Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ 1973

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

12 το μεσημέρι Πραγματοποιούνται συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων των σχολών της Νομικής και Ιατρικής. Στη Νομική εγκρίνονται τα ψηφίσματα-αιτήματα: Καταδίκη των αντιδημοκρατικών μέτρων για τις φοιτητικές εκλογές, Αιτήματα για εκδημοκρατισμό, 20% για την Παιδεία, Απόλυση κρατουμένων σπουδαστών 12μηνη θητεία. Πέφτουν τα πρώτα συνθήματα: "ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"
Φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατακλύζουν το προαύλιο του Πολυτεχνείου.
3μ.μ Πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των σχολών του Πολυτεχνείου με παρουσία περίπου 2.500  φοιτητών. Παίρνονται αποφάσεις για αρχαιρεσίες μέχρι τις 4/12 το αργότερο. 
4 μ.μ Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί είναι πάνω από 2.000 στο προαύλιο, στο δρόμο στο πεζοδρόμιο...ακούγουνται συνθήματα: "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" "Κάτω η χούντα" "Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός" "Κάτω ο Παπαδόπουλος"
Η αστυνομία δημιουργεί κλοιό. Οι φοιτητές ρίχνουν νεράτζια εναντίον των αστυνομικών, ενώ η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου δεν δίνει άδεια για επέμβαση.
Στην πύλη του Πολυτεχνείου οι φοιτητές υψώνουν την ελληνική σημαία, παράλληλα όλο και περισσότεροι φοιτητές αλλά και πολίτες μαζεύονται έξω από το Πολυτεχνείο.
5 μ.μ. Άφιξη του εισαγγελέα και πρόσκληση της αστυνομίας για ήσυχη εκκένωση του Πολυτεχνείου. Ο Πρύτανης συναντιέται με το διευθυντή της Αστυνομίας και ο τελευταίος ζητά άδεια εισόδου στο Πολυτεχνείο αλλά ο Πρύτανης αρνείται.

Η αστυνομία ξαναζητά εκκκένωση και απειλεί με δυναμική επέμβαση.
6:30 Προσπάθεια οργάνωσης ραδιοφωνικού σταθμού. Λειτουργία του, το απόγευμα, με εμβέλεια 300 μέτρων. Μετάδοση σπουδαστικών και γενικών συνθημάτων, τοποθετείτε μεγάφωνο.
9 μ.μ. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εγκρίνει τη στάση του Πρύτανη η οποία εγκρίνεται και από τον υπουργό παιδείας Σιφναίο.
Η αστυνομία υποχωρεί μέχρι την πλατεία Κάνιγγος. Οι φοιτητές κλείνουν την πύλη με σιδερόβεργες, μπετόν αρμέ, εκτός από μια μικρή πόρτα δίπλα στην κύρια πύλη.
10 μ.μ. Ουσιαστική έναρξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οργανώνονται ομάδες εργασίας, συγκέντρωσης τροφίμων, παρασκευής φαγητού, καθαριότητας, ελέγχου προκηρύξεων και ταυτοτήτων, φρούρηση καίριων σημείων.. Κλείσιμο των πυλών.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Η εξέγερση παίρνει λαικό, αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Από το πρωί ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΕΜΠ καλεί το λαό της Αθήνας να κινητοποιηθεί, ενώ κυκλοφορεί η εφημερίδα του Ελεύθερου Πολυτεχνείου. Η αστυνομία ξανασχηματίζει κλοιό αρχίζει να απειλεί και να δέρνει.

10π.μ. Ο Πρύτανης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υπουργό παιδείας, ο οποίος ζητά απόφαση της συγκλήτου για το άσυλο μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Στις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του Πολυτεχνείου αποκτά εμβέλεια σε όλη την πρωτεύουσα. Η σύγκλητος υποστηρίζει το άσυλο του Πολυτεχνείου.
2 μ.μ. Η εξέγερση γενικεύεται και ο αθηναικός λαός συμπαραστέκεται στους φοιτητές. Χρήματα και τρόφιμα καταφθάνουν από παντού στο Πολυτεχνείο.
4μ.μ. Η αστυνομία αποχωρεί από τις παρόδους του ΕΜΠ. Οι συγκεντρωμένοι έξω είναι πάνω από 20.000. Οι πάροδοι της σχολής έχουν κατακλυστεί από πλήθη που φωνάζουν και κρατούν συνθήματα. Αργά το βράδυ οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι αρχίζουν και υποχωρούν.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Από νωρίς αρχίζει και συγκεντρώνεται πάλι πλήθος φοιτητών και λαού. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται.

11π.μ. Δηλώσεις πολιτικών. Πρόσκληση στο υπουργείο παιδείας, συνάντηση του πρύνανη του ΕΜΠ με τον υπουργό. Γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για εκκένωση των χώρων γύρω από το ΕΜΠ. Ο πρύτανης ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ομαλή λύση του προβλήματος. Σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με την παρουσία του υπουργού Παιδείας, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του αρχηγού της αστυνομίας, του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου και του προέδρου της Δημοκρατίας. Αποφασίζουν την εκκαθάριση του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείου. Ο αρχηγός της αστυνομίας δίνει εντολή για καθορισμό του χρόνου επέμβασης.
12 το μεσημέρι Η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου καλεί τους ανταποκριτές των εφημερίδων σε συνέντευξη Τύπου στις 3:30μ.μ. στην αίθουσα Αρχιτεκτονικής Σχολής.
4μ.μ. Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών στον Τύπο για τους σκοπούς της εξέγερσης. Έγκριση του κειμένου της παμψηφεί από Σ.Ε.
6μ.μ. Μεγάλη εξέγερση του αθηναικού λαού με επιθέσεις κατά των κυβερνητικών κτιρίων. Πορεία μεγάλου πλήθους διαδηλωτών προς το Σύνταγμα, σύγκρουση τους με την αστυνομία στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή. Τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Αίτηση της αστυνομίας προς τη Χωροφυλακή για βοήθεια. Τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών, την πλατεία Κλαυθμώνος, την πλατεία Βάθης.
8μ.μ. Χρήση δακρυγόνων. Βροχή δακρυγόνων στην Ομόνοια. Επίθεση διαδηλωτών κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε τρεις διαδοχικές φάσεις μέχρι τις 10:30μ.μ. Απόκρουση με απλές απωθήσεις, αστυνομικά κλομπ και δακρυγόνα. Χρήση πυροβόλων όπλων κατά τις τελικές φάσεις με εντολή στρατηγού, διοικητή του υπουργείου.Κυκλοφορία ελεύθερων σκοπευτών. Πέφτουν οι πρώτοι νεκροί στον γύρω χώρο.
9μ.μ. Συγκέντρωση πάνω από 100.000 ατόμων στο Πολυτεχνείο. Στήνονται οδοφράγματα με λεωφορεία, τρόλει, εξαρτήματα, διαφημιστικές πινακίδες και στέγαστρα στάσεων.Διακομηδή δεκάδων τραυματιών στο Πολυτεχνείο. Αρχίζει η κίνηση των ασθενοφόρων. Εκατοντάδες οι τραυματίες στα νοσοκομεία. Θάνατοι από ξυλοδαρμούς. Από τον ραδιοφωνικό σταθμό γίνεται έκκληση για χειρουργικά γάντια, λαβίδες, ράμματα, βελόνες για ραφές, ψαλίδια, φιάλες οξυγόνου, αντιασφυξιογόνες μάσκες. Δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων, καλεί ασθενοφόρα.
Η αστυνομία ζητά βοήθεια από το Στρατό. Φωτιές στους δρόμους.
10:30μ.μ. Ρίψη δακρυγόνων μέσα στο Πολυτεχνείο. Υπογράμμιση της σοβαρότητας της κατάστασης. αλλά ούτε λόγος για αποχώρηση. Το Πολυτεχνείο πρέπει να κρατηθεί με κάθε τρόπο.
12.00 μ.μ.-μεσάνυχτα Αποκλεισμός του οικοδομικού τετραγώνου του Πολυτεχνείου από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές τραγουδούν. Έρχεται η είδηση ότι τα τανκς έρχονται.
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
1.45π.μ. Συγκέντρωση και παράταξη των τανκς στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τοποθέτηση μονάδων καταδρομών. Η περιοχή φωτίζεται με ισχυρούς προβολείς των τανκς. Οι πολιορκημένοι ανεβασμένοι στα κάγκελα, χειροκροτούν τους στρατιώτες.


Ο γενικός γραμματέας δίνει εντολή στον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών να ενεργήσει χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα και του νομάρχη.
2.30π.μ  Έναρξη διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωποι των σπουδαστών, μέλη της Σ.Ε. προσέρχονται στην κεντρική πύλη και δηλώνουν ότι δέχονται να εκκενώσουν το Πολυτεχνείο, κάτω όμως από την έγκριση της Δικαιοσύνης, των καθηγητών τους, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του Τύπου. Οι όροι τους απορρίπτονται.
2.45π.μ. Παροχή 15λεπτης προθεσμίας στους φοιτητές να εκκενώσουν το χώρο. Προσπάθεια των φοιτητών για απασφάλιση της εισόδου και απομάκρυνση του ευρισκόμενου πίσω από αυτή αυτοκινήτου. Φανερή η πρόθεση για εκκένωση.
Εντολή στον υπίλαρχο να γκρεμίσει την πύλη. Είσοδο του άρματος στο Πολυτεχνείο και ακολούθως ομάδας αξιωματικών και ανδρών των δυνάμεων καταδρομών. Άτακτη φυγή των σπουδαστών και κακοποίηση των εξερχόμενων από την Αστυνομία. Προσπάθειες των στρατιωτών για διευκόλυνση των φοιτητών. Πόλλές εκατοντάδες τραυματίες στα νοσοκομεία. Εκατοντάδες στα κρατητήρια.
3.30π.μ Λήξη της εκκένωσης.Αποχώρηση των στρατιωτών με εμβατήρια. Καθαρισμός των οδών από συνεργεία καθαριότητας. Έναρξη νέου κεφαλαίου δολοφονιών και αίματος. Δράση αδέσποτων σφαιρών. Άγνωστος ακόμη και σήμερα ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης.


Κωνσταντίνα Μ.

Σχόλια

  1. Στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, απόρροια του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η καλύτερη τιμή στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαθητές, γονείς, καθηγητέςΠέρασαν τριάντα οκτώ χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του λαού µε πρωτοπόρα τη νεολαία το Νοέµβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο και την αιματηρή καταστολή της από τα τανκς και τα «Τάγματα Ασφαλείας». Σήμερα θα αντηχήσει πάλι στους δρόμους το σύνθημα :Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή. Ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή.Ας μιλήσουν τα γεγονόταΜετά το ηρωικό έπος του σαράντα, την μεγαλειώδη εθνική αντίσταση του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ, ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ, ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ, ΤΟΝ ΞΕΠΕΣΜΟ; ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ
    ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ






    Έκθεση Κ.Κ.Ε.
    Πόρισμα ΤΣΕΒΑ
    και πολλά άλλα
    Επίσημα Στοιχεία


    ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
    ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΑΓΕΝΝΗΤΟΣ

    Εσύ που τότε ήσουν αγέννητος ή σε ηλικία που δεν μπορούσες να εκτίμησης τα γεγονότα, μάθε τα παρακάτω και σκέψου πάνω σ' αυτά. Σκέψου και συ που έζησες τα γεγονότα των ημερών εκείνων, ξέρεις την αλήθεια, αλλά τρέχεις τώρα με τα πάνω και τις ντουντούκες και δέχεσαι όλες τις ψευτιές και τα καραγκιοζιλίκια, για να μην πουν πως δεν είσαι «προοδευτικός» και «δημοκράτης».

    Το Νοέμβριο του 1973, υπήρχε μια Κυβέρνηση που είχε πάρει την εξουσία πριν 61/2 χρόνια. ΤΩΡΑ, διάφοροι από εκείνους που έκαναν τότε «τούμπες» και την προσκύναγαν - για να πάρουν μια θεσούλα - λένε πως η Κυβέρνηση εκείνη «δεν ήταν νόμιμη».

    Πώς δεν ήταν όμως, όταν, ΣΗΜΕΡΑ, εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι της και τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες που είχε υπογράψει; Πήγαινε μια μέρα στην Βουλή και ρώτα όλους τους βουλευτές να σου πουν τι δουλειά έκαναν στο διάστημα '67-73, τι βαθμούς πήραν (αν ήταν υπάλληλοι, αξιωματικοί κ.λπ.), τι περιουσία απόκτησαν κ.λπ., κ.λπ. και μετά πήγαινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη να διαβάσεις τις εφημερίδες (ΟΛΕΣ) της εποχής εκείνης. Θα διδαχτείς, πολλά και θα σιχαθής περισσότερα και πολλούς.

    Οι κάπηλοι του «Πολυτεχνείου» λένε φοβερά και τρομερά πράγματα, αλλά δεν είναι αλήθεια πως όλος ο κόσμος ήταν εναντίον των Συνταγματαρχών, ούτε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών είχε αναπτύξει αξιοσημείωτη αντιδικτατορική δράση, ούτε - πολύ περισσότερο - ότι οι πολίτες επαναστάτησαν! Αυτά όλα είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ που πλάστηκαν μεταγενέστερα και, αν θες, ρώτα τους γονείς σου - αν δεν είναι φανατισμένοι κι αν δεν έχουν χάσει το λογικό τους - να σου πουν την αλήθεια. (Στα δάχτυλα του μισού χεριού μετριούνται εκείνοι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντιστασιακοί χωρίς εισαγωγικά).

    Το Νοέμβριο του 73, μπήκαν στο Πολυτεχνείο μερικοί αναρχικοί, όπως μπήκαν και τον Νοέμβριο του '85 και μπαίνουν κάθε Νοέμβριο - και καταστρέφουν κτίρια, λεηλατούν κ.λπ. - οι οποίοι ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Η διαφορά μεταξύ 73 και τώρα είναι στο ότι, τότε, επειδή το καθεστώς ήταν Δικτατορικό, δείλιασε να τους διάλυση - για να μην το πουν δικτατορία! - ενώ μετέπειτα το Δημοκρατικό Καθεστώς τους διαλύει με βία ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.

    Η αδεξιότητα και ο πολιτικάντικος ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ του τότε (1973) Πρωθυπουργού Μαρκεζίνη (που ήθελε να εκμεταλλευτή τα γεγονότα για να κερδίση τις εκλογές που θα έκανε) επέτρεψαν την συγκέντρωση στον χώρο των νέων που ακούγοντας τον ραδιοσταθμό του «Πολυτεχνείου» ενθουσιάζονταν από τα συνθήματα του, όπως ενθουσιάζονται πάντα οι νέοι. Και οι νέοι αυτοί - παρακινημένοι από τους αναρχικούς - άρχισαν να επιτίθενται σε υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, καταστήματα κ.λπ.

    Το Στρατιωτικό Καθεστώς είχε επτά, κοντά, χρόνια στην Αρχή και ήταν ΥΠΕΥΘΥΝΟ για την ασφάλεια του Έθνους και των πολιτών. Επειδή, τελικά, μαζεύτηκαν μερικές χιλιάδες οικοδόμοι, γεωργοί, εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές κ.λπ. (άλλο αν τώρα μιλάνε μόνο για φοιτητές, για να έχει ρομαντική χροιά το παραμύθι), θα έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία;

    Κάθε χρόνο μιλάνε για νεκρούς, με ψεύτικους αριθμούς και ψεύτικα ονόματα.

    Υπάρχουν, βέβαια, νεκροί των ημερών εκείνων, αλλά δεν σου λέει τίποτα το ότι οι περισσότεροι χτυπήθηκαν σε επιθέσεις που έγιναν για να καταληφθούν το υπουργείο Δημ. Τάξεως και ο ΟΤΕ, ενώ οι υπόλοιποι χτυπήθηκαν από «αδέσποτες» στα σπίτια τους ή σε περιοχές άσχετες με το Πολυτεχνείο; Κανένας δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένε πολλοί: «Δεν έχει σημασία, νεκροί είναι». Νεκροί, αλλά το ίδιο είναι να ακούς πως «πάτησαν τα τανκς τους φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο» - όπως λένε οι παραμυθάδες - και το ίδιο να σκοτώνονται ΜΗ φοιτητές - μέχρι και δύο αλλοδαποί! - σε επιθέσεις εναντίον Κρατικών Υπηρεσιών ή να τραυματίζονται άλλοι την ώρα που σπάνε βιτρίνες και κλέβουν ρούχα, τηλεοράσεις κ.λπ., από το κατάστημα του πατέρα σου ή του οποιουδήποτε πολίτη; Ξέρεις πόσοι φοράνε ακόμα από εκείνα τα κλεψιμέικα και πόσοι βλέπουν σε τότε αρπαγμένες τηλεοράσεις, τα τωρινά πανηγύρια και γελάνε;

    Είναι λίγος ο χώρος για πλήρη εξιστόρηση, αλλά σου υπενθυμίζουμε πως το «Πολυτεχνείο» δημιουργήθηκε όταν η Δικτατορία παρέδωσε σε πολιτικούς (Μαρκεζίνη) την εξουσία και ότι μετά τις τραγικές εκείνες ημέρες (17 Νοεμβρίου) δεν ήρθε η Δημοκρατία - όπως λένε στα παιδάκια μας οι παραμυθάδες - αλλά ο σκληρός δικτάτορας Ιωαννίδης (25 Νοεμβρίου), ο οποίος έμεινε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΤΕ ΚΙΧ, μέχρι τον Ιούλιο του 1974 που τον «έφαγε» η προδοσία Καραμανλή - Μακάριου στην Κύπρο.

    Τούτο το βιβλίο είναι ένα μικρό «αφιέρωμα» στην αλήθεια, με επίσημα στοιχεία, μήπως και καταλάβης κάτι. Πριν τρέξεις δε - με τις ντουντούκες και τα πάνω «για τα κακόμοιρα τα παιδάκια που τα πάτησαν τα τανκς» -, διάβασε το καλά, ρώτα ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ να σου πουν την αλήθεια και ρίξε μια ματιά στις εφημερίδες της εποχής.

    ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΗΡΩΙΔΑ ΗΛΕΝΙΑ

    Με τα τόσα ψέματα που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν γύρω από το «Πολυτεχνείο», κοντεύει να χάσει την αίγλη της η Ηλένια Ασημακοπούλου, το «ωραιότερο» ψέμα της περιπτώσεως.

    Η «θλιβερή» ιστορία της Ηλένιας - για όσους δεν την ξέρουν ή δεν τη θυμούνται - έχει έτσι: Την πρώτη επέτειο του «Πολυτεχνείου», το 1974, ανάμεσα στα λουλούδια και τις φωτογραφίες υπαρκτών και ανύπαρκτων «νεκρών» (σύγχρονων και παλαιότερων, μια και είχαν βάλει φωτογραφίες σκοτωμένων του 1944, του 1950 κ.λπ.) που γέμισαν το πολύπαθες κτίριο, τις μάντρες, τις αυλές και τα κάγκελα του, ήταν και το σκίτσο μιας ωραιότατης κοπέλλας. Δίπλα του, στο ίδιο κάγκελο - που έμεινε στην «ιστορία» σαν «Της Ηλένιας το κάγκελο» - υπήρχε ένα σημείωμα με τα εξής δακρύβρεχτα:

    «Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει».

    Το «δράμα» το πήραν οι εφημερίδες, μία από αυτές, δε - η «Αυγή» - έγραψε, κατά λέξη, τα εξής κάτω από το σπαραξικάρδιο τίτλο: ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ Η ΗΛΕΝΙΑ ΜΟΥ; Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ και τον υπότιτλο: «Ηλένια Ασημακοπούλου. Χτυπήθηκε στις 17 Νοέμβρη στη Στουρνάρα από σφαίρα. Τι απόγινε», λέει:

    «Το σκίτσο της μικρής κοπέλλας με το τραγικό ερώτημα κρεμόταν από τα κλαδιά της ελίτσας που φυτεύθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αργότερα τοποθετήθηκε κι αλλού, κι αλλού, ανάμεσα στα λουλούδια. Με το ίδιο πάντα ερώτημα: «Τι απόγινε;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου