ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Σαλαμίνας με την Κυπριακή Κοινότητα Χλώρακας της Πάφου, μετά από την επίσκεψη, τις προηγούμενες μέρες, στην Σαλαμίνα, αντιπροσωπείας από την Χλώρακα και την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Μπόγρη, το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.
Η Σαλαμίνα και η  Χλώρακα έχουν ιδιαίτερους δεσμούς πέρα από την ιστορικότητα των δύο περιοχών.
Η Χλώρακα της Πάφου είναι μια από τις πιο ιστορικές κοινότητες της Κύπρου καθώς σε μια από τις παραλίες της, στην Αλυκή, που στην περίοδο του Κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα, κατά τα έτη 1955 έως 1959, ήταν μια απόμακρη ερημική ακτή, έγινε η μυστική άφιξη από την Ελλάδα του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή.
Σε αυτή την παραλία κατέφθαναν με καΐκια, τα πρώτα φορτία οπλισμού που χρησιμοποιήθηκαν για τον αγώνα κατά των Άγγλων. Σε δύο από τα καΐκια αυτά, στο “Σειρήν” και στο “Άγιος Γεώργιος”, κυβερνήτης ήταν ο Σαλαμίνιος Βαγγέλης Λουκάς, επονομαζόμενος για λόγους ασφαλείας «Κουταλιανός».
Ο καπεταν Βαγγέλης, συνελήφθη από τους Άγγλους το 1954, όταν έφτασε για τέταρτη φορά με φορτίο όπλων στην παραλία Ροδαφίνια της Χλώρακας και κλείστηκε στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας μαζί με τον Χλωρακιώτη ομαδάρχη Λεωνίδα Παπακώστα, πατέρα του σημερινού Κοινοτάρχη.
Αυτή ακριβώς η ιδιαίτερη σχέση, έγινε η αφορμή για την αδελφοποίηση Σαλαμίνας και Χλώρακα, μια διαδικασία που είχε αποφασισθεί την προηγούμενη άνοιξη και ξεκίνησε στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο με τριήμερες εκδηλώσεις, με την παρουσία εκεί της Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Ρούλας Νάννου, επικεφαλής αντιπροσωπείας από την Σαλαμίνα με τελικό σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων Σαλαμίνας - Χλώρακας σε πολιτιστικά και σε άλλα διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Επικεφαλής της αντιπροσωπείας που ήρθε στη Σαλαμίνα ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χλώρακας κ. Κλεόβουλος Παπακώστας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε την περ
ασμένη Πέμπτη, στην αίθουσα Μπόγρη, μετά από τους χαιρετισμούς της Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Νάννου προς τους τιμώμενους επισκέπτες και την αντιφώνηση του Προέδρου της Χλώρακας κ. Παπακώστα, μίλησε η κόρη του καπετάν Βαγγέλη Λουκά, η κ. Βασιλική Ραπατζίκου που εξιστόρησε την περιπέτεια του πατέρα της, εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Στην συνέχεια, η Δήμαρχος Σαλαμίνας και ο Πρόεδρος της Χλώρακας, ανέγνωσαν από κοινού τον όρκο της αδελφοποίησης. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου- Βιβλιοθήκης του Δήμου Σαλαμίνας και την χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας και τραγούδι από την Σαλαμινία καλλιτέχνη κ. Νενέ Ανδριανού.
Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Σαλαμίνα, η Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σε ιστορικά και άλλα αξιοθέατα σημεία του νησιού, όπως η Μονή Φανερωμένης, το Λαογραφικό Μουσείο, το σπίτι του Σικελιανού κ.ά., ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν την Κουλουριώτικη φιλοξενία.
Για την επιτυχία της εκδήλωσης ιδιαίτερα συνέβαλαν ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου-Βιβλιοθήκης κ. Γεράσιμος Δραγομάνοβιτς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ειρήνη Μπινιάρη, η Αντιδήμαρχος Αμπελακίων κα Σταυρούλα Γεροντιώτου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αντώνης Χατζής και ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος για το Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό κ. Αλέκος Πάλλας.


Από το γραφείο Δημάρχου


Σχόλια