Εβίνα Περδίκη. Ντόπιος ή ξένος;

Ερχόμουν στην Σαλαμίνα από τα παιδικά μου χρόνια και ζω πλέον μόνιμα εδώ και 12 χρόνια. Επέλεξα να ζήσω εδώ γιατί έχω όμορφες αναμνήσεις και ένα σπίτι πάνω στην θάλασσα. Έμαθα ν’ αγαπώ το νησί, να το σέβομαι, αλλά ούτως ή άλλως αγαπώ όλους τους τόπους που έζησα. Η Σαλαμίνα όμως με πληγώνει.
Με πληγώνει η αδιαφορία και η στενομυαλιά κάποιων κατοίκων. Εγώ δεν θα τους βάλω όλους σε ένα τσουβάλι, ούτε απορρίπτω κανέναν. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, ας πιστεύει λοιπόν ότι θέλει. Εγώ απλά την άποψη μου εκφράζω, το ίδιο μπορεί να κάνει και οποιοσδήποτε διαφωνεί.


Κάποιοι κάτοικοι λοιπόν δηλώνουν ότι αγαπούν τον τόπο τους και πάντα ήθελα να τους θέσω αυτό το ερώτημα. Τι ακριβώς αγαπούν; Επιλεκτικά την Ιστορία μόνο; Η σύγχρονη Σαλαμίνα ουδεμία σχέση με την αρχαιότητα έχει εκτός από τον τοπικό προσδιορισμό. Πρώτα απ’ όλα, ως γνωστόν στην ναυμαχία δεν ήταν οι Σαλαμίνιοι μόνοι τους που υπερασπίζονταν το νησί τους, αλλά έλληνες ενωμένοι. Σημειώστε το αυτό και να το θυμάστε κάθε φορά που σας πιάνει ντελίριο για την ανωτερότητα των ντόπιων έναντι των ξένων.
Τι πάει να πει ξένος; Προς τι ο διαχωρισμός; Εδώ ζω, εδώ ξοδεύω το εισόδημα μου, συνεισφέρω με τα δημοτικά τέλη που πληρώνω, στηρίζω την τοπική οικονομία. Εκτός από υποχρεώσεις, έχω και τα ίδια δικαιώματα με όσους γεννήθηκαν εδώ.
Ν’ αγαπάς τον τόπο που γεννήθηκες αλλά να τον σέβεσαι πρωτίστως. Οπου τόπος δεν είναι η ακαθόριστη έννοια της γης που φέρει μια ένδοξη ιστορία. Είναι οι άνθρωποι, το περιβάλλον, τα δέντρα, τα ζώα, η θαλάσσια ζωή και τασκεπασμένα αρχαία που θα μπορούσαν ίσως να δώσουν πνοή στον τόπο. Είναι ο σεβασμός στον γείτονα, στον διαφωνούντα, στον ξένο, στον αδύναμο, στον Ρομά, στον αλλόθρησκο, στον οποιονδήποτε απ’ αλλού φερμένο απ’ όπου κι’ αν ήρθε. Επειδή όλοι εμείς είμαστε τα κύτταρα ενός ζώντος οργανισμού. Έτσι την αντιλαμβάνομαι εγώ την Σαλαμίνα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο οργανισμός νοσεί σοβαρά.
Οι διενέξεις, τα μίση, τα πάθη, οι πολιτικές φιλοδοξίες καταστρέφουν τον τόπο και πληγώνουν ανθρώπους. Οι άνθρωποι του σήμερα, αυτούς έχουμε απέναντι μας, αυτούς πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε. Αποδοχή τίποτα άλλο.
Πάντως εγώ ξένη δεν αισθάνομαι. Και τον πλησίον μου θα βοηθήσω κι’ ας μην τον γνωρίζω, και την παραλία θα καθαρίσω, και τον χωματόδρομο που περνάει από το σπίτι μου, και ουδέποτε θα πετάξω σκουπίδι στον δρόμο. Και μανιωδώς ανακύκλωση έκανα μέχρι που έμαθα ότι οι μπλε κάδοι είναι απλά… μπλε. 
Ο τοπικισμός είναι ρατσισμός. Είναι και παραλογισμός. Η διχόνοια ήταν πάντα η καταστροφή των ελλήνων. Την βλέπω να καταστρέφει κι’ αυτό το νησί που τόσο αγαπώ.
Τα μίση, τα πάθη, οι πολιτικές φιλοδοξίες και οι διενέξεις δεν οδηγούν πουθενά, πόσο μάλλον στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Ας κλείσω και με ένα κλισέ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.


ΑΠΟ   salamisnews

Σχόλια

  1. Κυρία Εβίνα εάν ανοίξεις το λεξικό του Μπαμπινιώτη θα αντιληφτείς ότι η λέξει << ξένος >> έχει πολλές ερμηνείες .Στην πλούσια ελληνική γλώσσα στην συγκεκριμένη περίπτωση η λέξη ερμηνεύεται << αυτός που κατάγετε από όλον τόπο >> . Και η ερμηνεία αυτή δεν δίνεται μόνο στο νησί μας αλλά σε όλη την ελληνική επαρχεία και όχι μόνο. Είσαι μια << ξένη >> που δεν έχεις ενσωματωθεί ακόμα στην τοπική κοινωνία κάποτε θα γίνει και αυτό .Στο νησί μας έχουμε άπυρες περιπτώσεις που ο ντόπιος πληθυσμός ενσωμάτωσε και ανέδειξε κοινωνικά πολιτικά και επαγγελματικά αρκετούς συμπατριώτες μας. Είναι άδικο να κατηγορείς την τοπική κοινωνία για ρατσισμό . Για τους ντόπιους αυτός είναι ο τόπος που απορρέει η ταυτότητα τους , έχουν βιώματα από τους πατεράδες τους από τους παππούδες τους από τους προπάππους τους .Εσύ σε ένα άλλο τόπο έχεις όλα αυτά τα όποια όμως δεν τα έχεις αφήσει πίσω τα φέρνεις μες την ψυχή σου και τα νοσταλγείς .Εσύ θα ήθελες όλα αυτά να απαλειφθούν από το τοπικό στοιχείο χωρίς εσύ να αποβάλεις τίποτα από το παρελθόν σου , δεν θέλεις να ξεχάσεις τον τόπο καταγωγή σου με τον οποίο τόσα πολλά σε συνδέουν. Θέλεις να φέρεις την ισοπέδωση και την απρόσωπη λειτουργιά της μεγαλούπολης .Όχι κυρία Εβίνα η θα προσαρμοστείς και θα λειτουργήσεις με τους άγραφους νόμους της τοπικής κοινωνίας που επέλεξες να ζήσεις η θα παραμείνεις μια ξένη για αυτούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνεις να υποτίμησης το νησί που σε φιλοξενεί .Το ποσό ρηχός και φτηνιάρης είσαι το αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις ότι η Σαλαμίνα έχει δυο θέατρα μεγάλους θεατρικούς συγγράφεις ζωγράφους και πανεπιστημιακούς και μεγάλη πρόσφορα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 21 . Φυσικά για τον τόπο σου αυτά είναι άγνωστα γιατί είσαι και εσύ ένας από αυτούς που την δεκαετία του πενήντα ο μπαμπάς άφησε το χωρίο του και ήρθε στην πόλη .Ο μπαμπάς από το Αγρίνιο η μαμά από το Κιάτο ο κουμπάρος από τα Φάρσαλα και η γιαγιά από την πόλη και εσύ γεννημένος στο Πειραιά . Ένα άτομο χωρίς ταυτότητα μεγαλωμένο μέσα στη απρόσωπη πόλη πήρες το φτηνό οικοπεδάκι πληρώνοντας ένα φτηνό γραμμάτιο από τον μισθό της γυναικάς που δούλευε στον Παππαστράτο . Ήταν μοντέρνα και αριστοκράτισσα έβαψε και τα μαλλιά της ξανθά αντιγράφοντας τι,ς αλλοδαπές τουρίστριες που έβλεπε στο λιμάνι και έγινε σαν την Βουγιουκλάκη .Ερχόμενος εδώ νόμιζες ότι ήσουν ο Νιάρχος ξεκίνησες τις απαιτήσεις ήθελες δρόμους , τηλέφωνο , νερό , η πολιτεία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει άμεσα στα αιτήματα σου και εσύ ο πρωτευουσιάνος Χατζηχρήστος από την Δραπετσώνα όρχησες την καταστροφή του νησιού .Το βρόμησες με τα σκουπίδια σου , καταπάτησες τα δάση και μέσα σε λίγα χρόνια από την άναρχη δόμηση έφτιαξες ένα τερατούργημα χωρίς επιστροφή .Οι ντόπιοι σας παρακολουθούσαν αμήχανοι χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν .Η πολιτεία αδιάφορη γιατί ήθελε να εκτονώσει την ένταση που υπήρχε στην πόλη με την μεταφορά χαμηλού εισοδήματος ανθρώπων στο νησί . Θα ήθελα επίσης να σου επισημάνω ότι όταν αποικήσατε σαν Ούννοι αυτό το νησί συναντήσατε τον Λεμπέση,τον Μπόγρη ,τον Φουρίκη, τον Γαλέο ,τον Αυγέρη , τον Παπασίδερη έργα του Τσίλερ και το σπουδαίο βρήκατε ανθρώπους που είχαν παρελθόν είχαν ρίζες και ήξεραν από που κατάγονται και ποιοι είναι .Αυτή φίλε μου είναι η διαφορά μας και γι αυτό μας μισείτε είστε όντα χωρίς ταυτότητα και όπως καταλαβαίνεις δεν μπορείτε να μας αφομοιώσετε γιατί εμείς είμαστε ποιο αυθεντικοί κάτι που σας ενοχλεί γιατί νιώθετε μειονεκτικά και άβολα μιας και θέλετε να ζήσετε σε αυτόν τον τόπο που σας προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής από την πόλη που μεγαλώσατε και ανδρωθήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου