ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο όγδοος μήνας του ισχύοντος Γρηγοριανού έτους, με διάρκεια 31 ημέρες.

Κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή έκτος, επειδή κατείχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δύο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, και ο Σεξτίλις κατείχε την όγδοη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Το 8 π.Χ. ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (=σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός Εμφυλίου Πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ.ά.).

Το 4 π.Χ. ο Οκταβιανός προσέθεσε αυθαίρετα μία επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε τριάντα ημέρες, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.



Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Εκατομβαιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μεταγειτνιώνα. Η Αθήνα ήταν στο πόδι για τον εορτασμό των Παναθηναίων, τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.

Άλλες ξεχωριστές θρησκευτικές γιορτές του μήνα είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) με τις φανουρόπιτες των πιστών για την εύρεση χαμένων αντικειμένων και η μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου), που συνοδεύεται από ημερήσια νηστεία.

Με τον Δεκαπενταύγουστο συνδέεται και ο τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου (15 Αυγούστου 1940) από το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο, που αποτέλεσε το προανάκρουσμα της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας κατά της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Ιανουάριος ονομάζεται:

Συκολόγος (λόγω της συγκομιδής των σύκων)
Πεντεφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα)
Τραπεζοφόρος
Διπλοχέστης (ίσως επειδή η μεγάλη κατανάλωση φρούτων προκαλεί αυξημένες ανάγκες)
Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις στα νερά και όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια), ενώ όποιος ή όποια πλένει ρούχα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό μπορεί να «καρφώσει» τις δρίμες και να τις εξουδετερώσει.
Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται και μερομήνια, επειδή προαναγγέλλουν τον καιρό για κάθε μήνα του έτους («Η Πέμπτη του Αυγούστου άνεφος και ο Μάης άβρεχος»)




Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ;;;;;; ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΑΜΙΓΚΟ ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ . ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ. ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΡΕ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΣΑΒΑΡΗΣ!! ΓΕΜΑΤΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΚΟΣΜΟ ΒΛΕΠΑΝΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΟΥΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΣΑΒΑΡΗ!!!!
    ΑΛΗΘΕΙΑ Ο Κ. ΜΑΚΡΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΡΟΥΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΑΙΑΝΤΑ Η ΜΟΝΟ ΗΘΕΛΕ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΕΠΙ ΤΣΑΒΑΡΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!! ΚΑΛΗ ΩΡΑ Ο ΛΕΝΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΑΛΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΕΛΑΔΙΤΣΕΣ ,ΠΡΟΒΑΤΆΚΙΑ,ΚΛ.Π ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΡΕ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αρχηγός του Π.Σ, μεταξύ άλλων, συνεχάρει τη Δήμαρχο για την επιλογή της να ορίσει ως συντονιστή για τα θέματα πυροπροστασίας του Δήμου τον έμπειρο συνάδελφο του κ.Τζοβάρα Κων/νο γιατί έτσι, είπε, μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα.

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΑΝΟΤΕΡΑ ΚΩΝ./ΝΕ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΩ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!

    Απάντηση

    Ανώνυμος4/8/15 08:02
    ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ ΠΡΕΣΣ ΣΕΛΙΔΑ 10
    ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ -ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
    ΑΝΑΦΕΡΕΙ; (σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς στα πρανά των δρόμων)


    Η λέξη ‘πράνα’ είναι συνδυασμός των συλλαβών πρα και να και είναι μια δύναμη σε συνεχή κίνηση. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες , η φύση της πράνα μοιάζει με σύννεφο και έχει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια
    . Η πράνα είναι η ενέργεια που διαπερνά και διαποτίζει κάθε ζωή. ...

    {Τελικά ο ορθός όρος είναι "πρανή δρόμων". }
    ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    Απάντηση

    Ανώνυμος1/8/15 00:24
    Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011
    Τα πρανή των δρόμων που δεν καθαρίσθηκαν… και τα πρανή που καθαρίστηκαν.
    Ετικέτες ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
    Ίσως να αποτελεί πανελλήνια μοναδικότητα το γεγονός των καθαρισμών των πρανών των δρόμων στη Σαλαμίνα.

    Επίσης είναι απόλυτα αποδεδειγμένο, ότι οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν από τα πρανή των δρόμων. Τη φετινή χρονιά τα 2/3 των περιστατικών στη Σαλαμίνα το επιβεβαιώνουν .

    ΑΧ ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΟΥ !! ΕΑΝ ΣΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΝΑ . ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου