Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μόνο για Ρομά στη Σαλαμίνα


Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Επιλεκτικές ευαισθησίες στα αυθαίρετα επιδεικνύει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία να παρέχει δημοτικά οχήματα στη Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την κατεδάφιση κατοικιών Ρομά, οι οποίοι ωστόσο διαμένουν σε δικό τους ιδιόκτητο οικόπεδο.  Η πρόταση για κατεδάφιση των κατοικιών των Ρομά υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση που όπως σημειώνει η «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό» κυριάρχησαν οι «χρυσαυγίτικες και ρατσιστικές κορώνες».
Η μόνη που ψήφισε ενάντια στην απόφαση κατεδάφισης ήταν η Δέσποινα Καρούση, δημοτική σύμβουλος της κίνησης «Ναυ-Μαχη-Α» (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή), αντιπροτείνοντας να γίνει πρώτα μια συνάντηση με τις οικογένειες των Ρομά για να αποφευχθούν οι μπουλντόζες.
 «Επειδή η Σαλαμίνα έχει χιλιάδες αυθαίρετα κι επειδή πιστεύουμε ότι για να υπάρχει δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους Ρομά ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην εκδιωχτούν», αναφέρει η «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό»-Σαλαμίνας.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Καρούση, πρόκειται για μια πολυμελή οικογένεια τσιγγάνων, που κατοικούν σε αυτοσχέδια παραπήγματα, σε αγροτεμάχιο 400 τ. μ. στην αγροτική περιοχή Παλιάμπελα Βασιλικών. «Το οικόπεδο το αγόρασαν το 2009. Από τότε έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Δήμο παροχή ύδρευσης όμως δεν τους έχουν δώσει. Θέλουν νερό και καθαριότητα για να μπορούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο», μας λέει η δημοτική σύμβουλος,  εξηγώντας ότι όλα τα αυθαίρετα έχουν νερό και ρεύμα. Για το συγκεκριμένα κτίσματα έχει εκδοθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης από την πολεοδομία, όπως εξάλλου και για πολλά άλλα αυθαίρετα κτίσματα, που ωστόσο δεν κατεδαφίζονται.

Η Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι επιφορτισμένη με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, δήλωσε άγνοια, τονίζοντας ότι δεν της έχει κοινοποιηθεί καμία απόφαση κατεδάφισης και ότι ούτως ή άλλως σε αντίστοιχες ιδιόκτητων κατοικιών (και όχι καταπατήσεων) δεν επιλέγεται η κατεδάφιση, αλλά η δήλωση των αυθαιρέτων και η τακτοποίηση των προστίμων.

Σχόλια