Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2015

Τροπολογία - «ανάσα» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. για τους Δήμους

Εικόνα
Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», παρατείνει την προθεσμία για ανατροπή ανάληψης υποχρεώσεων των Δήμων. Η ανατροπή ανάληψης υποχρεώσεων των Δήμων θα είναι δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Έτσι, όσες αναλήψεις υποχρεώσεων δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τέλους του έτους 2014, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Ο ανεξάρτητος ενημερωτικός σταθμός της Σαλαμίνας Salamis News Web Radio είναι γεγονός

Εικόνα
Ενημερώνουμε τους πολυπληθείς φίλους του  Salamis News  ότι από την Πρωτομαγιά θα εκπέμπει και το  Salamis News Web Radio  στην διεύθυνση,  http://www.salamisnewsradio.blogspot.com/ , πειραματικά μπορείτε να τον ακούτε από σήμερα. Το  Salamis   News   Web   Radio  θα είναι κοντά σας με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, θα σταθούμε κριτικά και ενημερωτικά στα γεγονότα του νησιού μας. Θα σας κρατάμε συντροφιά, με συνεντεύξεις και ενημέρωση στα τοπικά δρώμενα του τόπου μας. Ακούτε λοιπόν και διαδώστε και στους φίλους σας τον ενημερωτικό σταθμό,  Salamis News Web Radio   είναι ο σταθμός που ακούτε και σας «ακούει». Είναι ο σταθμός που θα σταθεί υποστηρικτικά στους ακροατές του και  θα δώσει βήμα  σε όλους, συλλόγους, πολιτικούς φορείς, χωρίς ποδηγέτηση και πολιτικά χαρακώματα  γιατί η αλήθεια είναι το ζητούμενο κι αυτή, είναι πολυφωνική.

Πρόσκληση στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού σχολείου Παλουκίων Σαλαμίνας Δευτέρα 4/5/2015 στις 8:00μμ

Εικόνα

Κωνσταντίνος Καβάφης 1863 – 1933

Εικόνα
Ποιητής της ελληνικής διασποράς, με παγκόσμια ακτινοβολία. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις  17 Απριλίου  1863 ( 29 Απριλίου  με το νέο ημερολόγιο). Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του είχε ζήσει στην Αγγλία και ήταν κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου.

Επίσκεψη και επιθεώρηση έργων στην Σαλαμίνα

Εικόνα
   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Την Σαλαμίνα επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΤΥΔΚ και συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο με την Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου συζήτησαν διεξοδικά το πρόγραμμα των εκτελούμενων και εκτελεστέων έργων στο νησί. Ο κ. Χατζηπέρος έκανε λόγο επίσης και για το απορριμματοφόρο που προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων την ερχόμενη εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος της Π.Ε. Νήσων, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων του Δήμου Σαλαμίνας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27/4/2015

Εικόνα
Μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τις κακόβουλες φήμες ορισμένων ότι (δήθεν) η Δήμαρχος συναίνεσε στην πρόταση επίσημου φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης για φιλοξενία και στέγαση λαθρομεταναστών στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων κι άλλων χώρων στο νησί μας με αντάλλαγμα την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου από την Κυβέρνηση,  αισθάνομαι την υποχρέωση να διαψεύσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κατασκευασμένες αυτές φημολογίες και να διαβεβαιώσω τους αγαπητούς μου συμπολίτες ότι ουδέποτε και από κανέναν δεν μου έγινε τέτοια ή παρόμοια πρόταση, ούτε ποτέ το πρόβλημα των λαθρομεταναστών έγινε αντικείμενο κάποιας προσωπικής ενημέρωσης ή συζήτησης. Οι επαίσχυντοι λασπολόγοι διαψεύδονται για ακόμη μία φορά. Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου Δήμαρχος Σαλαμίνας

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Εικόνα
Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του  Β' Παγκοσμίου Πολέμου .Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν έλειπαν μαζικοί εκρωσισμοί), αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ)

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Εικόνα
Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα. Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης

