<<ΠΡΑΣΙΝΟ >> ΤΑΜΕΙΟ




Ίδρυση πράσινου ταμείου πιθανώς με την αναδιαμόρφωση του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, ΕΤΕΡΠΣ, προτείνεται από την ΕΟΕ στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με σκοπό τη χρηματοδότηση της διατήρησης της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μία από τις πολλές προτάσεις για κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής (απόσταγμα από τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συνεργασίες με άλλες τοπικές κινήσεις) που διατυπώνει προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη ο διευθυντής της ΕΟΕ, Ξενοφών Κάππας.

Οι περισσότερες από τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας είναι πρακτικά απροστάτευτες και οι όποιες προστατευόμενες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, τη μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά κυρίως την έλλειψη διοικητικής και πολιτικής βούλησης, αναφέρει σε επιστολή του προς την υπουργό ο διευθυντής της ΕΟΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Για τα δάση: Δημιουργία εθνικού συστήματος επιστημονικής παρακολούθησης των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους. Αμεση απαγόρευση της θήρας στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής (2009) σε περιμετρική ζώνη πλάτους πέντε χιλιομέτρων, αφού εκεί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο τα πουλιά. Την έκδοση νόμου που θα προβλέπει την αυτόματη απαγόρευση κυνηγιού σε περιοχές αμέσως μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

- Για τις βραχονησίδες ιδιαίτερα όσες είναι μικρότερες των 5.000 στρεμμάτων, που φιλοξενούν αποικίες ειδών, προτεραιότητα να κατοχυρωθούν θεσμικά ως «ευαίσθητα οικοσυστήματα».

- Για το κυνήγι και τη λαθροθηρία να δημιουργηθεί επιστημονική επιτροπή στο νέο υπουργείο με αντικείμενο τη διευθέτηση της κυνηγετικής δραστηριότητας με κριτήρια διατήρησης της πανίδας. Κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιών και ορισμό της 31ης Ιανουαρίου ως ημερονίας λήξης της κυνηγετικής περιόδου για όλα τα είδη. Αμεση ενεργοποίηση και εξοπλισμό της δασοφυλακής και ανασύστασή της στα κατά τόπους δασαρχεία κ.ά.

- Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το ειδικό χωροταξικό για ΑΠΕ πλαίσιο αποτέλεσε θετικό βήμα, ωστόσο οι διατάξεις του προβλέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς καμιά περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ειδικές φυσικές περιοχές - ζώνες ειδικής προστασίας, ΖΕΠ, του δικτύου Natura 2000. Ενα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα, γι' αυτό και οι όποιες λύσεις πρέπει να έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα, υποστηρίζει ο Ξενοφών Κάππας.

Η συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα είναι τουλάχιστον μέτρια, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΟΕ, ο οποίος προτείνει ότι πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως οι κυρώσεις των διεθνών συμβάσεων που εκκρεμούν και να καθοριστούν από το υπουργείο και συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για τα ζητήματα αυτά.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για το περιβάλλον είναι και η απαραίτητη χρηματοδότηση, επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Κάππα με τη διευκρίνιση: «Προς το παρόν, το βασικό έσοδο του ΕΤΕΡΠΣ, ο φόρος καυσίμου (50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης βενζίνης), δεν αποδίδεται απευθείας στο ειδικό ταμείο και παραμένει άγνωστο πού αποδίδεται. Γι' αυτό προτείνουμε την άμεση ίδρυση πράσινου ταμείου».


ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

Δημοσιογράφος


Σχόλια