Αυξήσεις στον ΦΠΑ, «ψαλίδι» σε δώρα και επιδόματα



Σε 21%, 10% και 5% οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ - Περικοπή 30% σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας και 12% στα επιδόματα - Φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αξίας άνω των 35 χιλ. ευρώ

Περικοπές 30% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων για το 2010 περιλαμβάνει το πακέτο των σκληρών πρόσθετων μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής το πακέτο των έκτακτων μέτρων περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των εσόδων και 2,4 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη πάρει τη μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Οι συντελεστές του Φ.Π.Α αναπροσαρμόζονται από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%, κίνηση που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρούνται των αυξήσεων τα νησιά που απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς.
2. Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και βενζίνες. Ο ειδικός φόρος των καυσίμων αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο ενώ κατά 3 λεπτά το λίτρο αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης. Δεν επηρεάζεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
3. Ο ειδικός φόρος για τα τσιγάρα θα αυξηθεί από το 63% στο 65% ενώ ο ειδικός φόρος στο αλκοόλ αυξάνεται περαιτέρω κατά 20%. Καταργείται η απαλλαγή του ειδικού φόρου για το πετρελαιο της ΔΕΗ.
4. Εισάγεται ειδικός φόρος πολυτελείας σε ΙΧ με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ και λιανική τιμή άνω των 35.000 ευρώ. Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί επίσης σε κοσμήματα, σκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και δέρματα.
5. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2009.
6. Στην φορολογική κλίμακα, προστίθεται νέος ανώτατος συντελεστής 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας
Οσον αφορά την περιστολή των δημοσίων εσόδων, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ, ο Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε πως κατά 30% περικόπτονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ενώ αυξάνεται από 10 σε 12% η περικοπή των επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Εξαιρούνται της μείωσης τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και όσα ισχύουν για μεταπτυχιακούς τίτλους και ειδικές συνθήκες εργασίας. Περικόπτονται κατά 7% οι αποδοχές όσων απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο. Παγώνουν οι συντάξεις για το 2010, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επιδόματα. Στο ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, καθώς και στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, περικόπτεται κατά 10% η κρατική χρηματοδότηση για το 2010 και δίνεται εντολή στις διοικήσεις των δύο φορέων να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές προς τους δικαιούχους.

Προβλέπεται η κατά 30% μείωση των δαπανών για υπερωρίες και για μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο.

Μειώνονται κατά 50% οι πάσης φύσεως αμοιβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης στα ΝΠΔΔ, στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο. Παράλληλα απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους στο Δημόσιο και σε φορείς που επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από αυτό.

Καταργούνται οι αμοιβές των επιτροπών, οι οποίες θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου απασχόλησης.

Επίσης, 700 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από: α) την κατά 500 εκατ. ευρώ περικοπή του εθνικού σκέλους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, β) την κατά 100 εκατ. ευρώ περικοπή κρατικών επενδύσεων στην Παιδεία και γ) την περικοπή άλλων 100 εκατ. από το πρόγραμμα πιστώσεων του υπουργείου Παιδείας για νέα προγράμματα.

Οσον αφορά το πρόγραμμα προσλήψεων, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε πως εξαιρουμένων των τομέων Υγείας, Παιδείας και Σωμάτων Ασφαλείας, θα εφαρμοστεί για φέτος πλήρες "πάγωμα". Από το 2011 για κάθε 5 δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης θα προσλαμβάνεται ένας, ενώ με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για τον τουρισμό, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και το ΕΣΠΑ.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι το σχέδιο νόμου που περιγράφει το σύνολο των μέτρων κατατέθηκε στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Βάσει του Κανονισμού του Σώματος, η ψήφισή του αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ως την Παρασκευή 5 Μαρτίου.
Οι περικοπές θα εφαρμοστούν στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά όχι και στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ένας δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίο καθαρό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσια απώλεια περίπου 600 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Το Σαββατοκύριακο όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν την περιφέρεια για να ενημερώσουν σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων.
Δραματικοί τόνοι κυριάρχησαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

  1. Κύριε Παπανδρέου μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα την πληρώσουν την νύφη ; Σε αυτή την χώρα δεν υπάρχουν στρατιωτικοί, βουλευτές, δήμαρχοι, γιατροί ,τραπεζίτες, , καναλάρχες, εκδότες, εισαγωγείς- εξαγωγείς, εφοπλιστές, πλοιοκτήτες, μεγαλομεσίτες, μεγαλοεργολάβοι, μεσάζοντες .Δεν υπαρχει ο ΣΕΒ ,δεν υπάρχουν αεριτζήδες, μεγαλοαπατεώνες, τοκογλύφοι και κ.λ.π. και τα λοιπά. Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν ξανά τη νύφη ,προεκλογικά άλλα μας έλεγες πολύ γρήγορα μας ξέχασες Γιωργάκη και όπως πάει θα πάρεις το στίγμα του ποιο αντιλαϊκού πρωθυπουργού της νεότερης ιστορίας του τόπου μας .

    ΙΚΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pros ΙΚΤΙΝΟ
    TI KOINO EXEI H N.D KAI TO F.P.A
    TO 21%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. FILE ANONIME DEN EINAI N.D KHFHNAS TOY DHMOSIOY EINAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AYTO ENNOOYSE O GIORGAKHS OTAN ELAGE OTI TA LEFTA YPARXOYN.
    GIAYTO DEN TON CHFISAME;
    E LOIPON YPARXOYN TA LEFTA.
    STIS TSEPES MAS.
    AS PROSEXAME.
    O GIORGAKHS THN ALHUEIA EIPE.
    APLOS DEN THN KATALABAME.

    KAI AYTO TO.... ALLA MAS ELEGES PROEKLOGIKA KAI GRHGORA MAS JEXASES EINAI ADIKO...ISA-ISA PROTOYS MAS UYMIUHKE O ANUROPOS....
    KAI POY EIMASTE AKOMA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KAI KATI AKOMA..EIXES THN ENTYPOSH OTI O GIORGAKHS UA XTYPAGE TOYS MEGALOYS;ME POIA KOTSIA;
    TA SOSIALISTIKA;
    POTE TOKANE TO PASOK STO PARELUON;
    TOSA XRONIA KYBERNHSE DEN EMAUES POIO EINAI TO PASOK;
    THS EYKOLHS ARPAXTHS HTAN PANTA.
    TORA POY EBALE TO XERI TOY STHN TSEPH SOY FANERA TO KATALABES FILE;
    MHPOS UYMASAI TI EIXE PEI O ANDREAS GIA TON GIO TOY;AN OXI ROTA.
    BIASTHKAN KAPOIOI NA POYN KOITA RE POY O LIORGAKHS MAS BGHKE TELIKA GIORGARAS.
    AS ROYFIJOYME TO AYGO MAS TORA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κουτοκομεία.
    Για σένα το λέω 12:38 π.μ.
    Θ'άθελα να κάνεις και μιά οικονομικοπολιτική ανάλυση της σημερινής κατάστασης, για να δω πόσο κουτοδεξιός αδέξιος είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οσο κουτοπασοκος σοσιαλιστης του προκτου εισαι και συ φιλε.
    εγο το ξερο οτι ειμαι θυμα...
    εσυ δεν θα το καταλαβεις ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. GIA SENA TO LEO 12:27.M.M.
    TO ROYFIJES TO AYGO SOY;
    KLOYBIO E;
    MYRIZEI DEN KATAPINETAI ME TIPOTA.
    KALH XONEPSH.
    GIATI DEN EBALES YPOGRAFH;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. OSO GIA THN OIKONOMOPOLITIKH ANALYSH..12:27 M.M....OI GERMANOI GIA LOGARIASMO TON SYMFERONTON POY YPHRETOYN ANTAPODOTIKA MAS KYRISOYN TON DEYTERO MEGALO POLEMO...AYTH TH FORA OIKONOMIKO.JYPNA UYMA JYPNA PSONIO JYPNA UYMA AIONIO.
    DOYREIOS IPPOS TO ALLO UYMA O GIORGAKHS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι γερμανοί φταίνε ρε φιλε που φάγανε τα λεφτά αυτοί σε δάνειζαν έως χθες με 140 τους είχες φλομώσει στα ψέματα δε σου έδιναν τα λεφτά να ενισχύσεις το λαναρά και τον κάθε απατεώνα αλλα να αναπτυχθείς
    τα φάγαμε και τώρα μας φταίνε οι τοκογλύφοι
    και ο άλλος γυρνάει σα βοδι από χωρα σε χωρα 14 dis είναι ως τώρα η εγγραφη και έχουμε ζήτηση 5 να πούμε και ευχάριστω γιατί από τους μεγάλους δεν έχει μπει "κανενας" ως τώρα G Σ και λοιποί πράγμα που δείχνει ότι δεν πείστηκαν από τα μετρα θα μου πεις εδώ δεν πειστήκαμε εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΟΣ ΙΚΤΙΝΟ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΚΑΘΩΝΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ.ΑΛΛΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ.
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ.
    ΕΓΩ ΜΕ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΟΙΒΩΜΑΙ 1100ΕΥΡΩ.ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΓΚΥΡΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.
    ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΤΡΟΥΠΩΣΑΝ ΤΡΟΥΠΩΣΑΝ.

