Ο Φίλης και η Γενοκτονία των Ποντίων

Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου 2015 στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star.Ο υπουργός, ενώ ήταν καλεσμένος για τα (καυτά) θέματα της αρμοδιότητάς του, ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή, για κάποιες παλαιότερες «αιρετικές» απόψεις του σχετικά με τον αν η σφαγή των Ποντίων από τους Νεότουρκους συνιστά γενοκτονία ή όχι. Ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία με την επιστημονική έννοια του όρου. «Έκανα τη δήλωση αυτή πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι δεν επιβάλλει τις προσωπικές του απόψεις ως κρατική πολιτική και ξεκαθάρισε ότι η εθνική πολιτική αναγνωρίζει την «Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», που καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Με άλλη απόφασή της, η Βουλή έχει θεσπίσει τη 14η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».
Το άρθρο του στην «Αυγή»
Ο Νίκος Φίλης δημοσιοποίησε ευρύτερα τις απόψεις του για το επίμαχο θέμα στις 20 Αυγούστου 2014 από τις στήλες της «Αυγής», της οποίας ήταν τότε διευθυντής. Στο άρθρο του, που γράφτηκε με αφορμή την υπό ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σημείωνε ότι ο όρος γενοκτονία «καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους» και τόνιζε ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο ο όρος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό «χρησιμοθηρικά».  
Στο ίδιο άρθρο επισήμαινε ότι τα περί γενοκτονίας των Ποντίων ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας. «Γι' αυτό και το ελληνικό κράτος ποτέ δεν προέβαλε στα διεθνή φόρα θέμα αναγνώρισης αυτής της ‘γενοκτονίας’, σε αντίθεση με τους Αρμένιους, οι οποίοι επεχείρησαν και πέτυχαν για τη δική τους περίπτωση απόφαση της γαλλικής Γερουσίας». Αντιθέτως, όπως έγραφε, «η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης περί Γενοκτονίας, μετά μάλιστα την αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Η απόφαση αναδεικνυόταν σε ‘αγκάθι’ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Αντιρατσιστικός Νόμος
Να σημειώσουμε εδώ ο αντιρατσιστικός νόμος (4285/14, που τροποποιεί και προσαρμόζει τον νόμο 927/79 στην απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της Ε.Ε) προβλέπει στο άρθρο 2 ότι: «Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου (σ.σ.  φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ). Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται φυλάκιση έξι μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων».
Αντιδράσεις
Η δήλωση Φίλη στο Star προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ποντιακών Σωματείων. Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «νέο Κεμάλ Ατατούρκ», ενώ πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης ζήτησε «την άμεση ταπεινή του συγνώμη απέναντι στους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας και την παραίτησή του» και έθεσε προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την αποπομπή Φίλη. Ο κ.Τοπαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νομικές ενέργειες κατα του υπουργού, προφανώς με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Την παραίτηση Φίλη ζήτησε και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Ποντίων, Άλκης Αναστασιάδης.
Σε πολιτικό επίπεδο, κύκλοι του Μαξίμου αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις» ενώ τόνισαν για άλλη μια φορά ότι η θέση του Νίκου Φίλη είναι «εκπεφρασμένη».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έντονη ήταν η καταδίκη των δηλώσεων Φίλη. Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας είναι μια «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων», ενώ 45 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις των λοιπών κομμάτων, με τη Χρυσή Αυγή να προαναγγέλλει μήνυση εναντίον του.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ΑΝΕΛ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία δηλώνουν ότι δεν υιοθετούν τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης τόνισε ότι «όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου, μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση».

Σχόλια

  1. «Σέβομαι τα πατριωτικά αισθήματα και τον πόνο των Ελλήνων Ποντίων αλλά δεν είμαι πολιτικάντης για να αλλάζω άποψη» είπε ο κ. Φίλης απαντώντας στις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν επίμονα την παραίτησή του. Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι ως υπουργός στηρίζει τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και σέβεται τον πόνο των Ελλήνων ποντίων για τις θηριωδίες που υπέστησαν. «Ως υπουργός υποστηρίζω και υλοποιώ την απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμώ τους ανθρώπους και αυτούς που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας» είπε ο υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Φίλης υποστήριξε όμως ότι έχει δικαίωμα να διατηρεί πέρα από τις υπουργικές απόψεις και επιστημονικές απόψεις και δήλωσε ότι δεν είναι «πολιτικάντης» για να μεταστρέφει τις θέσεις του όταν τον ρωτούν. «Αυτό που απειλείται σήμερα είναι η Δημοκρατία. Έζησα μια μορφή πογκρόμ, και με εμφάνισαν ότι είμαι κατά της γενοκτονίας και των εγκλημάτων. Υπέστην τραμπουκισμούς τηλεοπτικούς» ανέφερε ο κ. Φίλης και επανέλαβε ότι σέβεται την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι η γενοκτονία
    Σύμφωνα με την Διακήρυξη του ΟΗΕ από την 9η Δεκεμβρίου του 1948, γενοκτονία θεωρείται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής.Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους. Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής. Και τέλος την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».
    Ως γενοκτονία έχει χαρακτηριστεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίωνκατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Τι είναι εθνοκάθαρση
    Ο επίσημος ορισμός που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την εθνοκάθαρση είναι «το να καταστήσει κάποιος μια περιοχή εθνικά ομογενοποιημένη, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη βία και τον φόβο, προκειμένου να διώξει από την περιοχή εκείνους τους πληθυσμούς που ανήκουν σε μια άλλη εθνική ή φυλετική ομάδα».
    Οι εκκαθαρίσει κατά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ερμηνεύονται από αρκετούς ως εθνοκάθαρση, έναν όρο που αναφέρεται κυρίως σε πράξεις όπως απελάσεις ή μετακινήσεις πληθυσμών.
    Κατά τη νομική έννοια του όρου, η «γενοκτονία», συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς ποινικού δικαίου, ενώ η «εθνοκάθαρση» δεν έχει λάβει ακόμη μια ρητή νομική αναγνώριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΨΗΦΙΣΜΑ : Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ παραίτηση του κ. Φίλη

    https://secure.avaaz.org/el/petition/Ston_Prothypoyrgo_k_Alexi_Tsipra_Zitame_tin_AMESI_paraitisi_toy_k_Fili/?tEEdAjb

    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα το μεσημέρι ( 14.35 ) δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Χρήστο Μαριδάκη ο οποίος με επέπληξε επειδή, όπως πληροφορήθηκε από τρίτους, τον σχολιάζω και μου το απαγόρευσε, με το γνωστό τοις πάσι, ύφος ναυάρχου όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν κλείνοντάς μου χυδαία το τηλέφωνο.



    Γνωρίζω λοιπόν σε όλους και ιδιαίτερα στον κ. Χρήστο Μαριδάκη και τους περί αυτόν, πως όταν πρόκειται για δραστηριότητες που έχουν δημόσιο χαρακτήρα γύρω από τη Σαλαμίνα, ΚΑΙ θα σχολιάζω ΚΑΙ θα κρίνω, επειδή ό ίδιος και οι περί αυτόν δημοσιοποιούν και προβάλλουν υπέρμετρα τις δραστηριότητές τους! Επειδή ο εν λόγω κύριος και οι περί αυτόν δεν έχουν την αποκλειστικότητα της αγάπης και του ενδιαφέροντος για την Σαλαμίνα ώστε να νομιμοποιούνται να απαγορεύουν κάθε άλλη εκδήλωση, δραστηριότητα, κρίση και σχόλιο από οποιδήποτε άλλο άτομο ή φορέα χωρίς την άδεια και έγκρισή τους, τους πληροφορώ πως έχω καταλήξει στο συμπέρασμα από το 2013, πως όλη η προβολή του θέματος της Ναυμαχίας εκ μέρους τους, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο την προσωπική τους προβολή με ότι άλλο συνεπάγεται αποκλειομένης κάθε άλλης πρότασης ή ιδέας που δεν προέρχεται από το αυστηρά κλειστό οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνονται ενέργειες που ξεφεύγουν από κάθε έννοια λογικής και τακτικού σχεδιασμού λόγω ανυπαρξίας γνώσεων . Ναί κ. Μαριδάκη. Θα συνεχίζω να σχολιάζω εφόσον εσείς και το περιβάλλον σας δημοσιοποιείτε ενέργειες που για κάθε έννοο όν είναι εντελώς ανυπόστατες και ανακριβέστατες. Όπως π.χ. το πολυδιαφημιζόμενο '' Ίδρυμα ΣΑΛΑΜΙΣ'' που ακόμα δεν έχουμε διαβάσει την εγκριτική πράξη ίδρυσής του ( Προεδρ. διάταγμα, Εφημ. Κυβερνήσεως) και ακόμα την είδηση περί συναντήσεως του Αντιπροέδρου του ιδρύματος με την κ.Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, για να αναγραφεί μετά, ότι όλη η υπόθεση αφορούσε αλληλογραφία και μόνον αλληλογραφία του τύπου '' ο κ. τάδε, ανέγνωσε με ενδιαφέρον την επιστολή σας και επιφυλλάσεται...'' Χωρίς να παραγνωρίζω τις μακροχρόνιες, επίμονες και ως ένα μέρος ειλικρινείς προσπάθειές σας για την ανάδειξη της Ναυμαχίας, θεωρώ πλέον, πως έχετε ολισθήσει -οικογενειακώς-προς επικίνδυνους για τον τόπο ατραπούς. Έχοντας εργαστεί μαζί σας από το 2011 για τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ, διαπίστωνα μέρα με τη μέρα πως ο σκοπός σας ήταν να διατηρήσετε πάσει θυσία την πρωτοκαθεδρία μετερχόμενοι οτιδήποτε και οποιδήποτε μέσο και τρόπο ακόμη παραβαίνοντας και αυτόν τον ανθρώπινο Νόμο. Ο νοών νοείτω... Έτσι, συνεργούσης και της ημιμαθείας σας, απορρίψατε ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες που θα έφερναν θαυμαστά αποτελέσματα στην υπόθεση ''Ναυμαχία'' ισχυριζόμενοι πως ξέρετε τα πάντα ! Ο τελικός σκοπός σας, το όνειρό σας, ήταν κάποτε να διατάζατε : ''Έναρξις Παρελάσεως'' Και αυτό το επιτύχατε. Έπρεπε να είχατε μείνει μέχρι εκεί και να αφήνατε στους ειδικούς την συνέχεια, απολαμβάνοντας τον δίκαιο κότινο που κανείς δεν θα σας αμφισβητούσε. Θα εξακολουθώ να σχολιάζω και να κρίνω. Θα εξακολουθώ όμως να επικροτώ τις αληθινές και ανιδιοτελείς επιτυχίες απ΄όπου κι΄αν προέρχονται. Έχω κι αυτό το ελάττωμα...

    Πηγή: Χρήστος Μυλωνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου