ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ 4/3/2010




Κύριοι βουλευτές, κύριοι πολιτευτές, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας,
Αγαπητές μου συνδημότισσες, αγαπητοί μου συνδημότες,
Εδώ απόψε θα πούμε αλήθειες, μόνο αλήθειες. Δεν θα κρύψουμε τίποτα γιατί απλά εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να διοικήσουμε το δήμο, είμαστε άφθαρτοι, δεν δοκιμαστήκαμε, αντίθετα βοηθήσαμε δημιουργικά όπου χρειάστηκε για τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών.
Κυρίες, Κύριοι,
Υπάρχει πολύ μεγάλο δημοτικό πρόβλημα. Αυτή τη χρονική περίοδο, υπάρχουν 6-7 υποψηφιότητες για τη θέση του δημάρχου με αποτέλεσμα να κατακερματίζεται το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται για τα κοινά.
Με την ενδεχόμενη εφαρμογή του Καλλικράτη το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, οπότε χρειάζεται ένας ισχυρός συνδυασμός που θα κληθεί να διοικήσει όλο το νησί, να επιλύσει τα οικονομικά, και τα άλλα προβλήματα των δύο δήμων.
Εμείς λοιπόν επειδή αφουγκραζόμαστε τη φωνή σας, επειδή είμαστε κοντά σας και επειδή βλέπουμε το πρόβλημα, προτείναμε γραπτώς σε άλλους τρεις συνδυασμούς να φτιάξουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, αφού πρώτα με δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες μυστικής ψηφοφορίας να εκλεγεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου από ισάριθμους υποψηφίους συμβούλους και στελέχη των τεσσάρων συνδυασμών με συμφωνημένη διαδικασία.
Φυσικά οι τρεις που δεν θα εκλεγούν ακολουθούν τον εκλεγέντα.
Αυτή την πρόταση τη κάναμε για να αποδείξουμε ότι πρώτα από όλα αγαπάμε τον τόπο μας, θέλουμε την πρόοδο και την ανάπτυξη του, πέρα και έξω από εγωισμούς, εσωστρέφεια και αλαζονεία.
Κάποιοι μας απάντησαν αμέσως όχι και κάποιοι πως ‘μελετάνε’ την πρόταση. Εμείς εδώ είμαστε, έχουμε το βλέμμα μπροστά και τη συνείδηση μας καθαρή. Έχουμε την πολιτική γενναιότητα για προτάσεις που εσείς θέλετε και εμείς τις υλοποιούμε.
Προχωράμε λοιπόν μαζί με εσάς για εσάς.
Κυρίες, Κύριοι,
Η σημερινή δημοτική αρχή σπαράσσεται από εσωτερικές διαμάχες, αποστασίες, ίντριγκες και στις ενέργειες της υπάρχει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη οργάνωσης και μεγάλη προχειρότητα.
Η αποχέτευση έχει σταματήσει πέντε μήνες με ευθύνη του Δήμου επειδή ο εργολάβος δεν πήρε χρήματα. Οι προθεσμίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν στη λήξη τους, το έργο δεν ολοκληρώνεται και η λειτουργία του είναι αμφίβολη.
Η αποχέτευση των Παλουκίων για να τελειώσει και να γίνουν όλες οι συνδέσεις χρειάζεται 1,5 εκατομμύριο ευρώ με νέα εργολαβία.
Το Λιμενικό ταμείο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έσοδα το χρόνο δεν έχει κάνει κανένα σοβαρό έργο και οι προβλήτες της ακτής Φανερωμένης και των Παλουκίων είναι προβληματικές και επικίνδυνες για την ασφάλεια των επιβατών και των οχημάτων. Οι συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό, ταλαιπωρούνται επί ώρες επειδή δεν μπορούν δίπορτα σκάφη να δουλέψουν στη γραμμή.
Πέρυσι η ΕΥΔΑΠ έκανε κατάσχεση 3,5 εκατομμύρια ευρώ λόγω ανικανότητας του Δήμου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αρκετοί έμποροι και άλλοι συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από χρέη περασμένων χρόνων παρά το δάνειο που πήρε ο δήμος γι’ αυτόν το σκοπό.
Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός βρίσκεται στην πριν το 2002 κατάσταση από ολιγωρία του δήμου. Τα τεχνικά γραφεία που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό αλληλοκαταγγέλονται, το θέμα έχει παγώσει και περιμένουμε αποφάσεις του Άρειου Πάγου για να συνεχίσουμε. Το δάνειο που ψηφίσαμε ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το ΓΠΣ δεν έπιασε τόπο.
Τα όμβρια ύδατα – με την πρώτη βροχή – μας ταλαιπωρούν όλους, επί δεκαετίες στα ίδια σημεία στους ίδιους δρόμους. Από το 2007 ο Δήμαρχος μας βεβαιώνει ότι ο Νομάρχης κ.Μίχας θα μας διαθέσει κονδύλια για έργα όμβριων υδάτων, ακόμη τα περιμένουμε.
Τα σκουπίδια μας έχουν πνίξει, η ανακύκλωση δεν λειτουργεί, τα δάση μας είναι βρώμικα, παντού μπάζα και στρώματα. Όλοι οι δήμοι έχουν καθορισμένους χώρους απόρριψης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων, η Σαλαμίνα όχι.
Πως όμως να γίνουν όλα αυτά αφού τα μισά οχήματα του δήμου είναι ακίνητα και όσα δουλεύουν είναι προβληματικά και χωρίς συντήρηση;
Η περιφέρεια έχει ξεχαστεί με τις βρώμικες παραλίες και τους σωρούς των σκουπιδιών.
Το Αιάντειο μοιάζει με χωριό φάντασμα, καμία μέριμνα, κανείς από τον δήμο δεν ασχολείται με τίποτα, κάπου-κάπου στρώνεται κάποιος δρόμος επιλεκτικά μόνο για υμετέρους.
Τα Παλούκια ασφυκτιούν, το πάρκο έχει στοιχειώσει, το δημοτικό σχολείο έχει γίνει το γιοφύρι της Άρτας, η αποχέτευση δεν ολοκληρώνεται χρειάζονται και άλλα χρήματα που δεν υπάρχουν.
Φίλες, Φίλοι
Μπορώ να σας μιλάω για αρκετή ώρα για όλες τις περιοχές του δήμου και για τα προβλήματα τους, προβλήματα για τα οποία η τωρινή δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες δεν έδωσαν λύσεις.
Όταν θα τελειώσει και αυτή η θητεία τι θα έχουμε να θυμόμαστε; Ποιο έργο; Ποια προσπάθεια;
Μην μου πείτε την γέφυρα Φανερωμένης – Μεγαρικής Ακτής. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι είναι προεκλογικό ‘παιχνίδι’, δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά, σε καμία αρχή, δεν υπάρχει καμία προϊστάμενη έγκριση.
Αντίθετα, ο κ. Γλύκας (Δήμαρχος Περάματος) υπέβαλλε – χωρίς να μας ρωτήσει – γραπτό αίτημα-πρόταση στο ΚΥΣΥΜ για τα μεγάλα έργα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά την υπόγεια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας. Ζητάει ακόμη να κάνει ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Πέραμα. Απέκλεισε πέρυσι το πορθμείο Περάματος και την Σαλαμίνα για τέσσερις ημέρες και η δημοτική μας αρχή έκανε μήνυση εναντίον ‘αγνώστων’.
Συνδημότισσες, Συνδημότες,
Είναι γεγονός, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι αυτή η δημοτική αρχή απέτυχε. Δεν έχει πολιτική βούληση, δεν έχει δυνατότητες, δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την ψυχαγωγία, με αποτέλεσμα η νεολαία να απέχει και να αδιαφορεί για τα κοινά, δεν μας πιστεύει πια.
Βεβαίως έχετε κάθε δικαίωμα να ρωτήσετε εσείς κ. Ράπτη που κάνετε κριτική σαν αντιπολίτευση τι κάνατε περίπου τριάμισι χρόνια στο δήμο;
Αγαπητές μου συνδημότισσες, αγαπητοί μου συνδημότες,
Σας διαβεβαιώνω ότι μαζί με τον κ. Στάμο Μπακαούκα δίνουμε μάχες, θέτουμε προβλήματα, κάνουμε προτάσεις με μοναδικό γνώμονα τις απαιτήσεις της κοινής γνώμης, τις απαιτήσεις τις δικές σας. Είμαστε σταθερά ‘υπηρέτες’ των συμφερόντων σας και των συμφερόντων του νησιού μας.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές προτάσεις μας,
Καινοτόμα Σχέδια (Γ κοινοτικό πλαίσιο) 2007
Εναλλακτική λύση αποχέτευσης από την Κυνοσούρα 2007 (ομόφωνα)
Επέκταση δικτύου αποχέτευσης περιοχής Αγίου Νικολάου 2007 (ομόφωνα)
Μελέτη- Ανακατασκευή του προβλήτα Φανερωμένης – Μεγαρικής ακτής από το ΥΕΝ
 Έλεγχος για τα οικονομικά του Δήμου (άνοιγμα 20 – 25 εκ. ευρώ)
Αναβάθμιση – Επέκταση του Κέντρου Υγείας (800.000 €)
Μη αλλαγή χρήσης γης στην Κυνοσούρα 2010 (ομόφωνα)
Εκτός από τα παραπάνω, βοηθήσαμε τη δημοτική αρχή και ψηφίσαμε θετικά έργα και ενέργειες κοινής ωφελείας, πέρα και έξω από κάθε σκοπιμότητα.
Είμαστε ο μόνος συνδυασμός μειοψηφίας που ψηφίσαμε θετικά το πρώτο προϋπολογισμό (2007) της νέας τότε δημοτικής αρχής.
Είμαστε οι μόνοι που υποβάλλαμε προτάσεις και ψηφίσαμε θετικά τα τεχνικά προγράμματα 2007 και 2008.
Αυτή είναι η δημιουργική αντιπολίτευση, όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για τον έλεγχο και τις προτάσεις.
Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε ότι η προσφορά μας αυτή δεν έπιασε τόπο, ο δήμος δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να υλοποιήσει τις προτάσεις και όλα έμειναν στο διάλογο και τη θεωρία.
Φίλες, Φίλοι
Μετά από όλα αυτά, πιστεύουμε ότι μια καινούργια δημοτική αρχή πρέπει να πάρει στα χέρια τις τύχες του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η δημοτική αρχή θα είμαστε εμείς, εμείς με τη δική σας υποστήριξη, γιατί έχουμε πλέον την εμπειρία, τη γνώση και κυρίως τη θέληση για μια τετραετία αλλαγών και προόδου.
Ερχόμαστε ενωτικά πέρα από κάθε διαχωριστική γραμμή και για όλους τους δημότες.
Οι πρώτες ενέργειες μας, εκτός των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, θα αφορούν:
Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου
Τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό
Την καθαριότητα του Δήμου
Την ολοκλήρωση και λειτουργία της αποχέτευσης
Το Λιμενικό Ταμείο (ενεργοποίηση, μελέτες για μεγάλα έργα)
Τα κοιμητήρια
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα
Την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
Την ανάπλαση και ανάπτυξη του κόλπου της Σαλαμίνας
Τη βελτίωση και συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων
Την ανάδειξη του νησιού με έργα και προβολή της ιστορικότητας του
Την ανασυγκρότηση όλων των οικιστικών περιοχών της περιφέρειας και τον εξωραϊσμό των παραλιών
Κυρίες, Κύριοι,
Θα μπορούσα να απαριθμήσω και δεκάδες άλλα προβλήματα που απασχολούν όλους τους δημότες και την νεολαία μας σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, αθλητισμού, υγείας, ψυχαγωγίας. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και πρέπει να σας ενημερώσω ότι θα συστήσουμε αμέσως δημοτική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, με γονείς και νεολαίους για την εξέταση και επίλυση αυτής της μάστιγας στο τόπο μας.
Σε επόμενες συγκεντρώσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά για τους άξονες και τις δράσεις μας που θα σας παρουσιάσουμε σε ένα καινοτόμο – ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Φίλες, Φίλοι,
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δοκιμές και πειράματα. Ο τόπος μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι εκλογές που έρχονται είναι καθοριστικές για το μέλλον των παιδιών μας.
Ο Δήμος χρειάζεται στιβαρή διοίκηση και άξια στελέχη, τα οποία η παράταξη μας διαθέτει. Χρειάζεται εμπειρία, γνώσεις και πολιτική βούληση.
Χρειάζεται εμείς να αποφασίζουμε για εμάς και κανένας άλλος.
Συνδημότες, Συνδημότισσες,
Εδώ απόψε είπαμε αλήθειες, μόνο αλήθειες. Έτσι μιλάμε και έτσι θα μιλάμε σε κάθε περίπτωση, έτσι θα επικοινωνούμε μεταξύ μας, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για δημιουργία, για έργα, για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Με όραμα και διαφάνεια.
Ζητάμε από εσάς υποστήριξη και εμπιστοσύνη.

Για όλα αυτά ο συνδυασμός μας ονομάστηκε ‘ΠΡΩΤΑ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ’.
Εμπρός όλοι μαζί για το ξεκίνημα του ταξιδιού που φτάνει στη Σαλαμίνα που θέλουμε, στη Σαλαμίνα που αγαπάμε.

Σχόλια

  1. ΡΑΠΤΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΣΤΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΕΔΩ
    ΜΕΣΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το λατομείο του Αγγέλου τι γίνετε, δεν μας είπες τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έργααααα!Από λόγια έχουμε χορτάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγια πολλά για τον Θωμά τίποτα, μούγκα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΕΦΑΓΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΓΚΑ ΤΟΥ ΣΟΦΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΠΤΗ
    ΤΙ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ ΠΗΡΕΣ Κ. ΡΑΠΤΗ''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά ο Ράπτης είναι ο πιο ντόπρος. Ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας από εμένα θα ακούσετε μόνο αλήθειες. Το τήρησε στο ακέραιο. Είπε μόνο αλήθειες. Για όσα δεν αναφέρθηκε το έκανε για τον λόγο μην εκτεθεί με τα ψέματα. To deal ήταν συμφωνημένο. Το αντάλλαγμα ήταν καλό μόνο που δεν έχει καλούς συνεργάτες και δεν τον ενημέρωσαν πως ο ντρούλης ντρούλης χοντρούλης είναι μόνο αερολογίες. Ρωτήστε και τους συνεργάτες του πόσα δίνει. Ρωτήστε πόσους Έλληνες έχει στην δουλειά του. Ψάχνει για φτηνά εργατικά και τα βρήκε στο πρόσωπο του Νικόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου