Η καμπάνα χτυπά για το κλίμα... 350 φορές

Τριακόσιες πενήντα φορές χτύπησαν χθες το απόγευμα οι καμπάνες στον Καθεδρικό της Κοπεγχάγης όπως και σε εκατοντάδες εκκλησίες ανά τον κόσμο, από τα Φίτζι έως τον Καναδά. Ήταν ακόμα μία πρωτοβουλία ακτιβιστών εναντίον της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι το Σάββατο έκαναν ογκώδη διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, όπου σημειώθηκαν λιγοστά επεισόδια και πολλές συλλήψεις.
Πλούσιο σε ακτιβιστική δράση ήταν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου συνεχίζεται η ιστορική σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα. Περίπου 100.000 άνθρωποι πήραν μέρος το Σάββατο στην «Πλημμύρα», την πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η οργάνωση Φίλοι της Γης, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για το κλίμα», «Ο κόσμος θέλει μια πραγματική συμφωνία» και «Δεν υπάρχει πλανήτης Β». «Θέλω να σας υπενθυμίσω πως διαδήλωσαν στο Βερολίνο και το Τείχος έπεσε» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου. «Διαδήλωσαν στο Κέιπ Τάουν και το απαρτχάιντ κατέρρευσε. Διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και θα επιτύχουμε μια πραγματική συμφωνία». Οι ακτιβιστές
Η διαδήλωση ήταν κυρίως ειρηνική, κάποιοι διαδηλωτές όμως πέταξαν τούβλα και έσπασαν παράθυρα στο κέντρο της πόλης. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας, που έκανε 968 συλλήψεις. Οργανώσεις ακτιβιστών επέκριναν με δριμύτητα τις δανικές αρχές, τόσο για τον προληπτικό χαρακτήρα των περισσότερων συλλήψεων όσο και για το γεγονός ότι πολλοί συλληφθέντες παρέμειναν επί ώρες στον δρόμο, στοιχισμένοι και με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, μέσα σε δριμύ κρύο, μέχρις ότου απομακρυνθούν με κλούβες της αστυνομίας. Μόνο 13 διαδηλωτές παρέμεναν χθες υπό κράτηση. Η δανική αστυνομία ωστόσο προχώρησε σε 250 νέες συλλήψεις, σταματώντας διαδήλωση «χωρίς άδεια» προς το λιμάνι της πόλης.

Οι απεσταλμένοι των 192 χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο για το Κλίμα θεωρητικά είχαν ρεπό χθες. Ωστόσο περισσότεροι από 40 υπουργοί Περιβάλλοντος και άλλοι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν για ανεπίσημες συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που επιμένουν ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τον καταμερισμό του κόστους.

Σχόλια