ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΔΟΜΗΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ

    - ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΠ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ...

    - ΜΙΧΑΣ , ΤΡΑΥΛΟΣ,ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


    ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ"

    Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ

    Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ κ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΚΑΙ κ.ΜΙΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ



    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΗ ΑΥΤΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ κκΡΟΚΙΔΗ,ΘΕΟΧΑΡΗ, κα ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΨΕΜΑΤΑ,ΓΛΥΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΥΥΥΥΥΓΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

    ΑΠΟ ΔΙΑΦΙΜΗΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ....



    VETO της Κυριακής

    Ετοιμάζει κελιά ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός από τους στενούς του συνεργάτες και γιατί πιστεύει πως ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πρέπει να πέσει και σε στελέχη του ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου