Δεύτερη εβδομάδα της Συνόδου της Κοπεγχάγης


Άνω των 100 ηγετών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ηγετών άρχισε  τη Δευτέρα, η δεύτερη κρίσιμη εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές.
Χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις προηγούμενες ημέρες, αφρικανικές χώρες απειλούν να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διεθνή συμφωνία και δηλώνουν πρόθυμες να ανταποκριθούν στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Υποστηρίζει ότι η χώρα του κάνει τόσα όσα ποτέ στο παρελθόν για την μείωση των εκπομπών αερίων και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες για να αντιμετωπιστεί η κοινή πρόκληση.
Εν τω μεταξύ, επιστολή στους πολιτικούς ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Τους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη δραστική μείωση της εκπομπής αερίων.
Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στους τρόπους μεταφοράς πράσινης τεχνολογίας από τα αναπτυγμένα στα αναπτυσσόμενα κράτη, καθώς και στον τομέα των δασών.
Ωστόσο, άλυτο παραμένει ακόμα το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά στην οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών για την προσαρμογή τους στις νέες κλιματικές συνθήκες και για την προσαρμογή τους στο νέο πράσινο οικονομικό μοντέλο. Άλυτο παραμένει και το καίριο ζήτημα των μειώσεων αερίων του θερμοκηπίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μόνη που έχει δεσμευτεί για άνευ όρων μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της κατά 20% ως το 2020.
Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για να στηρίξει οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες με το ποσό των 7,4 δις ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Σταύρος Δήμας, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τις δεσμεύσεις τις στο 30%. Κάτι τέτοιο, θα ενθαρρύνει και τις υπόλοιπες χώρες να δεσμευτούν, και θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο η Ένωση θέλει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου τους.
Την ίδια ώρα οι πιο πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες, δε δείχνουν τη διάθεση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τους καθώς θεωρούν ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τους πορεία. Η Κίνα συγκεκριμένα μεταθέτει την ευθύνη των μειώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες πετούν το «μπαλάκι των μειώσεων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» πίσω στην Κίνα, ενώ δεν έχουν κάνει καμία προσφορά στο θέμα της χρηματοδότησης.
Η Αφρική αντεπιτίθεται
Πιο συγκεκριμένα, να βυθίσουν τις διαπραγματεύσεις απειλούν οι Αφρικανικές χώρες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, ο οποίος εκπροσωπεί την Αφρικανική Ένωση τόνισε ότι «αν η σύνοδος πρόκειται να οδηγήσει σε μία συμφωνία η οποία θα καταπατήσει την Αφρική, η Ένωση θα έχει κάθε δικαίωμα να «βυθίσει τις συνομιλίες».
Σύμφωνα με τον Ζενάουι, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα στηρίξει την Αφρικανική Ένωση και έτσι η Κίνα δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αφρικής. Ο Μέλες Ζενάουι συμπλήρωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα ισχύσει και για την Ινδία.
Η Αφρικανική Ένωση περιμένει τις προτάσεις των αναπτυγμένων χωρών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη και όχι για την άμεση χρηματοδότηση αξίας μόνο 10 δις δολαρίων.
Αλλά και το Μπαγκλαντές επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει το 15% οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού που δέχεται ήδη τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών ζει στο Μπαγκλαντές.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της Κοπεγχάγης σε μία ογκώδη, ειρηνική πορεία που ξεκίνησε από το κοινοβούλιο στη μία το μεσημέρι και κατέληξε έξω από το Μπέλα Σέντερ, όπου και διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Ένα ποτάμι πλήθους από χορευτές, μουσικούς, ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε πιγκουΐνους και πολικές αρκούδες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης», «Αλλαγή πολιτικής» και «πλούσιοι πληρώστε το κλιματικό σας χρέος», για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους με την μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για να πιέσουν τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας Νομικά Δεσμευτικής Συμφωνίας που θα εξασφαλίζει κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.
Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πράσινη ανάπτυξη των μεγάλων εταιρειών που αποκλειστικό σκοπό έχει μόνο το κέρδος. Το ονομαζόμενο «πράσινο ξέπλυμα» παρά τα πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη δεν εξασφαλίζει την κλιματική και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά προσφέρει στις εταιρείες ένα θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό προφίλ.
Από την μεγάλη διαδήλωση για το κλίμα δεν έλειψαν κάποια μεμονωμένα επεισόδια και οι προσαγωγές από τις αστυνομικές αρχές. Την Κυριακή έγιναν 200 νέες προσαγωγές, στα πλαίσια πορείας ακτιβιστών προς το λιμάνι τα Κοπεγχάγης η οποία κρίθηκε παράνομη και διεκόπη πριν την ολοκλήρωσή της.
Την ίδια ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών της Δανίας τονίζει ότι όλες οι χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου είναι μέρος της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης, οικουμενική λειτουργία αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή.
Τι λέει η επιστήμη
Αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ανύπαρκτη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη. Επανειλημμένως έχει επισημανθεί ότι για να αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, είναι απαραίτητο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25 ως 40% μέχρι το 2020.
Ο Τόμας Στόκερ επιστήμονας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC), επεσήμανε το Σάββατο ότι με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής της επιτροπής Ραχέντρα Πασάουρι, εστίασε στη στάθμη της θάλασσας που αναπόφευκτα θα φτάσει μέχρι και τα 4.5 πόδια.

Σχόλια