    Υ.Γ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΣ,Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Και περήφανος γι αυτό και για τη δουλειά που κάνω. Διορίστηκα με ΑΣΕΠ και το κράτος με αμείβει επειδή εκμεταλλεύεται το πτυχίο μου και τις γνώσεις μου. Στην παρούσα φάση ο εργοδότης μου περνά μια δύσκολη φάση επειδή όλα αυτά τα χρόνια, έμμεσα, επιδοτεί ασθενείς μη παραγωγικές επιχειρήσεις με το να τις αφήνει να φοροδιαφεύγουν. Επίσης τους καλύπτει τις μη καταβολές βεβαιωμένων φόρων και τις εισφοροδιαφυγές μέσα από τον δανεισμό του και την επιδότηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον πέρυσι αποφάσισε να εγγυηθεί για τράπεζες οι οποίες με τα χρήματα που πήραν τώρα σορτάρουν εναντίον των ομολόγων του. Τέλος, αλλά το ίδιο σημαντικό, ο εργοδότης μου αποφάσισε να καταπολεμήσει την ανεργία με στρεβλό κομματικό τρόπο, κάνοντας περισσότερες προσλήψεις από αυτές που χρειάζεται. Ο εργοδότης μου τα κάνει όλα αυτά γιατί αυτό αφενός διοικείται από πολιτικάντιδες και αφετέρου γιατί αν σφίξει πολύ τα λουριά θα οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο εργοδότης μου αποφάσισε να μου κάνει μια μείωση μισθού προκειμένου να καλύψει κάποια από τα ελλείμματά του. Καλά έκανε. Βρίσκεται σε ανάγκη. Δεν εκνευρίζομαι λοιπόν με τον εργοδότη μου αλλά με κάτι χαιρέκακα ανθρωπάκια που επιχαίρουν για τη μείωση του μισθού μου χωρίς να αντιλαμβάνονται τη συνυπευθυνότητά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AKOYSTE FILOI MOY GIA NA MHN MALONOYME METAJY MAS PARISTANONTAS TA PALHKARIA.
    AN OI KYBERNONTES DIAXRONIKA MA KAI EMEIS OI APLOI POLITES TAXA POY STHRIZOYME OMOS TOYS KARXARIES (MIKROYS KAI MEGALOYS) KANONTAS OTI DEN BLEPOYME ARKEI NA MAS PETAJOYN KANENA PSYXOYLO H KANENA KOKALAKI UELAME EJYGIANSH UA TO KANAME.
    POS;
    POLY APLA.
    POUEN ESXES STOYS PANTES.
    KAI TI ENNOO.
    OXI MONON BOYLEYTES,YPOYRGOYS,DHMARXOYS,DHMOTIKOYS SYMBOYLOYS,PROEDROYS,GENIKOYS DIEYUYNTES,GRAMATEIS KAI FARISEOYS,PARATREXAMENOYS YPHRESION,ALLA KAI SE OLOYS TOYS POLITES POY PAIZOYN TIS SIGANOPAPADIES.
    ELENXOS EISODHMATON APO THN ORA POY BGHKAN STHN PIATSA KAI LEGONTE ERGAZOMENOI KAI EPAGGELMATIES.
    AN TA EISODHMATA POY DHLONAN 'H NOMIMOS EISEPRATAN APO TIS DOYLEIES TOYS OLA TA XRONIA DIKAIOLOGOYN TIS PERIOYSIES TOYS (SE METRHTO KAI AKINHTA) KALOS.
    AN OXI NA DHMEYONTAI TA PANTA.
    MPOREI NA GINEI AYTO;
    OXI.
    GIATI;
    GIATI KANENAS DEN TO UELEI AYTO PARA MONO KAPOIOI LIGOI ROMANTIKOI KAUAROI KAI KAPOIOI POY EK TON PRAGMATON DEN MPOROYSAN NA KLECOYN GIATI DEN EIXAN KAI THN DYNATOTHTA NA KLECOYN.
    TA YPOLOIPA EINAI ALLA LOGIA NAGAPIOMASTE.
    MAS JEBRAKOSANE KAI TREXOYME.
    KAPOTE UA GINOTAN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pros anonymo 5:24 4 Martioy
    eleos megale stamata ayth thn karamela.Otan aggiksei kai ton diko soy mistho na do ti tha les.
    Mhn ksexnas pote pos oloi den einai to idio.Mhn ta isopedoneis ola.
    Filos ,apofoitos panepistimioy 25 xronia proyphresia sto dimosio o misthos toy einai 1550.Ta theoreis polla,gia ta xronia poy spoydase;Ton theoreis volemeno kai apo toys exontes kai katexontes;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου