ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ

Στις 25/1/1955, οι Άγγλοι συνέλαβαν έξω από την Πάφο ένα καΐκι γεμάτο όπλα και πυρομαχικά, προοριζόμενα για τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Κυβερνήτης του ήταν ο καπετάν Βαγγέλης Λουκάς, γνωστός στη Σαλαμίνα σαν «Κουταλιανός». Ήταν εύσωμος, δυνατός και πατριώτης. Ήταν αναμενόμενο πως οι Άγγλοι θα τον εκτελούσαν, όπως έκαναν και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Τον βασάνισαν πολύ κατά τις ανακρίσεις, όμως δεν τον έστειλαν στην αγχόνη. Ο λόγος;- Απολογούμενος τους υπενθύμισε πως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκε μαζί τους μεταφέροντας, κρυφά από την υπόδουλη στους Γερμανούς Ελλάδα, αξιωματικούς και εθελοντές πολεμιστές να πολεμήσουν στο πλευρό τους στις μάχες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, τους επέδειξε και το παράσημο που του έδωσε η βασίλισσα τα Αγγλίας για την ανδραγαθία του… λέγοντας: «Ό,τι έκανα για εσάς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανα τώρα για την πατρίδα μου…».

Οι Άγγλοι τον άφησαν ελεύθερο, σεβόμενοι την προϊστορία του. Γύρισε στην Ελλάδα σακατεμένος από τα βασανιστήρια. Είχε αφόρητους πόνους στα κάτω άκρα και παρόλο που γύρισε όλους τους γιατρούς, δεν βρήκε θεραπεία. Η διάγνωση ήταν «οξεία αρθροπάθεια». Πέθανε το 1983 με πόνους φρικτούς. Ας είναι αιωνία η μνήμη του…

Σχόλια