Εικόνα
Η 25η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης (Parental Alienation Awareness Day) για την ενημέρωση σχετικά με το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης. Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε παιδιά, τα οποία δεν επιθυμούν επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς. Αυτό εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά χωρισμένων γονέων. Εκδηλώνεται με άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, αδιαφορία προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, εχθρότητα και απέχθεια. Το 2002 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνδιάσκεψης. Η ιδέα για την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας για την Γονική Αποξένωση ξεκίνησε από τον Καναδά το 2005 και γρήγορα απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Εικόνα
                                          ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ  26/4/2015  Let’s do it Greece Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας εθελοντικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Let’s do it Greece, οι Δυνάμεις Εθελοντών Σαλαμίνας  διοργανώνουν  την Κυριακή  26 Απριλίου καθαρισμό στην παραλία  του Αγ. Νικολάου  Σαλαμίνας .Τόπος συγκέντρωσης η παιδική χαρά στον Αγ. Νικόλαο στις10,00 το πρωί. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς .. γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνος,

Εικόνα
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η   8 ης  Συνεδρίασης   (Τακτική )    Έχω την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67,  του Ν. 3852/2010  να σας καλέσω σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνος, την 27 ην  Aπριλίου  2015,  ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ    και ώρα 16.00  στο Δημοτικό Κατάστημα, για  συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα   παρακάτω  θέματα:

Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης

Εικόνα
Αγαλμα της Μάνας Γης στη Γερμανία  Η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη - μέλη του διεθνούς οργανισμού. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».

Γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνας

Εικόνα
   ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ     22/4/2015  Η πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Ο.Μ. Σαλαμίνας περί αδιαφάνειας στη διαχείριση των πιστώσεων για τα σχολεία από το Δήμο Σαλαμίνας, απορρίπτεται ως ανυπόστατη και αβάσιμη. Το έγγραφο των Συλλόγων Δασκάλων και Γονέων που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής με κοινοποίηση τη Δήμαρχο, κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο ως προς το ύφος και το περιεχόμενο.

"Όχι" Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην Π.Ν.Π. για τα "διαθέσιμά" τους

Εικόνα
Κοινό μέτωπο αποφάσισαν Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους και της Περιφέρειες της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε., σήμερα το απόγευμα, μετά και την ολοκλήρωση των δύο ξεχωριστών συνεδριάσεων τους, όταν αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστό, επισκέφτηκε τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε.

Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος

Εικόνα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαύρη επέτειος 21ης Απριλίου Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για τα 48 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου. Ο κ. Χατζηπέρος εκπροσώπησε την Περιφέρεια και κατέθεσε στεφάνι  μαζί με την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Σοφία Κορωναίου. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση σειράς γραμματοσήμων με τους κορυφαίους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα Σπύρο Μουστακλή, Δημήτρη Οπρόπουλο, Νικηφόρο Μανδηλαρά, Παναγιώτη Έλη, Σάκη Καράγιωργα, Κώστα Γεωργάκη, Γιώργο Τσαρούχα και Γιάννη Χαλκίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη την Διοίκηση των ΕΛΤΑ για την αποδοχή της πρότασης.        

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Εικόνα
Νικόλαος Μακαρέζος, Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Στοιχεία από βίντεο με τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Σαλαμίνα, Μιχάλη Παπαδημητρίου που φαίνεται να καλεί τα μέλη της οργάνωσης να εφαρμόσουν τακτικές του Χίτλερ όπως αυτή της ευγονικής δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής.

Το πραγματικό, ναζιστικό και απεχθές πρόσωπο της Χρυσής Αυγής έρχεται να θυμίσει ένα ακόμη βίντεο με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον πυρηνάρχη Σαλαμίνας, Μιχάλη Παπαδημητρίου. Ο πυρηνάχης εμφανίζεται να επιδίδεται σε ένα «πύρινο» κήρυγμα εστιάζοντας στις βασικές αρχές του Γ' Ράιχ περί «διαφύλαξης της φυλετικής καθαρότητας» και στην αναγκαιότητα της «ευγονικής», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 275.000 αναπήρους. Το βίντεο, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος» της Κυριακής μια λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης των μελών της Χ.Α. και ενώ τα μέλη της προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να τηρήσουν ένα «χαμηλό προφίλ»...

Πρόσληψη 32.433 ανέργων στους Δήμους: 29 ερωτήσεις - απαντήσεις

Εικόνα
"Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για να δικαιούμαι να κάνω αίτηση στο Πρόγραμμα;", "Θέλω να συμμετέχω στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Τι πρέπει να κάνω;", "Πώς θα υποβάλω την ηλεκτρονική αίτηση;", "Πόσες ειδικότητες μπορώ να επιλέξω;", "Εάν παρακολουθώ ή προτίθεμαι να παρακολουθήσω επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης του ΟΑΕΔ, έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω στο Πρόγραμμα;", "Πώς θα δω τα αποτελέσματα στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων;" είναι 6 από τις 29 συνηθέστερες ερωτήσεις - απορίες των ανέργων, επιθυμούντων να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, με το  epoli.gr  να σας παρουσιάζει και τις 29, αλλά, κυριότερα, τις απαντήσεις αυτών. Επισημαίνεται, ότι η συμμετοχή στο Πρόγραμμα λήγει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, 27 Απριλίου 2015. Αναλυτικά, ολόκληρη η  προκήρυξη  και οι  θέσεις ανά Δήμο   ΕΔΩ Ακολουθούν σε επισυναπτόμενο αρχείο .pdf οι διευκρινιστικές 29 απαντήσεις, σε ισ

Ναυάγιο με 100 τόνους ασημένια νομίσματα που βύθισαν οι Ναζί

Εικόνα
Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβησαν Βρετανοί επιστήμονες. Το πλοίο SS City Cairo, μικτό επιβατικό και πλοίο ξηρού φορτίου μετέφερε το Νοέμβριο του 1942 περίπου 100 τόνους ασημένιων νομισμάτων του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, όταν τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Τον Απρίλιο, μία βρετανική ομάδα διάσωσης, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανασείρει από βάθος 5.150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τη μεγαλύτερη ποσότητα των ασημένιων νομισμάτων. Η αξία των νομισμάτων, σύμφωνα με την Telegraph, εκτιμάται στα 34 εκατ. ευρώ.

Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Εικόνα
Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996. Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ' όλο τον κόσμο. Η «Βία Καμπεσίνα», που σημαίνει «Αγροτική Οδός», αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Tακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Σαλαμίνας

Εικόνα
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Έχουμε την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν.3852/10, να σας καλέσουμε σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Σαλαμίνας, την 21η Απριλίου  2015, ημέρα Τρίτη  και ώρα 19:30 στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Σαλαμίνας, επί της Λεωφ. Φανερωμένης 33, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα πιο κάτω θέματα:

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ (PENNYMARATHON) ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Εικόνα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Περισσότερες πόλεις συμμετέχουν στον μαραθώνιο για τα Ελληνικά αδέσποτα Το Penny Marathon μεγαλώνει. Δύο ακόμα πόλεις έχουν προσχωρήσει στην εκδήλωση που συγκεντρώνει δρομείς, ποδηλάτες και άλλους αθλητές σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Εκτός από την Αθήνα, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά το μαραθώνιο το 2012, η Σαλαμίνα και η Καλαμάτα θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά την εκδήλωση απόστασης 42 χιλιομέτρων την Κυριακή 12 Ιούλη 2015. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα! Αθλητές από την άλλη πλευρά του κόσμου στο Σίδνεϊ, Αυστραλία, συνεχίζουν να δείχνουν την υποστήριξή τους στον σκοπό επίσης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΜΠΑΤΗ

Εικόνα
                                                                     ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το νέο βιβλίο του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντίνου Κουμπάτη, με τίτλο "Η ψυχολογία του ρόλου, βασικός παράγων στην ερμηνεία του θεατρικού έργου", θα παρουσιαστεί την Κυριακή 19 Απριλίου 2014 και ώρα 11.30' το πρωΐ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας (επί της οδού Ηφαίστου, στο Βουρκάρι, πίσω από το Ζαχαροπλαστείο "Μπεγνής"). Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη και ενδελεχή μελέτη με πυρήνα την διείσδυση του ηθοποιού στην ψυχολογία των χαρακτήρων, τους οποίους ερμηνεύει επί σκηνής.

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

Εικόνα
H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Μιμάρ Σινάν 1489 – 1588

Εικόνα
Διάσημος οθωμανός αρχιτέκτονας, ελληνικής καταγωγής. Διακρίθηκε για τις καινοτομίες που επέφερε στην κοσμική και θρησκευτική αρχιτεκτονική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενικότερα του μουσουλμανικού κόσμου. Γεννήθηκε ως Ιωσήφ Δογάνογλου στις 15 Απριλίου 1489 στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Καππαδοκίας από ελληνορθόδοξους γονείς. Από μικρός εισήλθε στη δουλειά του πατέρα του, που ήταν λιθοξόος και ξυλουργός. Το 1511 στρατολογήθηκε σε παιδομάζωμα από τους Τούρκους και εντάχθηκε στο σώμα των γενιτσάρων. Υπηρέτησε στο ανάκτορο του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α', ως μαθητευόμενος οικοδόμος, όπου έλαβε το οθωμανικό όνομα Σινάν (Λόγχη). Έπειτα από μία περίοδο αυστηρής εκπαίδευσης, έγινε αξιωματικός του Μηχανικού κι έλαβε το όνομα Μιμάρ (αρχιτέκτονας).

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικόνα
Η ιδέα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και η υλοποίηση της στον βασιλιά Όθωνα. Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 14 Απριλίου του 1837 και εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου χρόνου. Πρωτοστεγάστηκε στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, επί της οδού Θόλου, στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, όχι μόνο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρώτος Έλληνας στην Αμερική

Εικόνα
Το άγαλμα του Θεόδωρου στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας Ονομαζόταν Θεόδωρος και αποβιβάστηκε σε ακτή της Φλώριδας στις 14 Απριλίου του 1528. Ήταν μέλος ισπανικής εξερευνητικής αποστολής. Στις 17 Ιουνίου του 1527 από το λιμάνι Σανλούκαρ της Αναδαλουσίας απέπλευσε ένας στολίσκος από πέντε πλοία, με κυβερνήτη τον σκληροτράχηλο δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ και προορισμό της δυτικές ακτές του Μεξικού και της Φλώριδας, που τότε ήταν αποικίες του ισπανικού στέμματος. Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος ήταν και κάποιος Έλληνας ονόματι Θεόδωρος, όπως αναφέρει στο ημερολόγιο που κρατούσε ο ταμίας της αποστολής Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα. Ο συμπατριώτης μας θα πρέπει να ήταν κάποιος μισθοφόρος που διψούσε για εύκολο χρήμα, συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή.

ΣΥΡΙΖΑ O.M. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Εικόνα
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.     Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, τις έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, γονέων και διευθυντών σχολείων για τον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης των πιστώσεων από τη Σ.Ε.Π.Ε Σαλαμίνας που σε συνδυασμό με την και την άσχημη κατάσταση-στα όρια ασφυξίας-που βρίσκονται οι σχολικές μονάδες του Δήμου θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Επιστολή Δημαρχου προς Υπουργο Εσωτερικών

Εικόνα
Αξιότιμε κε Υπουργέ,  Η πρόσφατη απόφαση σας να προωθήσετε σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για δίμηνη παράταση ισχύος Προϋπολογισμού οικ. έτους 2014 που αφορά βέβαια μόνο τους 11 «κόκκινους» Δήμους της χώρας στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Δήμος μας, προξενεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, διότι δια του τρόπου αυτού παρατείνεται η εκ του νόμου “κατάσταση ομηρίας” των Δήμων μας. Ομηρία η οποία αναπόφευκτα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και την ασφάλεια των κατοίκων, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνεχισθεί. Είναι γνωστό ότι από την αρχή του έτους, στους Δήμους που δεν έχουν εγκεκριμένο Προϋπολογισμό απαγορεύεται εκ του νόμου να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να πληρώνουν τις υποχρεωτικές δαπάνες της παρ.1 αρθρ.158 του Κώδικα δηλ. μισθούς-φως-νερό-τηλέφωνο.

Το Άγιο Πάσχα ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

Εικόνα
Η Εκκλησία θυμάται την κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση. Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, του οποίου προτυπώνει την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, αντηχεί ως νικητήριος ιαχή ο ψαλμικός στίχος: Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην ότι συ κληρονομήσεις εν πάσι τους έθνεσι. και ο ιερεύς πετά στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγια). Αμέσως μετά, διαβάζεται το Ευαγγέλιο, που έχει αναστάσιμο περιεχόμενο (Κατά Ματθαίον κη’ 1-20):

Πασχαλινές Ευχές

Εικόνα

Γρηγόριος Ε’ 1745 – 1821

Εικόνα
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και μάρτυρας του Γένους. Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1745 στη Δημητσάνα Αρκαδίας από φτωχούς και ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και την Ασημίνα. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της πατρίδας του και στη συνέχεια μαθήτευσε για δύο χρόνια στην Αθήνα, κοντά στον ιεροκήρυκα Κωνσταντίνο Βόδα.

Πασχαλινές Ευχές

Εικόνα

Πασχαλινές Ευχές

Εικόνα

Πασχαλινές Ευχές

Εικόνα

Δυνάμεις Εθελοντών Σαλαμίνας

Εικόνα

Συνάντηση σχετικά με τα έργα αποχέτευσης της Σαλαμίνας

Εικόνα
                                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενόψει της εκκίνησης και της επιτάχυνσης του έργου τυου βιολογικού καθαρισμού Σεληνίων και Αμπελακίων Σαλαμίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της ΤΥΔΚ, εκπρόσωποι του εργολάβου του έργου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η επιτάχυνση του έργου και η ολοκλήρωσή του εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ. Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο λόγω του πλούτου και της πυκνότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων ιδιαίτερα στην περιοχή των Αμπελακίων, για αυτό απαιτείται άριστος συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του αναδόχου.

Πασχαλινές Ευχές

Εικόνα

Ημέρα του Έθνους των Ρομά

Εικόνα
Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα. Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος

Εικόνα
Αγαπητοί Φίλοι της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος ( Παράρτημα Σαλαμίνας ).  Ευχομεθα ολόψυχα σε σας και τις Οικογένειες σας Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση                                                       Με Τιμή                                                       Το Δ.Σ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΤΑΜΙΑΣ                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.  ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ                           Φ.  ΒΙΛΛΙΩΤΗ                             Σ .  ΡΑΠΤΗΣ

Ευχές Δημάρχου Σαλαμίνας

Εικόνα

Σαλαμίνα: Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Εικόνα
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους λόγους που ώθησαν τον 35χρονο να δολοφονήσει τη 44χρονη στη Σαλαμίνα έρχονται στο φως. Η διάλυση της παράνομης σχέσης τους φαίνεται πως ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του θύτη, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά της πρώην συντρόφου του σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία του νησιού. Η γυναίκα δολοφονήθηκε τη Μ. Τρίτη. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δυο τους είχαν συνάψει παράνομο δεσμό. Όταν η 44χρονη, ονόματι Δ.Β., αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σε αυτήν τη σχέση πάθους, ο 35χρονος Σ.Φ. δεν άντεξε και την πυροβόλησε δύο φορές στην κοιλιά. Στη συνέχεια, έχοντας αντιληφθεί τι είχε κάνει, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Τραγική ειρωνεία... τα πτώματα εντοπίστηκαν από τη σύζυγο του αυτόχειρα, που εκείνη την ώρα επέστρεφε στο σπίτι της.

Οι επιτυχίες της απελθούσας Δημοτικής Αρχής Γιάννη Τσαβαρή συνεχίζονται και το 2015!!!

Εικόνα
   Οι κομβικοί άξονες της λειτουργίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχαν ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών  μας, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας τους. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση «βλέπουμε» να «παίρνουν σάρκα και οστά» οι πρωτοβουλίες και ενέργειες, που είχαμε κάνει ως Δημοτική Αρχή.            Όπως είναι γνωστό, το 2014 είχε εξασφαλισθεί, συνολικά, ποσό 1.000.000 ευρώ για την «Συντήρηση Επαρχιακού και λοιπού Οδικού Δικτύου Σαλαμίνας» (500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2014 του Υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών, έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και η κατασκευή του ξεκινάει τους επόμενους μήνες και 500.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους του εγκεκριμένου Προϋπολογισμού του 2014 της Περιφέρειας Αττικής. (βλέπε, ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της 9ης συνεδρίασης του Δ.Σ. ΕΔΩ , ως και Σύνταξη μελέτης του έργου Συντήρηση επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Σαλαμίνας ΕΔΩ )

Άκης Πάνου 1933 – 2000

Εικόνα
Διακεκριμένος λαϊκός συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1933 στην Καλλιθέα και το πλήρες όνομά του ήταν Αθανάσιος - Δημήτριος Πάνου. Προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια -είχε δύο αδερφούς και μια αδερφή- και ο πατέρας του ήταν γραμματέας στο 15o Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Με τη μουσική τον έφεραν σε επαφή η μητέρα του και ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ήταν μόλις 9 ετών όταν άρχισε να δουλεύει σε ταβέρνες, ενώ στα 13 του βρέθηκε να παίζει και να τραγουδά τα Σαββατοκύριακα πλάι στον Γιάννη Σταματίου, τον περίφημο «Σπόρο».

Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922 – 2005

Εικόνα
Ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, όπως χαρακτηρίστηκε, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 στο Περιστέρι. Πρωτότοκος ήταν ο Χρήστος και ακολουθούσαν η Κοντιλιώ, ο Γιώργος, ο Κώστας και τελευταίος ο Γρηγόρης. Φτωχή οικογένεια, πάλευαν να τα βγάλουν πέρα. Μέσα στη θύελλα του '40 τα αδέλφια του έφυγαν για το Μέτωπο, στην Αλβανία. Εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα σ' ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας με μία κιθάρα, ευρωπαϊκά. Όλα άλλαξαν, όταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 πήγε ν' ακούσει τρεις μουσικούς που έπαιζαν με τα μπουζούκια τους σ' ένα κουτούκι. Ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Ο μικρός Γρηγόρης ενθουσιάστηκε κι από τότε ασπάστηκε το ρεμπέτικο και το λαϊκό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Εικόνα
Φέρεται σε γνώση των ανέργων συνδημοτών μας ότι από σήμερα 6/4 μέχρι και την 27/4/2015 το μεσημέρι, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο διαδικτυακό του Οργανισμού www.oaed.gr (χρησιμο̟ποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων) για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη με μοριοδότηση διαφόρων ειδικοτήτων σε ΟΤΑ 32.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα 5 μηνών.

Εβίνα Περδίκη. Ντόπιος ή ξένος;

Εικόνα
Ερχόμουν στην Σαλαμίνα από τα παιδικά μου χρόνια και ζω πλέον μόνιμα εδώ και 12 χρόνια. Επέλεξα να ζήσω εδώ γιατί έχω όμορφες αναμνήσεις και ένα σπίτι πάνω στην θάλασσα. Έμαθα ν’ αγαπώ το νησί, να το σέβομαι, αλλά ούτως ή άλλως αγαπώ όλους τους τόπους που έζησα. Η Σαλαμίνα όμως με πληγώνει. Με πληγώνει η αδιαφορία και η στενομυαλιά κάποιων κατοίκων. Εγώ δεν θα τους βάλω όλους σε ένα τσουβάλι, ούτε απορρίπτω κανέναν. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, ας πιστεύει λοιπόν ότι θέλει. Εγώ απλά την άποψη μου εκφράζω, το ίδιο μπορεί να κάνει και οποιοσδήποτε διαφωνεί.

Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Εικόνα
Αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε δήμους για 32.433 θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα πέντε μηνών, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκινά από τις 10.00 τη Μεγάλη Δευτέρα 6/4/2015 και λήγει στις 12:00 τη Δευτέρα 27/4/2015.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Εικόνα
σύλλογος εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς αναγνωρισμένος από το Ειρηνοδικείο Σαλαμίνας με αριθμό διαταγής 1/2013 αριθμ. μητρώου Πολιτικής Προστασίας 10/2013   ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ   Με πρωτοβουλία του Νηπιαγωγείου Παλουκίων  και με την συμμετοχή του Νηπιαγωγείου  Σεληνίων, του  Έκτου Νηπιαγωγείου Σαλαμίνας  και του  Πρώτου Νηπιαγωγείου Σαλαμίνας  πραγματοποιήθηκε   συγκέντρωση  τροφίμων  και  ειδών  πρώτης  ανάγκης για  «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στην προσπάθεια συμμετείχαν  και οι Δυνάμεις Εθελοντών Σαλαμίνας βοηθώντας στην συγκέντρωση και στην φόρτωση  τους  στο φορτηγό του  Χαμόγελου   που τα παρέλαβε την Τρίτη 31 Μαρτίου από το Νηπιαγωγείο Παλουκίων, μεταφέροντας  τα  στο Κέντρο Στήριξης  Παιδιού & Οικογένειας Αμαρουσίου για να γίνει o απαραίτητος έλεγχος  και  διαλογή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά τους γονείς και  όλους  όσους  ευαισθητοποιήθηκαν  και συμμετείχαν στην προσπάθεια..