Καταγγελίες για πισωγυρίσματα στους δασικούς χάρτες

 Καθυστερήσεις επισημαίνουν πέντε επιστημονικοί φορείς


Οι Σπύρος Μάμαλης ( πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ) (Α) , Γιώργος Στασινός ( πρόεδρος ΤΕΕ) (2Α) , Κωνσταντίνος Καλέργης ( πρόεδρος του ΣΕΓΜ) (Κ), Νίκος Χλύκας ( πρόεδρος ΠΑΣΥΜΕΓΕ) (2Δ) και Θανάσης Μπουζινέκης ( πρόεδρος Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων) (Δ)
Τον φόβο ότι το έργο των δασικών χαρτών θα καταλήξει για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες εξέφρασαν την Τρίτη επιστημονικοί φορείς της χώρας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), του Γεωτεχνικού Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), του Σύνδεσμου των Ελληνικών Εταιρειών - Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΑΣΥΜΕΓΕ) και της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων (ΠΚΔ) επεσήμαναν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ότι καθυστερήσεις στην εκπόνηση, κύρωση και ανάρτησή τους θέτουν εν αμφιβόλω και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020.

Όπως ανέφερε ο δασολόγος κ. Νίκος Χλύκας, εάν οι δασικοί χάρτες δεν έχουν κυρωθεί έως το 2018, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την κτηματογράφηση και της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν περίεργα φαινόμενα, όπως συνέβη σε περιοχές της Αττικής, με τους δασάρχες, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, να δηλώνουν τα πάντα ως δασικά, ακόμη και περιοχές που πλέον βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και ο κόσμος θα τρέχει να κάνει ενστάσεις για να σώσει την περιουσία του.

Οι επιστημονικοί φορείς αντιδρούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καλέργη, από τον ΣΕΓΜ, το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση, γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο, γι' αυτό και πρέπει να αποσυρθεί. Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που βάζουν και πάλι στο παιχνίδι τις αποδεκατισμένες δασικές υπηρεσίες, επεσήμανε ότι χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, την αναγκαία τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, η σύνταξη των δασικών χαρτών δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τόνισε ωστόσο ότι τα δασαρχεία πρέπει να έχουν εποπτικό ρόλο.

Επίσης, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, το Δημόσιο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου, η οποία εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, είναι από τα πλέον αναπτυξιακά έργα της χώρας, τα οποία «ίσως έπρεπε να προηγηθούν όλων των άλλων».

«Για να κάνει κάποιος επιχειρηματίας μια επένδυση, θα πρέπει να ξέρει αν η έκταση στην οποία θέλει να επενδύσει είναι προστατευόμενη περιοχή, δάσος, αρχαιολογικός χώρος, πόσο χτίζει, τι χρήση μπορεί να έχει κ.λπ. Στη χώρα που ζούμε αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να μην ξέρει ο πολίτης τίποτα από όλα αυτά» υπογράμμισε ο κ. Στασινός, βρίσκοντας σύμφωνο και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρο Μάμαλη.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, τελικός στόχος όλων πρέπει να είναι σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα όλη η πληροφορία για τους όρους δόμησης και τη χρήση γης κάθε σημείου της χώρας να είναι διαθέσιμη σε ένα πληροφορικό σύστημα, σε έναν χάρτη, προσβάσιμο από όλους. «Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε τον δρόμο της διαφθοράς και του απεριόριστου χρόνου για την ολοκλήρωση ενός έργου. Πρέπει να πάμε σε ηλεκτρονικές διαδικασίες παντού» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και στην εξυπηρέτηση πολιτών και επενδυτών.

Ειδικά για το θέμα της οριοθέτησης των οικισμών προ του 1923, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που προβλέπουν παραπομπή του θέματος σε Επιτροπή (η οποία θα εισηγείται πώς θα πρέπει να αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη) και στον υπουργό ο οποίος θα παίρνει την τελική απόφαση, «γυρίζει τη χώρα 30 με 40 χρόνια πίσω, κάνοντας οξείες παρατηρήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Από το σχέδιο που αποτυπώνει τη νομική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως δήλωσε ο κ. Χλύκας, απουσιάζουν τα ποιοτικά κριτήρια για την υλοποίηση του έργου, εκτιμώντας ότι θα κατακερματιστεί με την υλοποίηση μικροαναθέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων κ. Θανάσης Μπουζινέκης τόνισε πως για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη απαιτείται εξειδικευμένη εργασία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον δασικό χάρτη του νομού Αχαΐας, ο οποίος έχει 10.164 ψηφιακά αρχεία. Αναφερόμενος στις τεχνικές δυσκολίες του έργου, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Σχόλια

  1. Απατεώνα δασοφαγε ψεύτη δερτουζο μαύρο κορακι που σε λεει ο αγγελου βρες τρύπα να κρυφτεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάνο ο Αστράκος σε αποκάλεσε ΔΑΣΟΦΑΓΟ γιατί αγόρασες ένα αγροτεμάχιο στο οποίο ήξερες ότι δεν είναι οικοδομήσιμο , έκοψες τα δέντρα και έφτιαξες παράνομα ένα σπίτι .Μάνο έφαγες το δάσος παράνομα που είχες αγοράσει μπιρ-παρά και κατόπιν εζήταγες από την πολιτεία να αποκαταστήσει την παρανομία σου .Γιατί Μάνο δεν πήγες στην Αίγινα στον Πόρο στην Ύδρα και στις Σπέτσες να κόψης ένα πεύκο αλλά ήρθες στην Σαλαμίνα ;Απλά εκεί το κράτος είχε έντονη την παρουσία του ενώ εδώ αδιαφόρησε γι’αυτον τον τόπο και τον κατάντησε χαβούζα της Αττικής .Σήμερα προσπαθούμε όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε την καταστροφή που υπέστη το νησί , είναι αργά μην θριαμβολογείς για το κατάντημα αυτού του τόπου γιατί ο χαρακτηρισμός του ΑΣΤΡΆΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΣΤΟΧΟΣ και σημειολογία βάσιμος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου