"Πράσινες" επενδύσεις σε βιομηχανικές περιοχές


 

Επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές και τη δημιουργία νέων “πράσινων επιχειρηματικών πάρκων” μέσω ιδιωτικών, κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων, ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος και η Τράπεζα Πειραιώς (διά της εταιρείας ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ).
Το συγκεκριμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη τετραετία με τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα υποστηριχθούν και από το ΕΣΠΑ. Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε άξονες δράσεις:
1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση υπαρχουσών Βιομηχανικών Περιοχών - ΒΙΠΕ (70 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις προβλεπόμενες δράσεις (π.χ. διαχείριση αποβλήτων, σύστημα παρακολούθησης αέριων εκπομπών κ.ά.) αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
2. Ενεργειακές επενδύσεις (κυρίως φωτοβολταϊκά) σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατ. ευρώ).
3. Μονάδες κομποστοποίησης και κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (80 εκατ. ευρώ).
4. Δημιουργία τριών νέων πράσινων ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ).
5. Δέκα ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκα σε νησιά (560 εκατ. ευρώ).
Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη ανέφερε ότι από το 1,5 δισ. θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 360 εκατ. και άλλα 200 εκατ. από τον Αναπτυξιακό, που θα προβλέπει κίνητρα για μετεγκατάσταση σε ΒΙΠΕ. Επιπλέον σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες μειώνοντας τον χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2, ενώ ανακοίνωσε ότι έως τον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον και σημείωσε ότι η εξυγίανση και οι υποδομές για τις ΒΙΠΕ θα ξεκινήσουν άμεσα και “θα πάνε παράλληλα”. Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής και υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας δήλωσε ότι “είναι καιρός, χρέος και καθήκον και της επιχειρηματικής κοινότητας να ανοίξουμε όλοι τα πανιά μας, να επενδύσουμε στη χώρα μας, να αναλάβουμε ρίσκα, γιατί προέχει το καλό του τόπου”. Εκτίμησε ότι οι επενδύσεις στην Πράσινη Ανάπτυξη μέχρι το 2050 θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ και στα 11-12 δισ. έως το 2014, εκ των οποίων 7-8 δισ. θα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, δημιουργώντας 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σχόλια