Υπολειτουργία του Δήμου μας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σαλαμίνα  23-6-2015
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                   Αρ. Πρωτ.:  - 83 -
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
          -----------
                                                                   
Προς:  Υπουργό Εσωτερικών &  Διοικ/κής Ανασυγκρότησης.
Κοιν:   Ως Πίνακας αποδεκτών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,                           
σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 6 μήνες υπολειτουργίας του Δήμου μας και των άλλων 5 Δήμων της χώρας μας, αφού στερούνται εγκεκριμένου προϋπολογισμού (Π/Υ) εξαιτίας της ανορθολογικής οικονομικής διαχείρισης των προκατόχων μας.

Η νομοθετική ρύθμιση (άρθρ.43 ν.4325/2015) στην οποία προβήκατε για την δυνατότητα ισοσκελισμού του Π/Υ με δανειοδότηση – χωρίς όμως παράλληλη χρηματοδότηση από το παρακρατούμενο 4% των ΚΑΠ Δήμων & Περιφερειών όπως σας είχα προτείνει με την από 9-4-2015 αρ.Πρωτ.52 επιστολή μου - αποδείχθηκε γράμμα κενό αφού ακόμη και το ΤΠ&Δ ορθά απέρριψε το αίτημα δανειοδότησης με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος.



Η 3μηνη παράταση “ομηρίας” των κόκκινων Δήμων που δόθηκε με το άρθρ.27 ιδίου νόμου και η οποία λήγει στο τέλος του μήνα, δεν επέλυσε κάποιο πρόβλημα, απεναντίας επέτεινε την ζοφερή εικόνα.

Κε Υπουργέ, σε ένα Δήμο διαλυμένο, με σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα και μηχανήματα καθηλωμένα από βλάβες και έλλειψη ελαστικών, με ένα στερούμενο ανταλλακτικών διάτρητο δίκτυο ύδρευσης που εξυπηρετεί 20.000 ακίνητα και ένα δίκτυο φωτισμού που καλύπτει έκταση 94 τ.χ.,     η εκ του νόμου απαγόρευση οποιασδήποτε δαπάνης για προμήθειες υλικών αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον κι αναπόφευκτα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και την ασφάλεια των πολιτών.
Το να εισπράττει ο Δήμος τα τέλη χωρίς να μπορεί, λόγω της απαράδεκτης αυτής απαγόρευσης που επιβάλλει ο νόμος, να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Συνεπώς, η απαγόρευση αυτή είναι ανεπίτρεπτη και θα πρέπει να αρθεί πάραυτα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.

Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί άμεσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στους Δήμους που στερούνται εγκεκριμένου Π/Υ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, να εκδίδουν Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης σε βάρος των πιστώσεων του ψηφισθέντος από το Δημοτικό Συμβούλιο Π/Υ οικ. έτους 2015 για την εκτέλεση εργασιών και προμηθειών που αφορούν τις δράσεις και την εν γένει λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας.
Να έχει δε ισχύ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών που προβλέπονται στο σχετικό Κεφάλαιο περί Οικονομικής Βιωσιμότητας και Αυτοτέλειας ΟΤΑ του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Εάν τούτο δεν συμβεί, είναι βέβαιο ότι από τον άλλο μήνα η εικόνα του νησιού δεν θα διαφέρει από αυτήν του ΧΥΤΑ Φυλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και 300.000 κόσμος (λόγω θέρους) θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως και το φάσμα της λειψυδρίας.
Επιπροσθέτως θα αυξηθεί και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών αφού δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία δράση πυροπροστασίας.  

Κε Υπουργέ, η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί εγρήγορση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους μας.

Προσβλέποντας στην άμεση έκδοση της ως άνω αναφερόμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου,

Διατελώ μετά τιμής



Ισιδώρα  Νάννου - Παπαθανασίου
Δήμαρχος Σαλαμίνας.


Πίνακας Αποδεκτών:

  1. Γραφείο Πρωθυπουργού
  2. Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών
  3. Δήμος Αίγινας
  4. Δήμος Γόρτυνας
  5. Δήμος Μεγαρέων
  6. Δήμ
  7. ος Περάματος
  8. Δήμος Φαιστού

Σχόλια