Τι αποκαλύπτουν οι δορυφόροι για την καταστροφή στη Δυτική Αττική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών 
Πλημμύρες στη Μάνδρα
Η περιοχή της Μάνδρας επηρεάστηκε από καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρόλο που λειτουργεί ένα δίκτυο 350 σταθμών σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς δεν διαθέτει σταθμό στην περιοχή.
Ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έδειξε μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα από τις 0300 ως 0700 (τοπική ώρα), διαδικασία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με τις καταστροφικές συνέπειες που διαπιστώσαμε. Επίσης, σημειώνεται ότι η περιοχή είχε δεχτεί βροχές τις δύο προηγούμενες ημέρες (Δευτέρα 13/11 και Τρίτη 14/11, 35mm στην Ελευσίνα, 35mm στα Βίλια, 22mm στους Αγ. Θεοδώρους). Οι κοντινοί μας σταθμοί στο διάστημα από 0300 ως 0700 της Τετάρτης 15/11, κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής: 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους (δυτικά), 25 χιλιοστά στα Βίλια (βόρεια) και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα (ανατολικά). Το γεγονός αυτό συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου, με το πιο πιθανό σενάριο, ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους βόρεια της περιοχής που επλήγη όπου και λόγω των βροχών των δύο προηγουμένων ημερών ενδεχομένως οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους.
Στο χάρτη που ακολουθεί δίνονται οι θέσεις όπου εντοπίστηκαν τα θύματα σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ (κόκκινοι κύκλοι). Στον ίδιο χάρτη με μπλέ γραμμές απεικονίζονται οι περιοχές που λόγω αναγλύφου συγκεντρώνονται τα επιφανειακά νερά. Όπως φαίνεται στο χάρτη τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. Παρότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής, θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον υπήρχε δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων.
Το ΕΑΑ παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και σε πραγματικό χρόνο αναλύει και παρουσιάζει τόσο τα δεδομένα βροχόπτωσης (https://www.meteo.gr/Gmap.cfm ) όσο και αυτά των καταιγίδων που πλήττουν τη χώρα μας (https://www.meteo.gr/thunders.cfm)
Δυστυχώς η Αττική πλήττεται συχνά από αιφνίδιες πλημμύρες. Συστηματική καταγραφή των πλημμυρών στην Αττική από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1980 και μετά περιλαμβάνει 10 καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική με 19 θύματα και πολύ περισσότερα με μόνο υλικές ζημιές. Στην περιοχή της Μάνδρας, είχαμε 2 θύματα από πλημμύρα στις 27/01/1996. Στην περιοχή των Μεγάρων είχαμε 1 θύμα στις 21/10/1994, 1 θύμα στις 19/11/2000 και 1 θύμα στις 17/11/2007.
Σημειώνεται ότι η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική με 16 νεκρούς (μέχρι τώρα) είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική (όσον αφορά στα θύματα), ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα στα Δυτικά Προάστια στις 5-6/11/1961 και στην ίδια περιοχή στις 02-03/11/1977.
Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη-Κ. Παπαγιαννάκη- Α.Μπεζές.
Πέμπτη 16/11/2017

Σχόλια